Ατακτη οπισθοχώρηση της περιφερειακής αρχής Γ. Πατούλη μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.». Αποσύρθηκε από τη χθεσινή Επιτροπή Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής η εισήγηση για την έγκριση δαπάνης περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ (400.000 ευρώ συν ΦΠΑ) για την κατασκευή «Μνημείου Ελληνισμού και Φιλελληνισμού» στο Πεδίον του Αρεως.
Ενα μνημείο που αποτελούνταν από ένα μπρούτζινο άγαλμα της «Ελευθερίας», ύψους 4 μέτρων, πάνω σε μαρμάρινη στήλη ύψους 5 μέτρων. Το μνημείο προωθήθηκε με ένα κόστος προκλητικό –πόσο μάλλον για συνθήκες οικονομικής ύφεσης– (σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», εικαστικοί θεωρούν ότι θα αποτελούσε την πιο κοστοβόρα εικαστική παρέμβαση σε δημόσιο χώρο μετά το 2004), αλλά και με αμφιλεγόμενη –επιεικώς– επιχειρηματολογία.
Οι διαδικασίες για την κατασκευή του μνημείου ανεστάλησαν «με εντολή του περιφερειάρχη», σύμφωνα με ανακοίνωση της περιφερειακής αρχής. Πάντως, στα έγγραφα της εισήγησης για την έγκριση της δαπάνης, η πρόεδρος της επιτροπής, Μαίρη Βιδάλη, απέδιδε στον περιφερειάρχη την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του μνημείου.
Οπως έγραψε η «Εφ.Συν.» στο προχθεσινό της φύλλο, η επιχειρηματολογία της περιφερειακής αρχής ήταν προκλητική απέναντι στο κοινό αίσθημα αλλά και στην κοινή λογική: η εισήγηση επικαλούνταν το… όραμα του Χαρίλαου Τρικούπη, λέγοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας «στα 100 χρόνια του εορτασμού της παλιγγενεσίας στο ίδιο σημείο επιθυμούσε την κατασκευή ανάλογου αγάλματος…».
Ελεγε, εν ολίγοις, ότι ο Χαρίλαος Τρικούπης «οραματιζόταν» την τοποθέτηση ενός ανάλογου αγάλματος για το 1921, ενώ είχε αποβιώσει το… 1896, δηλαδή 25 χρόνια πριν από τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση!..
Το θέμα προκάλεσε αντιδράσεις εντός και εκτός του οργανισμού της Περιφέρειας Αττικής. Αντιπολιτευόμενες παρατάξεις κατήγγειλαν κοστοβόρες διαδικασίες απευθείας ανάθεσης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ήταν και επιστολή που έστειλε τη Δευτέρα στην πρόεδρο της επιτροπής –και αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού– το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.
Στην εισήγηση της κ. Βιδάλη ονοματιζόταν συγκεκριμένος καλλιτέχνης που θα αμειβόταν για το άγαλμα και γινόταν λόγος για επιλογή μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών της εταιρείας που θα κατασκεύαζε το μνημείο.
Στη χθεσινή της ανακοίνωση η περιφερειακή αρχή υποστήριξε ότι έγιναν όλες οι «νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες» και η ανάθεση στον καλλιτέχνη έγινε «κατόπιν ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας» στο πλαίσιο των βραβείων «Λήκυθος» (όπου βραβεύτηκε ο καλλιτέχνης).
Με την ίδια ανακοίνωση η Περιφέρεια Αττικής διευκρινίζει ότι πρόκειται για «αναστολή και όχι ματαίωση» των διαδικασιών «προκειμένου να διεξαχθεί ένας ακόμη πιο ουσιαστικός διάλογος πάνω στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία». Πάντως, όπως μαθαίνουμε, στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού η απόσυρση της σχετικής εισήγησης επικροτήθηκε και από μέλη της συμπολίτευσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας