Game over για το Streetwork. Το πιο παραγωγικό πρόγραμμα που οδηγεί τους τοξικομανείς από τους δρόμους στην απεξάρτηση και την επανένταξη κατεβάζει «ρολά», διότι λήγει το ΕΣΠΑ που το χρηματοδοτούσε!
Η απίθανη αυτή εξέλιξη σημαίνει ότι ο ΟΚΑΝΑ αδυνατεί να ανανεώσει τις συμβάσεις όσων ανθρώπων δούλευαν καθημερινά στον δρόμο, προσπαθώντας να πλησιάσουν αρχικά και στη συνέχεια να πείσουν και να βοηθήσουν δεκάδες τοξικομανείς για να βρουν την Ιθάκη τους.
Κι ακόμη χειρότερα, δυστυχώς δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τη συνέχιση του προγράμματος στο άμεσο μέλλον, αφού η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ κωφεύει στις εκκλήσεις των εργαζομένων, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος των εργαζομένων Αγγελος Αγγελίδης θύμισε ότι στα δύο χρόνια λειτουργίας του προγράμματος προσέγγισαν στον δρόμο 1.200 χρήστες και περίπου 300 άτομα δέχθηκαν τις υπηρεσίες του κέντρου, στην οδό Δαναΐδων 9.
Σημαντικός ήταν και ο αριθμός των 92 ατόμων που παραπέμφθηκαν σε θεραπευτικά προγράμματα, ενώ 89 παραπέμφθηκαν σε φορείς υγείας, 39 στο υπνωτήριο αστέγων, ενώ σε 350 διευθετήθηκαν οι φορολογικές τους υποχρεώσεις. Η έκδοση αστυνομικής ταυτότητας αποτέλεσε μια άλλη μέριμνα του προγράμματος, κίνηση που προστάτευε τους μακροχρόνιους χρήστες από καθημερινές συλλήψεις, κρατήσεις στα αστυνομικά τμήματα και την ταλαιπωρία που συνεπάγεται αυτό.
Στο μεταξύ, στις αρχές Γενάρη «κλείνουν» άλλα δύο προγράμματα του Οργανισμού, καθώς λήγει και γι’ αυτά η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, χωρίς καμιά πρόβλεψη για τη συνέχισή τους.
«Εχουν υποχρέωση να συνεχίσουν»
«Ο ΟΚΑΝΑ έχει τη συμβατική υποχρέωση συνέχισης των προγραμμάτων γι’ άλλα τρία χρόνια, αλλιώς θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα που πήρε από τα δύο χρόνια λειτουργίας τους», ανέφερε ο πρόεδρος των εργαζομένων.
Ας σημειωθεί ότι ήδη οι υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ λειτουργούν με τη βοήθεια προσωπικού του ΕΣΥ, ενώ τα προγράμματα αυτά λειτουργούν με εξειδικευμένο προσωπικό 27 ατόμων. Και βέβαια, το τέλος των προγραμμάτων αυτών θα έχει αποτέλεσμα μεγάλα προβλήματα στον ειδικό πληθυσμό των χρηστών που τα τελευταία χρόνια είχαν δεχτεί ουσιαστική βοήθεια από το streetwork και τα άλλα προγράμματα.
«Αυτά μπορεί να λειτουργούσαν πιλοτικά στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό θεωρούνται αυτονόητα στον τομέα της πρόληψης και της παρέμβασης, σε ένα κοινωνικό πρόβλημα που λόγω και της κρίσης διογκώνεται ανεξέλεγκτα», εξήγησε ο κ. Αγγελίδης. Αφησε, μάλιστα, αιχμές κατά της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ, γιατί, ενώ μπορεί να δαπανά 1 εκατ. ευρώ για προβολή και διαφήμιση, δεν προσφέρει τίποτα για τη συνέχιση των κρίσιμων αυτών προγραμμάτων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας