Δέος προκαλεί το ύψος του ποσού, το οποίο απαιτείται, για να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσαν οι θεομηνίες στην Ηπειρο τους δύο τελευταίους μήνες. Τα 61.611.200 ευρώ φτάνει ο προϋπολογισμός των έργων αποκατάστασης, όπως υπολογίστηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τον φάκελο με πλήρη τα στοιχεία τεκμηρίωσης να έχει ήδη αποσταλεί στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.
Πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι ζημιές -από κατολισθήσεις κυρίως- συνεχίζουν να προκαλούνται ακόμα και σήμερα, με την Περιφέρεια να θέτει το αίτημα για οριοθέτηση των περιοχών που έχουν πληγεί ως πλημμυροπαθών ή κατολισθαινουσών, ώστε να χρηματοδοτηθεί η άμεση αποκατάσταση των ζημιών και να αποζημιωθούν οι πληγέντες. Ο προϋπολογισμός για τα έργα αποκατάστασης ανά νομό είναι για την Αρτα 22.645.000 ευρώ, για τη Θεσπρωτία 7.165.000, για τα Ιωάννινα 21.470.000 και για την Πρέβεζα 10.331.200 ευρώ.
Ενα ερώτημα που προκύπτει είναι από πού θα βρεθούν αυτά τα κονδύλια σε περίοδο πιεστικής λιτότητας των κρατικών ταμείων. Παρά τη βούληση της κυβέρνησης να βοηθήσει άμεσα τους πληγέντες, όπως εκφράστηκε κι από τα κλιμάκια υπουργών που επισκέφτηκαν τις περιοχές με τις μεγάλες πλημμύρες και κατολισθήσεις, τα ποσά που απαιτούνται είναι πραγματικά μεγάλα.
Μια διέξοδος θα μπορούσε να δώσει η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, το οποίο έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί ανάλογα έργα. Προς αυτήν την κατεύθυνση έδειξαν ήδη και παρεμβάσεις που έκαναν ευρωβουλευτές προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Μ. Κεφαλογιάννης, Δ. Παπαδημούλης, Θ. Ζαγοράκης, Μαρία Σπυράκη κ.ά.) για την αξιοποίηση πόρων από το συγκεκριμένο ή άλλα διαρθρωτικά ταμεία προς ενίσχυση της Ελλάδας, για να αντιμετωπίσει το μεγάλο βάρος της αποκατάστασης σε πολλά σημεία της περιφέρειας.
Ωστόσο, πέρα από τα μεγάλα προβλήματα στις υποδομές, εκατοντάδες -αν όχι χιλιάδες- είναι τα μικρά προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους την επόμενη μέρα των καταστροφών. Από το να έχεις χάσει τα λίγα πρόβατα μέχρι να έχει καταστραφεί ο λέβητας του σπιτιού, όλα αυτά κάνουν πολύ δύσκολη την καθημερινή ζωή εκατοντάδων οικογενειών στην Ηπειρο μία περιοχή που χαρακτηρίζεται η «φτωχότερη της Ευρώπης».
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις χτες κόπηκε στη μέση από καθίζηση ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό Ανατολική, μέσα στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών. Ενα τμήμα του δρόμου σχεδόν 150 μέτρα έπεσε κάτω κατά 15-20 μέτρα, αποκλείοντας το χωριό. Οι λιγοστοί κάτοικοι, ανάμεσά τους συνταξιούχοι και κτηνοτρόφοι που πρέπει καθημερινά να κατεβάζουν το γάλα, θα είναι αναγκασμένοι για άγνωστο χρονικό διάστημα να χρησιμοποιούν έναν αγροτικό, χωμάτινο δρόμο που κι αυτός έχει προβλήματα καθιζήσεων.
Το ερώτημα που προκύπτει, όμως, μετά τον απολογισμό των ζημιών, είναι τι θα γίνει ώστε να μειωθεί η ένταση των προβλημάτων στο μέλλον, ακόμα κι αν βρεθούν φέτος τα κονδύλια. Γιατί ο καιρός είναι απρόβλεπτος μεν, η πολιτεία όμως χρειάζεται και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία των υποδομών και της παραγωγικής βάσης στο μέλλον.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας