Ούτε η τεράστια καταστροφή στα Γεράνεια Ορη ούτε η ανάμνηση της καταστροφής του 1997 ούτε οι συνεχείς εκκλήσεις πολιτών ούτε οι ερωτήσεις στη Βουλή δεν κινητοποίησαν μέχρι σήμερα τα αντανακλαστικά στη Θεσσαλονίκη για την προστασία του πνεύμονα της πόλης, του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου, το οποίο μοιάζει σήμερα απροστάτευτη μπαρουταποθήκη. Αρμόδια υπουργεία, Περιφέρεια, δήμοι δεν έχουν καν απαντήσει στις επιστολές που έχουν λάβει. To αποκορύφωμα είναι ότι το αρμόδιο δασαρχείο δεν έχει όχι μόνο δασάρχη, αλλά ούτε αναπληρωτή δασάρχη, αφού οι αναπληρωτές των τελευταίων δύο ετών έχουν βγει στη σύνταξη.
Αν και η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε την 1η Μαΐου και πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις μετά τα όσα έγιναν στα Γεράνεια, ωστόσο στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες προληπτικού καθαρισμού του περιαστικού δάσους είναι ανύπαρκτες, ενώ συνεχίζονται για τέταρτη χρονιά οι εξυγιαντικές υλοτομίες για την αντιμετώπιση του φλοιοφάγου εντόμου Tomicus Piniperda. Το αποτέλεσμα είναι να σωρεύονται στο δάσος τόνοι κλαδιών και πευκοβελόνων, υλικό που προσομοιάζει με μπαρούτι αφημένο χύμα στο δάσος. Σε μια τέτοια κατάσταση, τι να ζητήσει κανείς για τη συντήρηση των δασικών δρόμων, των αντιπυρικών ζωνών ή την αποψίλωση των οικοπέδων που βρίσκονται μέσα στο δάσος ή στα όριά του;
Πριν από δέκα μέρες, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης εξέφραζε με ανακοίνωσή του αγωνία και έντονη ανησυχία για την κατάσταση στο Σέιχ Σου και απηύθυνε έκκληση στους αρμόδιους φορείς να κηρύξουν το δάσος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να πάρουν άμεσα μέτρα αντιπυρικής προστασίας, όπως και να συνεργαστούν για να υλοποιήσουν αμέσως πρόγραμμα για τον καθαρισμό και την απομάκρυνση των υπολειμμάτων από τις υλοτομίες, ώστε να αποφευχθεί μια νέα οικολογική καταστροφή, όπως εκείνη που συνέβη το 1997 στο δάσος.
Τι έγινε έκτοτε; Τίποτα. Δεν υπήρξε καν απάντηση, παρότι το θέμα πήρε διάσταση στα ενημερωτικά μέσα της Θεσσαλονίκης. «Μόλις γύρισα από το δάσος και οι υλοτομίες συνεχίζονται ασταμάτητα, στοίβες κορμών και κλαδιά σε στοίβες σωρεύονται, η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη, το δάσος είναι ξέφραγο αμπέλι», έλεγε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Λαμπρινίδης σημειώνοντας ότι «στις επιστολές και τις εκκλήσεις μας δεν έχουμε λάβει μία απάντηση εδώ και 1,5 χρόνο».
Το θέμα ήρθε και στη Βουλή με ερώτηση οκτώ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με πρώτο τον Σωκράτη Φάμελλο, προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Οι βουλευτές κάνουν λόγο για «επικίνδυνη αδιαφορία της κυβέρνησης για την πυροπροστασία και υποχρηματοδότηση για την προστασία του Σέιχ Σου και της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης». Σημειώνουν ότι δεν διατίθενται πρόσθετοι πόροι καθαρισμού του δάσους ενώ «παρ’ όλες τις επανειλημμένες οχλήσεις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και τον συνεχή κοινοβουλευτικό έλεγχο» η κατάσταση παραμένει «επικίνδυνα εύφλεκτη» και η μόνη αντίδραση είναι «ένα πινκ-πονγκ ευθυνών» ανάμεσα σε υπουργεία, δήμους και Περιφέρεια. Οι βουλευτές ρωτούν αν θα στελεχωθούν οι δασικές υπηρεσίες και αν θα χρηματοδοτηθούν έργα πυροπροστασίας και επισημαίνουν την ανάγκη άμεσου καθαρισμού του Σέιχ Σου και του δασοκτήματος Ωραιοκάστρου από υπολείμματα και κλαδέματα.
Παράλληλα, αίτηση-αναφορά προς το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης κατέθεσε την Παρασκευή η Επιτροπή Προστασίας του Σέιχ Σου, «για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο περιαστικό δάσος, λόγω της μη περισυλλογής των διάσπαρτων υπολειμμάτων υλοτομίας».
Η παράταξη «Οικολογία Αλληλεγγύη» απηύθυνε σειρά ερωτήσεων στον Δήμο Θεσσαλονίκης επειδή «παρατηρείται σοβαρή δυσλειτουργία μεταξύ των Δασικών Υπηρεσιών και των δήμων της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης που διαφωνούν σχετικά με τις αρμοδιότητες, ενώ δηλώνουν ότι δεν έχουν προσωπικό και τα κονδύλια πυροπροστασίας δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη»...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας