Απτόητη από τη θύελλα αντιδράσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ενθαρρυμένη προφανώς από το σιωπητήριο στα φιλικά της μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση συνεχίζει να υπερασπίζεται τις πρωτοφανείς αποφάσεις της για την αναστολή της κατάθεσης αιτημάτων ασύλου και για την άμεση επαναπροώθηση όσων περνούν τα σύνορα στις χώρες καταγωγής τους. Την ίδια στιγμή, κλείνει με προκλητικό τρόπο τα αυτιά στις επείγουσες εκκλήσεις να πάρει πραγματικά μέτρα προστασίας των προσφύγων και μεταναστών στις δομές από τον κορονοϊό, παρουσιάζοντας σαν πανάκεια την πολιτική εγκλεισμού τους σε συνθήκες υπερσυνωστισμού, χωρίς τα στοιχειώδη μέσα υγιεινής, πολιτική που συγκρούεται με τις συστάσεις ευρωπαϊκών και διεθνών οργάνων.
Η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, που είχε επισημάνει την περασμένη εβδομάδα ότι δεν νοείται αναστολή της διαδικασίας ασύλου, καθώς αποτελεί θεμέλιο των διεθνών συμβάσεων και του ευρωπαϊκού δικαίου, σημείωσε την Τρίτη σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters ότι η Ε.Ε. προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για να μεταφερθούν έξω από τα υπερσυνωστισμένα ΚΥΤ οι ηλικιωμένοι και οι πιο ευάλωτοι πρόσφυγες και μετανάστες και να διαμείνουν σε άλλες περιοχές των νησιών, εφόσον η κυβέρνηση αρνείται τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα.
Την άμεση εκκένωση του πληθυσμού υψηλού κινδύνου από τα ΚΥΤ, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων από 60 ετών και των ανθρώπων με αναπνευστικά προβλήματα, διαβήτη και άλλες ασθένειες, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο επικεφαλής της Επιτροπής Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου Χουάν Φερνάντο Λόπες Αγκιλάρ.
Ο ίδιος συνυπογράφει επιστολή 124 ευρωβουλευτών των ομάδων της Αριστεράς, των Πρασίνων, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελεύθερων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία εκφράζουν έντονη ανησυχία «για τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση του COVID-19 στα ΚΥΤ όπως και για την απόφαση μετατροπής πολλών ΚΥΤ σε κλειστά κέντρα κράτησης». Ζητούν επίσης επείγουσα έρευνα των παραβιάσεων του ευρωπαϊκού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων ενδεχόμενων παραβιάσεων της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού όπως και των εντολών της επιχείρησης ΠΟΣΕΙΔΩΝ στο Αιγαίο.
Παρέμβαση για τα σύνορα
Την αντίδρασή του στην ανατροπή του διεθνούς προσφυγικού δικαίου εκ μέρους της Ελλάδας εκδήλωσε άλλωστε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών Φελίπε Γκονζάλεζ Μοράλες, ο οποίος ζητά να διερευνηθούν οι καταγγελίες για βία στα σύνορα εκ μέρους των ελληνικών αρχών, που φέρεται να έχει οδηγήσει σε τραυματισμούς και θανάτους προσφύγων και μεταναστών. Οι αντιδράσεις αυτές προστίθενται στις αντιδράσεις του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φελίπε Γράντε, της επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς και της Επιτροπής Κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ζητά αποσυμφόρηση των ΚΥΤ αλλά και των φυλακών και προστασία όλων από τον κορονοϊό. Το ίδιο ζητούν και 121 ευρωπαϊκές και ελληνικές ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις δικαιωμάτων, με κοινή τους ανακοίνωση.
Αλλά η κυβέρνηση δεν δείχνει να παίρνει έστω και στο ελάχιστο υπόψη τις αντιδράσεις αυτές. Αντιθέτως, επιμένει με τρόπο προκλητικό σε μια πολιτική που κινδυνεύει να κάνει την Ελλάδα το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης ως προς την τήρηση του διεθνούς δικαίου, παίρνοντας τα ηνία από χώρες όπως η Ουγγαρία, αλλά και να επωμιστεί τη βαριά ευθύνη μιας εγκληματικής υγειονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης με θύματα ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες.
Μιλώντας τη Δευτέρα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Ειπτροπή, όπου ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη εδαφών σε Χίο, Λέσβο και Σάμο για τη δημιουργία κλειστών δομών και για την αναστολή της διαδικασίας ασύλου και τις άμεσες επαναπροωθήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος αποκάλυψε επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ενόψει της τηλεδιάσκεψής τους με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.
Οπως είπε, βασικός όρος της επιστολής ήταν «αυτοί που παρανόμως πέρασαν, να τους πάρει πίσω η Τουρκία», ενώ αποκάλυψε ότι ανάμεσα στις ελληνικές θέσεις για μια νέα ρύθμιση είναι «να μπορεί να επιστρέφει η Ελλάδα εκείνους που έχουν φτάσει στην ενδοχώρα».
Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι «πρόκειται για μια πλήρη, πολύ ουσιαστική επιστολή, στην οποία υπήρχε αναφορά για το πώς διαπραγματεύεται η Αθήνα εν ενόψει και της διαπραγμάτευσης για το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ολα γίνονται με φροντίδα, σοβαρότητα και επιμονή στις θέσεις αυτές». Βέβαια, αυτές οι θέσεις είναι εκείνες που στηλιτεύουν, ως αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί.
Αθέτηση υποχρεώσεων
Ωστόσο, την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός κατήγγελλε ότι δεν εφαρμόζονται η ευρωτουρκική συμφωνία και η ελληνοτουρκική συμφωνία επανεισδοχής, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κατήγγελλε την Τουρκία ότι αθέτησε τις διεθνείς της υποχρεώσεις της και δεν δέχτηκε «μια μεγάλη επιστροφή, προφασιζόμενη θέμα κορονοϊού».
Εστειλε και άλλα συγκεχυμένα και αλληλοαναιρούμενα μηνύματα ο υπουργός ως προς τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Ενώ αναγνωρίζει πως «είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν κρούσματα» στα ΚΥΤ («Ελεύθερος Τύπος»), μιλά για μέτρα που τάχα θωρακίζουν τη δημόσια υγεία, «με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχουμε, μέχρι στιγμής, κανένα κρούσμα κορονοϊού σε δομές φιλοξενίας». Και ενώ είναι γνωστό πως το σχέδιο της κυβέρνησης να μεταφέρει στη δομή κράτησης στη Μόρια τις νέες αφίξεις ναυάγησε εξαιτίας των αντιδράσεων στη Λέσβο, παρουσιάζει σαν σχέδιο της κυβέρνησης τον διαχωρισμό των νέων αφίξεων από τις δομές στα νησιά και τη μεταφορά τους σε κέντρα κράτησης στη Μαλακάσσα και τις Σέρρες, αν και οι συνθήκες σε αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις οδηγίες κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Αίσθηση προκαλεί ότι υπέρ της προσωρινής αναστολής της διαδικασίας ασύλου λόγω έκτακτων συνθηκών έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Καμίνης.
Για πάρτι εκατομμυρίων, με τη δημιουργία προκάτ κάτεργων στα νησιά και για απόπειρα νομιμοποίησης του πιο απάνθρωπου, αναποτελεσματικού και εκτός κάθε έννοιας δικαίου αντιπροσφυγικού σχεδίου στην Ευρώπη, κατηγορεί την κυβέρνηση το τμήμα Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «νύχτα ζόφου» στη Βουλή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας