Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Θολό τοπίο με το ωράριο των καταστημάτων

Εμποροι σε κατάσταση αγωνίας μετρούν και ξαναμετρούν τους… λογαριασμούς τους, αλλά το υπουργείο Ανάπτυξης είναι σε ρόλο σχολιαστή του ωραρίου τους. Η εικόνα της πρώτης μέρας που ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης πρότεινε μειωμένο ωράριο λειτουργίας είναι θολή. Μικρά μαγαζιά, κυρίως πάνω από την Τσιμισκή, ακολούθησαν την προτροπή να κλείσουν στις 4 το απόγευμα, τα μεγάλα καταστήματα του κέντρου παρέμειναν ανοιχτά τηρώντας το προηγούμενο ωράριο.

Ο πρόεδρος του συλλόγου, Παντελής Φιλιππίδης, σε χθεσινές δηλώσεις του επέμεινε πως «κάναμε ό,τι ζητά η Ευρωπαϊκή Ενωση, αφαιρούμε 25 ώρες τον μήνα, έξι ώρες την εβδομάδα, κι αυτό είναι πάνω από 15% μείωση στην εξοικονόμηση ενέργειας». Και μείωση του κόστους λειτουργίας των καταστημάτων, εννοείται. Ο ίδιος ήταν συγκρατημένος σχετικά με την ανταπόκριση: «Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, υπάρχουν θετικά και αρνητικά σχόλια» και ζήτησε να περιμένουμε μέχρι τέλους εβδομάδας, διευκρινίζοντας «να δούμε ποιοι θα καταλάβουν σε τι τους εξυπηρετεί».

Απλά πράγματα δηλαδή: ας μετρήσει ο καθένας το έχειν του και μετά αν θέλει ας ανταποκριθεί ή όχι. Κανένας όμως δεν θα μπορεί να πει ότι ο σύλλογος δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα αυτών που ήδη «ζύγισαν» το πορτοφόλι τους και το έβρισκαν λειψό στο τέλος του μήνα. Ο κ. Φιλιππίδης ήταν πάντως καθαρός στις θέσεις του, δεν πρότεινε γενική εφαρμογή του μέτρου από όλους τους εμπορικούς συλλόγους, «αν υπάρχει καλύτερη πρόταση να τη βγάλουν», ωστόσο, αφού πρόταση δεν υπάρχει, «ούτε καν από το υπουργείο, άρα αυτήν ακολουθούμε εμείς προς το παρόν». Κι αυτό χωρίς μείωση μισθού για τους εργαζομένους αφού οι ώρες εργασίας παραμένουν 40.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης με δηλώσεις του σχολίαζε ότι η πρόταση του συλλόγου δεν είναι εφαρμόσιμη. Δεν πρότεινε όμως και τίποτε άλλο. Αντιθέτως ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Χαρίτσης δήλωνε στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4» ότι «τη σχετική πρωτοβουλία για τις αναγκαίες ρυθμίσεις στο ωράριο θα έπρεπε να την πάρει η κυβέρνηση», διότι οι επιχειρήσεις έχουν συσσωρεύσει πολλά προβλήματα και δεν έχουν να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα του μήνα.

Αντιθέτως, σημείωνε, «την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε ένα τεράστιο αλαλούμ με τις δηλώσεις του υπουργού και αντίθετες δηλώσεις και αναιρέσεις από το Μαξίμου, ένα τεράστιο μπάχαλο». Κατά τον κ. Χαρίτση, «ωράριο με προαιρετικότητα δεν μπορεί να λειτουργήσει αφού δημιουργεί επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων με λογικές αθέμιτου ανταγωνισμού. Θα έπρεπε να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για στήριξη των επιχειρήσεων, ρύθμιση των χρεών τους και ενεργειακή εξοικονόμηση. Η πολιτική της κυβέρνησης όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα αλλά αντιθέτως το επιδεινώνει».

Από τη μεριά τους οι εργαζόμενοι έχουν τους δικούς τους φόβους. Με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπελόπουλος, είπε: «Καλώς να έρθει η μείωση του ωραρίου, χωρίς όμως να αγγίξουν τους μισθούς ή τα εργατικά δικαιώματα». Διαπιστώνει πάντως ότι ο φόβος για κύμα απολύσεων εξακολουθεί να υφίσταται. Θυμίζουμε ότι το ωράριο λειτουργίας που ανακοίνωσε ο σύλλογος είναι: Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο 10 π.μ.-4 μ.μ. και Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 10.00 π.μ.-7.00 μ.μ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Θολό τοπίο με το ωράριο των καταστημάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας