Στην αίθουσα του δικαστηρίου φτάνει σήμερα μια μακάβρια υπόθεση που έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία της Ιεράπετρας. Πρόκειται για την κατ’ εξαίρεση ταφή ενός ηλικιωμένου στο χωριό Καλαμαύκα του Δήμου Ιεράπετρας, η οποία όμως πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση των κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας σε νεκροταφείο που παραμένει κλειστό επί μία 20ετία. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης, κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, ενώ κύριος κατηγορούμενος είναι ο τότε ληξίαρχος του δήμου, ο οποίος εξέδωσε και την άδεια ταφής.
Η βασική λεπτομέρεια σε αυτή τη φαινομενικά… τυπική διοικητική πράξη είναι πως το νεκροταφείο στο οποίο έγινε η ταφή, έχει κλείσει από το 2000 και έχει απαγορευτεί η χρησιμοποίησή του, καθώς βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό του χωριού και είχαν διαπιστωθεί έντονες οσμές στα παρακείμενα σπίτια. Τα τελευταία 20 χρόνια, με ομόφωνη απόφαση της τότε Κοινότητας Καλαμαύκας, έχει φτιαχτεί ένα νέο νεκροταφείο σε μικρή απόσταση από το κέντρο του χωριού, όπου πλέον πραγματοποιούνται όλες οι ταφές. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικογραφία, τον Οκτώβριο του 2019, μια οικογένεια από το χωριό άσκησε μεγάλες πιέσεις στον δήμο για να γίνει η ταφή συγγενικού τους προσώπου στο παλαιό κοιμητήριο όπου βρίσκεται και ο οικογενειακός τους τάφος.
Το περίεργο είναι πως παρότι υπάρχει και σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας που απαγορεύει τις ταφές στο παλιό νεκροταφείο για λόγους δημόσιας υγείας, εντούτοις το αίτημα της οικογένειας έγινε δεκτό, προκαλώντας αντιδράσεις στο χωριό, ενώ σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των τοπικών μέσων, ακόμα και ο εφημέριος της Καλαμαύκας αρνήθηκε να παραστεί στην ταφή. Το θέμα έφτασε και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράπετρας, όπου υπήρξαν και καταγγελίες για πολιτικά κίνητρα γύρω από την απόφαση του δήμου, καθώς η κόρη του ανθρώπου που ενταφιάστηκε και η οποία επίσης είναι μεταξύ των κατηγορουμένων στη σημερινή δίκη, είναι υποστηρίκτρια της παράταξης του δημάρχου.
Για όλα αυτά θα κληθεί να αποφασίσει σήμερα το Πλημμελειοδικείο Λασιθίου, όπου παραπέμπεται ο τότε ληξίαρχος του Δήμου Ιεράπετρας με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, καθώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, με τις ενέργειές του είχε σκοπό να προκαλέσει βλάβη στην υγεία των κατοίκων του χωριού. Ο δήμαρχος και η κόρη του εκλιπόντος κατηγορούνται για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, καθώς άσκησαν φορτικές πιέσεις στον ληξίαρχο (ιδιαίτερα ο δήμαρχος λόγω της θέσεώς του) ώστε να ικανοποιήσει το σχετικό αίτημα.
Για το θέμα, η «Εφ.Συν.» ζήτησε την τοποθέτηση του δημάρχου Ιεράπετρας. Ο κ. Καλαντζάκης μάς είπε πως δεν θέλει να κάνει οποιαδήποτε δήλωση επί του θέματος πριν από το δικαστήριο και θα προβεί σε τοποθέτηση μετά την οριστική έκβαση της δίκης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας