Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.4° 14.6°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 14.6°
3 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
51%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.0° 13.8°
2 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Το «τσουνάμι» κατεβαίνει Βόλο και Πειραιά

Μόνο η κορυφή του παγόβουνου φαίνεται πως είναι η υπόθεση εκβίασης και δωροδοκίας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης που αποκαλύφθηκε στις αρχές της εβδομάδας από την «Εφ.Συν.» και απειλεί να γίνει «Τιτανικός» για το υπουργείο Ναυτιλίας αφού, όπως προκύπτει, ανάλογες περιπτώσεις ερευνούν οι διωκτικές αρχές τόσο στο λιμάνι του Πειραιά όσο και σ' εκείνο του Βόλου.

Στο μεταξύ, πρώτοι απολογούνται αύριο στην Α' ειδική ανακρίτρια Οικονομικών Εγκλημάτων οι τέσσερις συλληφθέντες εφοπλιστές-ιδιοκτήτες ρυμουλκών, που φέρονται ως εγκέφαλοι της εγκληματικής οργάνωσης που χρημάτιζε λιμενικούς και πλοηγούς.

Την περασμένη Τρίτη η εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης άσκησε σε βάρος 18 ατόμων ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, εκβίασης κατ' επάγγελμα, κατ' εξακολούθηση και κατά συνήθεια από κοινού, δωροληψίας υπαλλήλου κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, δωροδοκίας υπαλλήλου κατ' εξακολούθηση από κοινού και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες, τέσσερις εφοπλιστές, γνωστά ονόματα του Πειραιά, ο κεντρικός λιμενάρχης Θεσσαλονίκης, οι έξι πλοηγοί του λιμανιού της πόλης και ιδιωτικοί υπάλληλοι-συνεργάτες των εφοπλιστών που διαχειρίζονταν τα ρυμουλκά στον Θερμαϊκό κόλπο.

Ωστόσο, οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που έκανε η Ενιαία Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος λειτούργησαν σαν ντόμινο, για να προκύψει ανάλογη δράση του κυκλώματος και σε άλλα λιμάνια της χώρας.

Ετσι, η έρευνα έχει ήδη επεκταθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στο λιμάνι του Πειραιά όσο και στου Βόλου, με κοινούς πρωταγωνιστές ορισμένους εκ των εμπλεκομένων στην υπόθεση της Θεσσαλονίκης. Ανακοινώσεις για την πορεία των ερευνών αυτών αναμένονται λίαν συντόμως, που προφανώς θα συνοδεύονται πάλι από συλλήψεις. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της έρευνας για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν 165 dvd από κάμερες παρακολούθησης και 378 τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Θυμίζουμε ότι η υπόθεση ξεκίνησε να ερευνάται από τον Ιούλιο του 2018, όταν καταγγέλθηκαν στην Ενιαία Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος «μίζες» πλοηγών 1.000 και 2.000 ευρώ τον μήνα από εταιρείες ρυμουλκών» που ανήκαν στους εμπλεκόμενους εφοπλιστές για να χρησιμοποιούν περισσότερα ρυμουλκά απ' όσα χρειάζονταν. Για τον κεντρικό λιμενάρχη, τα ποσά ήταν σημαντικά μεγαλύτερα, ξεπερνώντας ακόμη και τις 5.000 ευρώ τον μήνα.

Επίσης, αναφερόταν ότι οι ναυτικοί πράκτορες αναγκάζονταν να πληρώνουν χρηματικά ποσά για κάθε πρακτορευόμενο πλοίο που έμπαινε στον Θερμαϊκό φοβούμενοι ότι οι πλοηγοί θα τους προκαλούσαν καθυστέρηση στο λιμάνι και θα ζημιώνονταν οικονομικά αν δεν πλήρωναν.

Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι, σύμφωνα με τις καταγγελίες, «το λιμάνι βουίζει» και «υπάρχει παράξενη αδιαφορία»... Οπως φαίνεται, λίγο ώς πολύ όλος ο κύκλος του λιμανιού γνώριζε τη διαφθορά, αλλά κανείς δεν μιλούσε. Εν τέλει, μόλις προχθές με απόφαση του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, αντιναυάρχου Σταμάτη Ράπτη, τέθηκε σε αυτεπάγγελτη διαθεσιμότητα ο κεντρικός λιμενάρχης Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης σε βάρος του.

Με ανάλογη καθυστέρηση και η αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, που αποφάσισε να θέσει σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας τους έξι συλληφθέντες πλοηγούς της Πλοηγικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα εξέδωσε απόφαση αναστολής άσκησης των καθηκόντων του για τον αρχιπλοηγό του Πειραιά, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του για απείθεια από την τοπική Εισαγγελία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το «τσουνάμι» κατεβαίνει Βόλο και Πειραιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας