«Θα πατάξωμεν τα πάρτι»! Επιστροφή… στο φακέλωμα και πρακτικές αστυνομοκρατίας για τη φοιτητική κοινότητα φαίνεται πως επιφυλάσσει η κυβέρνηση, επαναφέροντας μεθόδους και ρητορική άλλων εποχών. Η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη ζητεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο να της σταλούν τα στοιχεία των προέδρων των φοιτητικών παρατάξεων, αίτημα το οποίο με προθυμία η πρυτανεία ανέλαβε να διεκπεραιώσει!
Αφορμή για τη νέα πρωτοφανή επιχείρηση ελέγχου και καταστολής της φοιτητικής κοινότητας είναι τα λεγόμενα «κορονοπάρτι» που γίνονται στην πανεπιστημιούπολη τα Σαββατοκύριακα, προσελκύοντας χιλιάδες νεολαίους την εποχή της πανδημίας.
Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης έχει παραγγείλει τρεις προκαταρκτικές εξετάσεις τις τελευταίες 20 μέρες για τέτοιες εκδηλώσεις και οι έρευνες έχουν ανατεθεί στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου. Ωστόσο, από την πρώτη καραντίνα πέρυσι εκκρεμούν άλλες 2-3 ανάλογες εισαγγελικές παραγγελίες που καθώς φαίνεται δεν έχουν οδηγήσει πουθενά όσον αφορά την επίλυση του «προβλήματος». Αναζητούν, λοιπόν, «υπεύθυνους» να κατηγορήσουν οι διωκτικές αρχές και στο πλαίσιο αυτό μπήκαν στο στόχαστρο οι φοιτητικές νεολαίες!
«Σε συνέχεια του σχετικού εγγράφου του Γραφείου Γενικής Αστυνόμευσης του Αστυνομικού Τμήματος Λευκού Πύργου και κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε άμεσα και το αργότερο έως 11-6-2021 τα στοιχεία των εκλεγμένων προέδρων των φοιτητικών παρατάξεων του ΑΠΘ, βάσει των τελευταίων φοιτητικών εκλογών», αναφέρει το «εξαιρετικά επείγον» εσωτερικό έγγραφο του ΑΠΘ που στάλθηκε από τις πρυτανικές αρχές στους κοσμήτορες και τους προέδρους των σχολών. Λίγο αργότερα, ωστόσο, το έγγραφο ανακλήθηκε καθώς διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης… Πηγές του ιδρύματος ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» ότι «οι πρυτανικές αρχές το ανακάλεσαν για να συγκεντρώσουν μόνες τους τα απαιτούμενα στοιχεία».
Αμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ διά του τομεάρχη Προ.Πο. Χρήστου Σπίρτζη, που μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το επιτελικό του κράτος δεν μπορεί να ξεφύγει από τις βαριές ιστορικές αντιδημοκρατικές παραδόσεις της Δεξιάς». Αλλά και ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας, μίλησε για «φακέλωμα φοιτητών, μια πρακτική που θυμίζει το αλήστου μνήμης Σπουδαστικό της Ασφάλειας, μόλις λίγους μήνες αφότου ιδρύθηκε η Πανεπιστημιακή Αστυνομία», προσθέτοντας πως «η κίνηση αυτή συνδυάζεται με την κυβερνητική ρητορική, σύμφωνα με την οποία τα πανεπιστήμια είναι άντρα εγκληματικότητας, όπως μόλις σήμερα (σ.σ. χθες) ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης δήλωσε στην τηλεόραση».
Χωρίς περιστροφές και η αντίδραση του ΚΚΕ, μετά τη δημοσιοποίηση του εγγράφου: «Πρόκειται για μια προκλητική -χαφιεδίστικου τύπου- ενέργεια που συμπληρώνει το αντιδραστικό παζλ των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων στα πανεπιστήμια και το συνολικότερο όργιο καταστολής», αναφέρει.
Εν τω μεταξύ, ως αψυχολόγητη και άνευ ουσίας σχολιάζεται η διήμερη επιχείρηση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης πέριξ της πανεπιστημιούπολης, προχθές και τη Δευτέρα, αφού τα «κορονοπάρτι» γίνονται αποκλειστικά το Σαββατοκύριακο και ποτέ τις καθημερινές. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της ίδιας της ΓΑΔΘ, οι έλεγχοι δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα! Ούτε συλλήψεις, ούτε προσαγωγές, ούτε ναρκωτικά, ούτε όπλα, ούτε λαθρεμπόριο, τίποτα! Αρα, το μόνο που μπορεί να υποθέσει κανείς ήταν η επιβολή αστυνομοκρατίας στην περιοχή. Ο εκφοβισμός της φοιτητικής κοινότητας.
Στα κάγκελα οι φοιτητές
Οπως ήταν φυσικό, οι φοιτητές βρέθηκαν «στα κάγκελα» μετά τα όσα συμβαίνουν. Χθες βράδυ πραγματοποίησαν δύο μεγάλες συγκεντρώσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενάντια στην αστυνομοκρατία και τις απόπειρες αποκλεισμού της πανεπιστημιούπολης από τις πρυτανικές αρχές και την ΕΛ.ΑΣ. Φοιτητικές πρωτοβουλίες από το Φυσικό και το Μαθηματικό συνδέουν άμεσα τα γεγονότα με τον νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και σημειώνουν πως «τις τελευταίες ημέρες, με πρόσχημα τα “κορονοπάρτι”, η ΕΛ.ΑΣ. προβαίνει σε περικύκλωση του ΑΠΘ. Ελέγχει όσα άτομα εισέρχονται εντός του, ενώ ζητάει πάσο.
Την Τρίτη απέκλεισε πλήρως τις εισόδους του πανεπιστημίου μετά την αντίδρασή μας αλλά και του αλληλέγγυου κόσμου για την παρουσία τους. Η εικόνα αυτή προδιαγράφει το μέλλον που μας επιφυλάσσει το κομμάτι του νόμου 4777 που προβλέπει ελεγχόμενη είσοδο, face-control και μπάτσους στα πανεπιστήμια».
Παραδόξως, την ίδια στιγμή οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. και συγκεκριμένα η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης περνάει τον πρύτανη του ΑΠΘ... γενεές 14. Με ανακοίνωσή της επισημαίνει: «“Η αστυνομία ενημερώνεται για τα κορονοπάρτι στο ΑΠΘ αλλά δεν εμφανίζεται”, ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, κ. Νίκος Παπαϊωάννου. Κατά κοινή ομολογία, η κατάσταση που επικρατεί στο ΑΠΘ είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η αστυνομική δράση.
Συγκεκριμένα, οι χώροι του Πανεπιστημίου είναι αφύλακτοι και εύκολα προσβάσιμοι για τον καθένα. Οταν η Πρυτανεία και οι ιδιωτικές εταιρίες security δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την περιφρούρηση των εγκαταστάσεων, η ευθύνη βαραίνει τους ίδιους και όχι την Ελληνική Αστυνομία». Και η κατάληξή τους είναι εύγλωττη: «Ενόσω η χώρα μαστίζεται από την εγκληματικότητα, το βάρος της αστυνόμευσης οφείλει να πέσει στις γειτονιές και όχι στις φυλάξεις εγκαταστάσεων. Οι αστυνομικές δυνάμεις επιβάλλεται να βρίσκονται δίπλα στους πολίτες και να μάχονται για τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας, και όχι να ακινητοποιούνται έξω από κτίρια».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας