Το πρώτο σοβαρό μαζικό περιστατικό μόλυνσης από τον κορονοϊό στη χώρα μας καλούνται από χθες να διαχειριστούν οι αρμόδιες αρχές, καθώς 119 άτομα (ναυτικοί και εργάτες) σε σύνολο 380, διαφόρων εθνικοτήτων, ανάμεσά τους και 34 Ελληνες, που επιβαίνουν στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», βρέθηκαν θετικά στον ιό, 259 αρνητικά, ενώ σε 2 θα επαναληφθεί το τεστ.
Οι δύο από τους 119 (ένας 72χρονος Ελβετός και ένας 34χρονος Ινδονήσιος) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Αττικής, ενώ οι υπόλοιποι -θετικοί και αρνητικοί- είναι καλά στην υγεία τους, όπως δήλωσε χθες ο Ν. Χαρδαλιάς. Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έχει λάβει επίσης δείγματα από τις επιφάνειες και το σύστημα κεντρικού κλιματισμού του πλοίου.
Το «Ελευθέριος Βενιζέλος», που από τις 21 Μαρτίου βρίσκεται στη ράδα του Πειραιά, επρόκειτο χθες να ελλιμενιστεί σε ειδική προβλήτα του λιμανιού, με αποκλεισμένη περίμετρο στην οποία θα στηθεί τέντα προκειμένου να προετοιμάζεται το υγειονομικό προσωπικό που θα ανεβαίνει στο πλοίο για να παρακολουθεί τα άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό. Οσοι δεν έχουν κολλήσει τον ιό και τα τεστ τους βγήκαν αρνητικά θα επαναπατριστούν αφού πρώτα μεταφερθούν σταδιακά σε ξενοδοχεία της Αθήνας τις επόμενες ημέρες, ενώ οι θετικοί θα παραμείνουν μέσα στο πλοίο για διάστημα 14 ημερών. Σήμερα σε συνεργασία με την πλοιοκτήτρια εταιρεία (ΑΝΕΚ), όπως έκανε γνωστό ο Ν. Χαρδαλιάς, θα ενημερωθούν οι οικογένειες των επιβαινόντων στο πλοίο.
Τα ερωτήματα όμως που τίθενται είναι: Γιατί το πλοίο παρέμενε αρόδο από τις 21 Μαρτίου με 380 άτομα ταλαιπωρημένα μέσα σε αυτό; Γιατί πέρασαν τόσες ημέρες μέχρι να ξεκινήσουν να γίνονται τα τεστ για τον κορονοϊό; Γιατί δεν είχε βρεθεί κάποια λύση ώστε το πλοίο να καταπλεύσει σε λιμάνι; Γιατί η πλοιοκτήτρια εταιρεία επίσημα δεν έχει πάρει θέση;
Η ΠΕΝΕΝ
Θυμίζουμε ότι το «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε ναυλωθεί από Τούρκους επιχειρηματίες και στις 7 Μαρτίου ξεκίνησε το ταξίδι του από τον Τσεσμέ προκειμένου να πάει στην Ισπανία μεταφέροντας ναυτικούς και εργάτες διαφόρων ειδικοτήτων για δουλειά.
Ομως, λόγω των απαγορευτικών μέτρων που έλαβε η Ισπανία, το πλοίο δεν κατέπλευσε στο λιμάνι του προορισμού του και γύρισε πίσω. Στη συνέχεια έγιναν διαπραγματεύσεις για να πάει στην Τουρκία, αλλά οι τουρκικές αρχές δήλωσαν ότι θα δεχτούν μόνο τους Τούρκους επιβαίνοντες και έτσι το πλοίο έμεινε κοντά στη Σαλαμίνα.
Ο πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογεώργος δήλωσε χθες ότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες και τους φόβους τους ότι το πρόβλημα του συγκεκριμένου πλοίου δεν αντιμετωπίστηκε ούτε έγκαιρα ούτε αποτελεσματικά και αυτό είχε συνέπεια τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού. Τόνισε επίσης πως είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των ναυτεργατών, όπως αυτά προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, ενώ προχώρησε και σε μια καταγγελία:
«Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε επίσης να καταγγείλουμε (είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε) ότι κρούσματα του κορονοϊού έχουν σημειωθεί και σε ποντοπόρα εμπορικά πλοία, τα οποία οι ναυτιλιακές εταιρείες, ως οφείλουν, δεν δημοσιοποιούν και για τον λόγο αυτό επιβάλλεται το υπουργείο Ναυτιλίας και οι υπηρεσίες του να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας