Ενα ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Γουινέας (αρχικά με σημαία Παναμά) έφτασε στο Ντακάρ (Σενεγάλη) μέσω Καναρίων Νήσων, με διαδρομή Ελλάδα - Τουρκία - Ιταλία - Λας Πάλμας, φορτωμένο με τόνους αδήλωτου φορτίου διαφορετικών ειδών πυρομαχικών, μεγάλης αξίας.
Το φορτηγό «Eolika» (πρώην «Eurika») συμπτωματικά όχι μόνο μετέφερε ανάλογο φορτίο με το πλοίο «Andromeda» που είχε συλληφθεί στην Κρήτη το 2018, αλλά ανήκει κι αυτό σε εταιρεία που εκπροσωπεί ο κ. Θ. Ρέλλος. Ο ίδιος φέρεται να μετέβη στο Ντακάρ στα μέσα Ιανουαρίου κι ενώ το πλοίο είχε ακινητοποιηθεί από τις Αρχές, αλλά στη συνέχεια συνελήφθη μαζί με το αλλοδαπό πλήρωμα από τις Αρχές της Σενεγάλης, όπως μεταδίδουν τα αφρικανικά Μέσα Ενημέρωσης αλλά και o διεθνής ναυτιλιακός ιστότοπος TradeWinds (The global Shipping News Source). Επίσης, συμπτωματικά, ο Ουκρανός καπετάνιος ήταν ο ίδιος Ουκρανός που είχε συλληφθεί και στο «Andromeda».
Στην υπόθεση «καρμπόν» του «Andromeda», που μετέφερε σε 29 εμπορευματοκιβώτια 410 τόνους εκρηκτικών υλών, τα οποία σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα προέρχονταν από την Τουρκία και είχαν προορισμό τη Λιβύη, παρά την αντίθετη γνώμη της εισαγγελέως Μαρίας Τρουπή (η ίδια εισαγγελέας που δίκασε και την υπόθεση του NOOR ONE), τόσο ο κ. Ρέλλος όσο και ο καπετάνιος και το πλήρωμα αθωώθηκαν για σωρεία κακουργημάτων, το 2019, από το Τριμελές Κακουργιοδικείο Πειραιά, ενώ το φορτίο με τα επικίνδυνα εκρηκτικά και τα όπλα είχε εξαρχής μεταφερθεί σε στρατόπεδο στις Σέρρες.
Από την πρώτη ημέρα, ο Θεόδωρος Ρέλλος δήλωνε ότι τα εκρηκτικά δεν θα πήγαιναν στη Λιβύη αλλά σε δύο εταιρείες στην Αιθιοπία, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος και η εταιρεία του έπεσαν θύμα ναυταπάτης («400 τόνοι εκρηκτικά αλλά ένοχος ουδείς», «Εφ.Συν.» 8.3.2019).
Προφανώς, μετά τη δικαστική εκείνη εξέλιξη, τα πλοία των πολυδαίδαλων εταιρειών αγνώστων ιδιοκτητών, που εκπροσωπούνται από τον κ. Ρέλλο, συνέχισαν απρόσκοπτα τις εμπορικές δραστηριότητες μεταφοράς όπλων μέχρι τον Δεκέμβρη, οπότε ένας τυχαίος έλεγχος άνοιξε τη νέα ποινική υπόθεση.
Κατάσχεση
Οπως μετέδωσαν τα Μέσα Ενημέρωσης της Σενεγάλης, «το τελωνείο πραγματοποίησε μια τεράστια επιχείρηση, στην οποία κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών, αξίας 3 δισεκατομμυρίων φράγκων (CFA) στο λιμάνι του Ντακάρ.
Οι αρχές της Σενεγάλης βρήκαν υλικό από κάμερα όπου δύο μέλη του πληρώματος παραβίαζαν τους αριθμούς των κοντέινερ τα μεσάνυχτα, αφαιρώντας και επανακολλώντας χρησιμοποιημένα αυτοκόλλητα. Οι τελωνειακοί μέτρησαν φορτία με σφαίρες [...] αξίας που υπερβαίνει τα 3 δισεκατομμύρια φράγκα CFA (4,6 εκατ. ευρώ). Φτάνοντας επειγόντως από την Αθήνα συνελήφθη ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Θοδωρής Ρέλλος. Πέρα από την ποινική διαδικασία, το Τελωνείο διεκδικεί πρόστιμο 14 δισ. CFA από τον ιδιοκτήτη του Eolika». (21.1.2022 https://thepoint.gm/africa).
Σε δήλωσή του, ο Fiocchi Munizioni, κατασκευαστής πυρομαχικών μικρού διαμετρήματος της εταιρείας Fiocchi, παραδέχτηκε ότι ήταν ο ιδιοκτήτης των αγαθών που προορίζονταν για τη Δομινικανή Δημοκρατία και πως το πλοίο επρόκειτο να κάνει ένα διάλειμμα στο Λας Πάλμας, πριν επιστρέψει στην Καραϊβική.
«Τα πυρομαχικά προορίζονταν για την άμυνα και ασφάλεια της χώρας που συνορεύει με την Αϊτή. Το λιμάνι της Σενεγάλης δεν περιλαμβανόταν στο δρομολόγιο του πλοίου που ανήκει σε ελβετική ναυτιλιακή εταιρεία (offschore) που διαχειρίζεται ο Θεόδωρος Ρέλλος. H ιταλική Fiocchi εκφράζει έκπληξη για τη μεγάλη παράκαμψη και ισχυρίζεται ότι αγνοεί τους λόγους. Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα τι έκανε το πλήρωμα τριών υπηκόων Ουκρανίας στο Ντακάρ. Αυτή η ερώτηση έχει το βάρος της σε χρυσό, ειδικά από τη στιγμή που το φορτηγό πλοίο Eolika της Imtraco Overseas Switzerland, που διαχειρίζεται η Fast Marine Corp του Ελληνα Θεόδωρου Ρέλλου, είχε ελλιμενιστεί στο λιμάνι του Ντακάρ τρεις φορές, όπως φαίνεται από όλα τα όργανα παρακολούθησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας.
Το πλήρωμα ισχυρίστηκε ότι πέρασε από το Ντακάρ για να ανεφοδιαστεί με καύσιμα, αλλά αυτό το επιχείρημα δεν ευσταθεί, διότι οι τελωνειακοί υπάλληλοι ανακάλυψαν τις προσπάθειες εξαπάτησής τους από μέλη του πληρώματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα Liberation, ο καπετάνιος του πλοίου και ένας από τους βοηθούς του εθεάθησαν, μέσα από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος, να παραβιάζουν τους αριθμούς των κοντέινερ. Υποπτη συμπεριφορά που σίγουρα δεν θα ταιριάζει στους ναυτικούς που μαζί με τον προϊστάμενό τους, Θεόδωρο Ρέλλο, έχουν τεθεί υπό κράτηση για λαθρεμπόριο, κατασκευή, μεταφορά, αποθήκευση, παράνομη εισαγωγή όπλων και πυρομαχικών. Θα μπορέσει αυτή τη φορά ο Θεόδωρος Ρέλλος να αποδείξει την καλή του πίστη;», αναφέρει η ιστοσελίδα dakaractu.com (21.1.2022)

| EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ
Την είδηση και τις πληροφορίες επιβεβαιώνουν και τα ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου Trade Winds: «Ενα πλοίο ελληνικών συμφερόντων γενικού φορτίου συνελήφθη στη Σενεγάλη, φορτωμένο με πυρομαχικά. Το «Eolika» (κατασκευής 1983) ελέγχθηκε στο Ντακάρ στις 27 Δεκεμβρίου και διαπιστώθηκαν 11 παραβάσεις.
Οι αναφορές υποστηρίζουν ότι τα πυρομαχικά βρέθηκαν μόνο κατά τη διάρκεια της δεύτερης επιθεώρησης, αλλά οι λόγοι κράτησης που αναφέρονται στον ιστότοπο Equasis περιλαμβάνουν επικίνδυνα εμπορεύματα επιβλαβών ουσιών σε συσκευασμένη μορφή. Αλλοι λόγοι κράτησης ήταν η μη καταβολή μισθών και η βλάβη στη βοηθητική μηχανή».
Μπορεί να μίλησε η ελληνική Δικαιοσύνη σε ό,τι αφορά την αντίστοιχη υπόθεση του «Andromeda», αλλά τώρα μια νέα ανάλογη υπόθεση με τα ίδια πρόσωπα εκκρεμεί στη Σενεγάλη. Οσο για το αλλοδαπό πλήρωμα που συνοδεύει πάντα κάθε είδους ανάλογες «επικίνδυνες αποστολές», είναι πάντα άνθρωποι που δέχονται να ρισκάρουν τη ζωή τους για ένα κομμάτι ψωμί.
Η λαμπερή ελληνική εφοπλιστική κοινότητα δεν φοβάται, φυσικά, ότι δυσάρεστες λεπτομέρειες, όπως οι κίνδυνοι για τα φτηνά πληρώματα, θα εμποδίσουν την προσφορά απελπισμένων για εργασία ακόμα και μέσα σε σαπιοκάραβα με εκρηκτικά κ.ά.
Η παραπάνω είδηση, σε αντίθεση με την περίπτωση του «Andromeda» στην Κρήτη, δεν πέρασε ούτε στα ψιλά των ελληνικών ΜΜΕ, πλην ενός ρεπορτάζ, στις 19.1.2022, του politispress.gr. Πέρασε, όμως, στα Διεθνή Μέσα όχι μόνο της Αφρικής αλλά και της Ιταλίας, όπως και στο Ιταλικό Παρατηρητήριο διακίνησης όπλων σε λιμάνια της Ευρώπης και της Μεσογείου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας