Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Το πόρισμα της ΕΔΕ επικαλείται ειδικό πραγματογνώμονα που κατέθεσε ότι ο συγκεκριμένος ασθενής «θα έπρεπε να νοσηλεύεται σε ειδικές δομές ψυχικής υγείας, οι οποίες όμως δεν υπάρχουν στη χώρα μας» | EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

«Δεν θα έπρεπε να νοσηλεύεται στο Δαφνί»

Με χτυπήματα από θλων (αμβλύ) όργανο προκλήθηκε ο θάνατος του 63χρονου ασθενή τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), όπως καταδεικνύει το πόρισμα της νεκροψίας που διενήργησε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών.

Παράλληλα, το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που διέταξε η διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής αναφέρει ότι «το μόνο όργανο που βρέθηκε στον θάλαμο ήταν ένα κουτάλι στο κομοδίνο του ασθενούς». Τα παραπάνω μεταφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Το συμβάν έλαβε χώρα στο τμήμα οξέων περιστατικών του ιδρύματος. «Ο ασθενής έπασχε από βαρύτατη διαταραχή, μη ανταποκρινόμενη στη θεραπευτική αγωγή. Ενώ νοσηλευόταν καθηλωμένος, κατάφερε να λυθεί μόνος του, χωρίς τη βοήθεια συναγερμού», σημειώνεται.

Οσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, «σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, φαίνεται ότι τηρήθηκε το πρωτόκολλο προστατευτικού κλινοστατισμού [καθήλωση με ιμάντες], ενώ η αντίδραση των νοσηλευτών βάρδιας ήταν άμεση».

Ειδικός πραγματογνώμονας που κατέθεσε στην ΕΔΕ -αναφέρεται στην ανακοίνωση- έκρινε ότι ο συγκεκριμένος ασθενής «θα έπρεπε να νοσηλεύεται σε ειδικές δομές ψυχικής υγείας, οι οποίες όμως δεν υπάρχουν στη χώρα μας.

Δεν πρότεινε κάποια αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης του συγκεκριμένου περιστατικού. Συνεπώς, υπό τις παρούσες συνθήκες στελέχωσης και λειτουργίας των δημόσιων ψυχιατρικών κλινικών, ιδιαίτερα στα τμήματα οξέων περιστατικών, αναδεικνύεται η αντικειμενική δυσκολία αποτελεσματικού χειρισμού των ασθενών με επιθετική συμπεριφορά που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επισημαίνει ότι, αναγνωρίζοντας την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης ανάλογων προβλημάτων, προωθεί προσλήψεις προσωπικού με ειδική μέριμνα στην ενίσχυση των ψυχιατρικών κλινικών, τόσο στα Ειδικά Ψυχιατρικά όσο και στα Γενικά Νοσοκομεία, και παράλληλα προχωρά στην ανάπτυξη σύγχρονων κατευθυντήριων οδηγιών για τον τρόπο παροχής ψυχιατρικής περίθαλψης στα τμήματα αυτά, καθώς και στην εκ νέου επεξεργασία των ζητημάτων που άπτονται του επανασχεδιασμού της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, η ολοκλήρωση της οποίας με την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας και την πρόληψη θα συμβάλει στην αποτροπή ανάλογων τραγικών περιστατικών.

Για το περιστατικό, η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «έρχεται να υπενθυμίσει τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια στην πολιτική αντιμετώπιση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων», ενώ στη συνέχεια κατηγορεί τον διοικητή του ΨΝΑ, αλλά και την κυβέρνηση: «Με ενορχηστρωτή τον διοικητή του ΨΝΑ και σύμβουλο πολλών υπουργών Υγείας, τα ψυχιατρικά νοσοκομεία “μπήκαν στο στόχαστρο” προς κατάργηση, όπως υπέβαλλαν οι ασκούμενες μνημονιακές πολιτικές. Ο διοικητής του ΨΝΑ περιφερόταν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και ίδρυε στα λόγια ψυχιατρικές κλινικές. Απολογισμός του έργου του... μηδέν. Τη “δόξα” του ζήλεψε και η σημερινή κυβέρνηση».

Ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων στο ΨΝΑ-«Δαφνί» θεωρεί κι αυτός υπεύθυνο τον διοικητή για την υποστελέχωση του νοσοκομείου σε ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό, διοικητικό προσωπικό, καθώς και για την αδιαφορία του παρά τις γραπτές αναφορές που κοινοποιήθηκαν και στην εισαγγελία για μεταφορά σε ασφαλή χώρο του συγκεκριμένου ασθενή.

Κουλτούρα συγκάλυψης

Tι συμβαίνει στο Δαφνί; Τα ερωτήματα που γεννιούνται γύρω από ακόμα ένα -εν τέλει νεφελώδες- περιστατικό στο ΨΝΑ είναι πολλά.

Από τη μια η «Λέρος», που είναι ακόμα εδώ, γιατί είναι νοοτροπία -δεν το κρύβουμε άλλωστε- και η αθάνατη κουλτούρα της συγκάλυψης, κι από την άλλη η fast track ψυχιατρική μεταρρύθμιση των μνημονιακών κυβερνήσεων, αλλιώς απονοσοκομειοποίηση αντί αποασυλοποίηση, που τα ρήμαξε όλα, για την οποία ούτε λόγος επί της ουσίας... Περικυκλωμένοι οι ασθενείς. Θα επανέλθουμε σύντομα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Δεν θα έπρεπε να νοσηλεύεται στο Δαφνί»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας