Υποτίθεται ότι θα ήταν μια συνάντηση που θα άνοιγε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των Βαλκανίων.
Ομως η πρώτη επίσκεψη Αλβανού ηγέτη στο Βελιγράδι τα τελευταία 68 χρόνια εξελίχθηκε σε μια δημόσια διαμάχη με τον πρωθυπουργό της Σερβίας για την ανεξαρτησία της αλβανόφωνης, πρώην σερβικής επαρχίας του Κοσόβου. Παρότι διακήρυξαν στην αρχή ότι είναι έτοιμοι να αφήσουν κατά μέρος τις διαφορές τους και να επικεντρωθούν στην κοινή επιθυμία να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην πορεία δεν έδειξαν καμία αυτοσυγκράτηση.
«Εχουμε δύο εντελώς διαφορετικές θέσεις για το Κόσοβο, αλλά η πραγματικότητα είναι μία και αμετάβλητη», είπε χωρίς περιστροφές ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα σε τηλεοπτική κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του. «Το ανεξάρτητο Κόσοβο είναι μια αδιαμφισβήτητη περιφερειακή και ευρωπαϊκή πραγματικότητα και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό».
Οργισμένος, δίπλα του, ο Αλεξάνταρ Βούσιτς έδειξε να αιφνιδιάζεται πολύ δυσάρεστα. Χαρακτήρισε τη δήλωση «προβοκατόρικη» και συμπλήρωσε: «Τι δουλειά έχει η Αλβανία με το Κόσοβο; Το Κόσοβο δεν ανήκει στην Αλβανία ούτε πρόκειται ποτέ να γίνει μέρος της Αλβανίας. Η πραγματικότητα είναι ότι το Κόσοβο είναι μέρος της Σερβίας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το Κόσοβο είναι Σερβία και είμαι υποχρεωμένος να πω ότι κανείς δεν μπορεί να ταπεινώνει τη Σερβία στην καρδιά του Βελιγραδίου».
«Με συγχωρείτε», απάντησε σε έντονο ύφος ο Ράμα, «αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα που πολλοί αναγνωρίζουν. Οσο πιο γρήγορα το αναγνωρίσετε αυτό τόσο πιο γρήγορα θα πάμε μπροστά». Οι πολύ δύσκολες, τεταμένες σχέσεις Σερβίας-Αλβανίας, λόγω του Κοσόβου, πέρασαν πρόσφατα άλλη μια δοκιμασία, όταν στις 14 Οκτωβρίου διακόπηκε ο προκριματικός αγώνας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μετά τις συμπλοκές που ξέσπασαν μεταξύ των δύο εθνικών ομάδων στον αγωνιστικό χώρο. Το Βελιγράδι ισχυρίστηκε ότι τα επεισόδια -που ξεκίνησαν όταν ένα μη επανδρωμένο πέταξε πάνω από το γήπεδο με μια σημαία που έδειχνε τη «Μεγάλη Αλβανία», συμπεριλαμβανομένου του Κοσόβου, περιοχών της Ελλάδας, του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων- πυροδότησε ο αδελφός του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος βέβαια αρνήθηκε ότι είχε ανάμειξη.
Σε κάθε περίπτωση, οι ταραχές αυτές έθεσαν εν αμφιβόλω την προγραμματισμένη για τις 22 Οκτωβρίου επίσημη επίσκεψη του Ράμα στη Σερβία, η οποία, με τη μεσολάβηση και τις πιέσεις της Ανγκελα Μέρκελ, μετατέθηκε για χθες.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός φρόντισε να μεταφέρει την άποψή του μέσω συνεντεύξεων που έδωσε σε μεγάλα διεθνή πρακτορεία. Μιλώντας στο Reuters, προειδοποίησε ότι το διακύβευμα είναι ακόμα πολύ μεγάλο και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να πάρει αυτές τις χώρες στην αγκαλιά της, επισημαίνοντας ότι «όποιος πιστεύει ότι τα Βαλκάνια είναι έξω από την Ευρώπη, επομένως δεν είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, είναι πολύ γελασμένος».
Στο δε Associated Press, φάνηκε μεγάθυμος, δηλώνοντας ότι ναι μεν τα επεισόδια στον αγώνα έδειξαν πόσο «ευάλωτες και εύθραυστες» είναι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά αυτό «του χάρισε περισσότερη αυτοπεποίθηση» ότι κάνει το σωστό, «επικοινωνώντας, συζητώντας, συμφωνώντας ή συμφωνώντας ότι διαφωνούν».
Αυτό μένει να αποδειχθεί και σήμερα, όταν ο Ράμα επισκεφθεί κοινότητες αλβανοφώνων που ζουν στην κοιλάδα του Πρέσεβο στη νότια Σερβία, στα σύνορα με το Κόσοβο...
Ερευνα για δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων του Θάτσι
Τις σχέσεις μελών της οικογένειας του Χασίμ Θάτσι με έναν υπόδικο πληρωμένο δολοφόνο ερευνά η ευρωπαϊκή αποστολή Eulex, εν μέσω καταγγελιών Βρετανού ότι οι αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες αποκρύπτουν αποδείξεις διαφθοράς στην Πρίστινα. Η έρευνα άνοιξε πέντε χρόνια μετά την ομολογία σε βίντεο του Ναζίμ Μπλάκα ότι έλαβε μέρος σε αρκετές δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων του Θάτσι, ως μέλος ομάδας που «εργαζόταν» για λογαριασμό του γραφείου πληροφοριών του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος και ειδικά για τον Αζέμ Σίλα, θείο του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Koha Ditore» του Κοσόβου, η οικογένεια του Μπλάκα έχει ήδη μετακομίσει στο εξωτερικό για λόγους ασφαλείας. Τόσο ο Σίλα όσο και ο ανιψιός Χασίμ Θάτσι αρνούνται τις κατηγορίες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας