Σε μια κρίσιμη στιγμή του προσφυγικού και μεταναστευτικού, με τις καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις να αποσιωπούνται, με την κατάσταση στις δομές ή τις συνθήκες διαβίωσης στις πόλεις να επιδεινώνονται και τους εργαζόμενους σε δομές και ΜΚΟ να αντιμετωπίζουν πληθώρα προβλημάτων, δημιουργήθηκε στην Κεντρική Μακεδονία το πρώτο κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς διαχείρισης του Προσφυγικού/ Μεταναστευτικού (ΣΩΜΕΠΡΟ).
Στο ιδρυτικό τους κείμενο δεν μασάνε τα λόγια τους: περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί, απευθύνονται σε εργαζόμενους σε ανάλογες υπηρεσίες όλης της χώρας και ξεκαθαρίζουν πως «η εργασία μας είναι άρρηκτα δεμένη με τις ζωές των προσφύγων».
«Εχουμε ήδη επαφές με συναδέλφους σε άλλες περιοχές της χώρας διότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες τόσο στο πεδίο, την καθημερινότητα προσφύγων και μεταναστών, όσο και από την κυβερνητική πολιτική» λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του νεοσύστατου σωματείου, Αλέξης Τριανταφυλλίδης, τονίζοντας ότι «εμείς οι εργαζόμενοι για πολλά χρόνια, με εμπειρία πλέον στο ζήτημα, είμαστε δυστυχώς απόντες στη διαχείριση και η γνώση μας δεν αποτυπώνεται πουθενά».
Στη σύνοψη της κατάστασης το ΣΩΜΕΠΡΟ σημειώνει ότι «παραδοσιακά οι ελληνικές κυβερνήσεις επιμένουν να παρουσιάζουν μια εικόνα που συχνά είναι, κυριολεκτικά, η ακριβώς αντίθετη από την πραγματικότητα» τη στιγμή που «τα μέσα "φύλαξης", δηλαδή οι παράνομες επαναπροωθήσεις και οι βίαιες αποτροπές αποκρύπτονται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ».
Το σωματείο μιλά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο. Ειδικά για το 2021, αφού θυμίζει πως η διαχείριση της χρηματοδότησης του προσφυγικού πέρασε από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο κράτος, σχολιάζει: «Τα ευρωπαϊκά κονδύλια αξιοποιούνται με στόχο να κάνουν τον βίο αβίωτο για τους αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένους πρόσφυγες (θεωρώντας λανθασμένα ότι έτσι αποτρέπονται νέες αφίξεις) και ταυτόχρονα να μοιραστούν σε “ημετέρους”.
Πολλές υπηρεσίες των δομών ιδιωτικοποιούνται, έχοντας παραχωρηθεί σε εταιρείες κολοσσούς όπως η ΤΕΡΝΑ, με μαζικές απολύσεις του υπάρχοντος προσωπικού. Κονδύλια σπαταλιούνται σε τσιμεντένιους φράχτες, συρματοπλέγματα, κάμερες και συστήματα παρακολούθησης και "ασφαλείας" με στόχο τον εγκλωβισμό, τον αποκλεισμό από κάθε επαφή των προσφύγων με τους ντόπιους και, φυσικά, το φούσκωμα της τσέπης των εργολάβων».
Οπως λένε, όταν τον Σεπτέμβριo του 2021 το ελληνικό κράτος ανέλαβε τη διαχείριση του μηνιαίου επιδόματος που λαμβάνουν οι αιτούντες άσυλο, «το κράτος δεν έλαβε την παραμικρή πρωτοβουλία για να εξασφαλίσει τη συνέχεια του προγράμματος ως όφειλε» κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα «χιλιάδες πρόσφυγες να μείνουν χωρίς την οικονομική στήριξη που επισήμως δικαιούνται, αδυνατώντας να καλύψουν βασικές ανάγκες ακόμα και σίτισης. Παρατηρούνται αυξανόμενα φαινόμενα επαιτείας, σχολικής διαρροής, αστεγίας, αναζήτησης τροφής στα σκουπίδια και πολλές άλλες ζοφερές εικόνες».
Ειδικότερα για το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ ΙΙ (στέγαση εντός αστικού ιστού) καταγγέλλουν ότι το εκτελούν «"επιλεγμένες" ιδιωτικές εταιρείες ή ΜΚΟ που έχουν πλήρως υποταχθεί στις εντολές του υπουργείου» αλλά και «με όσο γίνεται λιγότερους εργαζομένους για όσο γίνεται περισσότερους εξυπηρετούμενους, με στοίβαγμά τους στα διαμερίσματα και έλλειψη βασικών ειδών διαβίωσης».
Σύμφωνα με το ΣΩΜΕΠΡΟ, «ενώ απολύεται εξειδικευμένο προσωπικό και οι υπηρεσίες συνεχώς μειώνονται, οι δομές γεμίζουν από "security", φρέσκες ρουσφετολογικές προσλήψεις χωρίς ξεκάθαρη περιγραφή καθηκόντων, ως εργαλεία στα χέρια του κάθε διοικητή.
Οι περισσότερες ΜΚΟ, στα πλαίσια της διεκδίκησης των χρηματοδοτήσεων που όλο και λιγοστεύουν, δεν προβάλλουν καμία αντίσταση στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική», ενώ «οι πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές αποτελούν τη νόρμα».
Κι όλα αυτά τη στιγμή που «οι απαιτήσεις του υπουργείου για δημιουργία Μητρώου Οργανώσεων οδηγούν στο ουσιαστικό φακέλωμα των εργαζομένων, ενώ πρόσφατα στον Τύπο έχουν κυκλοφορήσει και δημοσιεύματα για παρακολούθηση προσώπων που συνδέονται με το προσφυγικό (δικηγόροι, δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι/ες)».
Για επικοινωνία με το σωματείο, στο [email protected]
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας