Τεχνικοί λόγοι διατήρησαν εκτός του νομοσχεδίου για τον «Εκδημοκρατισμό της Διοίκησης» την πρόβλεψη για την απόκτηση μόνιμων σχέσεων εργασίας των (περίπου 30.000-40.000, σύμφωνα με υπολογισμούς) δημοσίων υπαλλήλων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ).
Η αρχικά προβλεπόμενη διάταξη αφαιρέθηκε από το τελικό κείμενο, ωστόσο, μέσω της τελικής διατύπωσης στο άρθρο 9, παραμένει η δυνατότητα στους ΙΔΑΧ του Δημοσίου, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ να καταλάβουν μέσω κινητικότητας θέσεις μόνιμου προσωπικού «ομοίου κλάδου αντίστοιχης ή παρεμφερούς ειδικότητας, εφόσον έχει (σ.σ. ο υπάλληλος) τα προβλεπόμενα γενικά και ειδικά προσόντα, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη». Οσοι μετακινηθούν εξακολουθούν να διατηρούν το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς από το οποίο διέπονταν.
«Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποσκοπούν στη διεύρυνση των δικαιωμάτων του προσωπικού αυτού», σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση. Στη διάταξη δεν υπάγονται: το ειδικό επιστημονικό προσωπικό (με εξαίρεση την περίπτωση μετακίνησης σε θέσεις υφιστάμενων κλάδων), οι νομικοί συνεργάτες και οι δικηγόροι που απασχολούνται στο Δημόσιο και εκείνοι των οποίων η σχέση εργασίας προσομοιάζει με εκείνη της έμμισθης εντολής, οι δημοσιογράφοι και το προσωπικό της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Νομικό πρόβλημα
Η επιχειρούμενη μονιμοποίηση των ΙΔΑΧ ήταν ένα μέτρο που δεν δημιουργούσε οποιοδήποτε μισθολογικό κόστος και -σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο- συντελούσε στον εξορθολογισμό της διοίκησης, διευκολύνοντας τον θεσμό της κινητικότητας.
Η αρχική πρόβλεψη θα δημιουργούσε νομικό πρόβλημα ικανό να τινάξει στον αέρα το νομοσχέδιο, βασικό πυρήνα του οποίου αποτελεί η αποκατάσταση των αδικιών που υπέστησαν οι αντισυνταγματικά απομακρυθέντες δημόσιοι υπάλληλοι μέσω διαδικασιών κινητικότητας.
Συγκεκριμένα η μονιμοποίηση των ΙΔΑΧ, με την αρχική πρόβλεψη, θα μπορούσε να θεωρηθεί μετατροπή σύμβασης και να προσκρούσει σε συνταγματικές διατάξεις. Αντιθέτως, μέσω της κινητικότητας είναι εφικτή η απόκτηση θέσης μόνιμου προσωπικού χωρίς νομικά κωλύματα, καθώς επικυρώνεται από το ΑΣΕΠ.
Η αλλαγή επί των αρχικών προβλέψεων απογοήτευσε τους ΙΔΑΧ, μετά τις αρχικές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί, σε βαθμό ικανό να επισκιάσει ένα εξαιρετικό -κατά την άποψη μάλιστα και της πλειονότητας των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων- νομοσχέδιο.
Επρόκειτο για μια πρωτοβουλία του ίδιου του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλου, που κινούνταν και προς την κατεύθυνση κατάργησης ελαστικών μορφών εργασίας στο Δημόσιο. Παραμένει αναπάντητο εάν θα εξεταστεί εκ νέου, έπειτα από καλύτερη στάθμιση, η μονιμοποίηση των ΙΔΑΧ όπως αυτή σχεδιαζόταν αρχικά.
ΑΔΕΔΥ
Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να υπάρξει συνάντηση μεταξύ της ΑΔΕΔΥ και της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οπότε οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων θα επαναφέρουν το βασικό αίτημα για θέσπιση ενιαίων μόνιμων σχέσεων εργασίας στο Δημόσιο.
«Η ΑΔΕΔΥ θα επιμείνει να συμπεριληφθεί η μονιμοποίηση των ΙΔΑΧ του Δημοσίου στο σχέδιο νόμου, αλλά και να γίνουν δεκτές οι επιπλέον προσθήκες και τροποποιήσεις που καταθέσαμε, οι οποίες ήταν αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους ίδιους τους εργαζόμενους που αφορά αυτή η διαδικασία» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Με αφορμή «καταγγελίες» (εντός εισαγωγικών, όπως διατυπώνονται στην ανακοίνωση) η ΑΔΕΔΥ ενημερώνει τους εργαζομένους ότι «το άρθρο αφαιρέθηκε από το νομοσχέδιο με πρωτοβουλία του υπουργείου και μάλιστα χωρίς προηγούμενη συζήτηση με την ΑΔΕΔΥ».
•Τέλος, να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο συμπεριλήφθηκε διάταξη που αυξάνει σε 15 ημέρες την άδεια μετ' αποδοχών στους υπαλλήλους που εργάζονται υπερωρίες, από 10 που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας