Το «Σχολείο» έχει… ρεύμα και κοντά σ’ αυτό πήραν ελευθέρας, σε έναν κατά βάση συστημικό θεσμό όπως το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ασύμβατοι μέχρι χθες αυτόνομοι κοινωνικοί και αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι, συλλογικότητες που λειτουργούν και ως καταληψίες, ακόμη και η Αντιεξουσιαστική Κίνηση, να εμφανίζονται στο δημοτικό συμβούλιο και να προβάλλουν τις απόψεις τους.
Η συζήτηση άρχισε με αφορμή την ηλεκτροδότηση στον κοινωνικό χώρο «Σχολείο» που τελεί εδώ και τρία χρόνια υπό κατάληψη στο πλαίσιο της οποίας λειτουργούν σχολεία ξένων γλωσσών, κοινωνικό φροντιστήριο, συλλογική κουζίνα, παζάρια παραγωγών, γίνονται θεατρικές παραστάσεις και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες που αγκαλιάστηκαν από τη γειτονιά, σε σημείο που η δημοτική σύμβουλος Μαρία Πασχαλίδου ανεφώνησε χθες: «Ευτυχώς που κάνανε την κατάληψη και το παλιό σχολείο παρέμεινε τέτοιο, κάνανε αυτό που έπρεπε να κάνουμε εμείς».
Μικρή ένταση στην αρχή
Στην αρχή βέβαια εμποδίστηκαν να μπουν στο συμβούλιο όλοι οι αλληλέγγυοι, υπήρξε και μια μικροένταση, αλλά ύστερα όλα κύλησαν ομαλότατα. Και οι καταληψίες μίλησαν και ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης θυμήθηκε ότι «η Θεσσαλονίκη είναι ανεκτική πόλη, εντάξει, είναι αντισυστημικοί, αλλά όχι μόνο δεν ενοχλούν κανέναν αλλά παράγουν και κοινωνικό έργο, εξάλλου τρία χρόνια τώρα κάναμε το κορόιδο για το ηλεκτρικό».
Ο πρόεδρος του συμβουλίου Π. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε ότι «εδώ δεν φοβάται κανένας κανέναν, μ’ αρέσουν αυτά που κάνουν, απλά ζήτησα να μπουν στον χώρο πέντε άτομα για να μην εμποδίζεται η διαδικασία...». Παραφωνία ο Σ. Καλαφάτης: «Ποιον εκφράζουν αυτά τα άτομα, ποιοι είναι, ποιες οι ιδιότητές τους;» Ο δήμαρχος ξαναθυμήθηκε τις αυτόνομες κοινότητες της Δανίας, αλλά «κάποιος πήρε το τσαντάκι ενός ΜΑΤατζή, να το επιστρέψει», κάποιος του θύμισε τη βία των αστυνομικών, «άσε τα σάπια, άλλο η βία, αυτό είναι κλοπή, και οι αστυνόμοι άνθρωποι είναι… να πάμε μαζί στον Μητροπολίτη να δούμε τι θα κάνουμε».
«Από τα κινήματα αυτά παίρνουμε ιδέες» συνέχισε η Ρ. Καλφακάκου, «να τους πούμε και συγγνώμη για την ταλαιπωρία που τους υποβάλαμε» ζήτησε η Ε. Ιωαννίδου κι εκεί πάνω μία προκήρυξη της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης έπεσε στα χέρια του Καλαφάτη: «Η ανακοίνωση του “Σχολείου” εκφράζει την Α/Κ. Μπήκαν τέτοια άτομα εδώ μέσα; Να τοποθετηθούμε. Είμαστε υπέρ της κατάληψης δημόσιων χώρων όπως τα σχολεία; Είμαστε κατά της κατάληψης από όπου κι αν προέρχονται οι καταλήψεις. Να πουν οι συνάδελφοι αν συνδιαλεγόμαστε με τέτοια άτομα…», για να του απαντήσει ο κ. Αβραμόπουλος «εγώ δεν έχω καμιά αντίρρηση να εκφράζονται οι απόψεις, τα θέματα των αντιεξουσιαστών και αναρχικών στο δημοτικό συμβούλιο». Αλλη άποψη είχε όμως ο αντιδήμαρχος Θ. Παππάς: «Η προοδευτικότητα έχει συστημικό τρόπο και συντεταγμένο. Εχουμε τις αξίες του ευρωπαϊσμού, της Ε.Ε. και του φιλελευθερισμού…».
Από την πλευρά του ο κ. Ρακκάς: «Δεν είναι θέμα αν είμαστε Ευρωπαίοι, δεκάδες πόλεις έχουν αναγνωρίσει ανάλογα εγχειρήματα. Ολες οι καταλήψεις δεν είναι ίδιες, κρίνονται χωριστά, και αυτή πέτυχε περισσότερο από εγχειρήματα του δήμου, η ηλεκτροδότηση γινόταν με… δημιουργική ασάφεια». Και για να μην υπάρχει καμιά παρανόηση, ο Ν. Σαμανίδης το ξεκαθάρισε στο τέλος απαντώντας στον κ. Καλαφάτη: «Και με την Α/Κ θα μιλάμε, δεν υπάρχουν άνθρωποι που τίθενται εκτός δημοκρατικού διάλογου, εκτός από τη Χρυσή Αυγή που κάνει εγκλήματα…».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας