Αμεση ενίσχυση με προσωπικό και ανάπτυξη τομέων που λείπουν από το ΕΣΥ και αναγκάζουν τον κόσμο να καταφεύγει στους μεγαλοκλινικάρχες ζητούν οι γιατροί, ώστε να επιτευχθεί ο σχεδιασμός Κουρουμπλή. Η «Εφ.Συν.» ζήτησε τις απόψεις τριών επί χρόνια γιατρών του ΕΣΥ, αλλά και εκπροσώπων των συλλογικών οργάνων των γιατρών.
Δημήτρης Βαρνάβας,
πρόεδρος Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)
«Τα δημόσια συστήματα υγείας, εφόσον λειτουργούν με κανόνες και έλεγχο, είναι πάντοτε πιο αποτελεσματικά και πιο οικονομικά από τα ιδιωτικά συστήματα, τα οποία έχουν ως στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Είναι ενδεικτικό ότι τα ιδιωτικά συγκροτήματα υγείας ουδέποτε δέχτηκαν να εφημερεύουν σε 24ωρη βάση, προκειμένου να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες της κοινωνίας, διότι η εφημερία δεν αποφέρει κέρδη.
»Μιλώντας βεβαίως για “ιδιωτικά συστήματα” δεν αναφερόμαστε στον ελεύθερο επαγγελματία γιατρό, ούτε στο εργαστήριο της γειτονιάς, αλλά στα μεγάλα επιχειρηματικά συγκροτήματα, τα οποία εν πολλοίς είναι κρατικοδίαιτα.
Είναι συνεπώς απολύτως αποδεκτό το κράτος να διασφαλίζει τα συμφέροντα της κοινωνίας, παρέχοντας υπηρεσίες Υγείας στους πολίτες μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας και επικουρικά μέσω του ιδιωτικού, στις περιπτώσεις που δεν μπορεί το ίδιο να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Μάλιστα επιμένουμε πως εφόσον το Δημόσιο διευρύνει σταδιακά τις υπηρεσίες υγείας που παρέχει, τότε είναι ευνόητο πως οφείλει να διακόπτει τις ανάλογες συμβάσεις με το ιδιωτικό σύστημα υγείας, το οποίο πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να ζει παρασιτικά σε βάρος της κοινωνίας».
Πάνος Παπανικολάου,
νευροχειρουργός στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, μέλος των Δ.Σ. της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)
«Ειδικά τα τελευταία χρόνια από μία ολιγάριθμη “παρέα” κρατικοδίαιτων μεγαλοεπιχειρηματιών του χώρου της Υγείας έχει γίνει “πάρτι” με ζεστό κρατικό και ασφαλιστικό χρήμα. Οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών σκοπίμως δεν ανέπτυξαν συγκεκριμένους τομείς ιατρικών πράξεων στα δημόσια νοσοκομεία έτσι ώστε να χρηματοδοτούνται οι μεγαλοκλινικάρχες (καρδιοχειρουργική, ειδικές ογκολογικές θεραπείες, επεμβατική νευροακτινολογία, αιμοκάθαρση κ.λπ.).
»Αυτό που χρειάζεται άμεσα να γίνει είναι να αναπτυχθούν οι τομείς αυτοί που λείπουν από το ΕΣΥ, και καθώς επίσης να μειωθούν οι αναμονές, όπως π.χ. για ακτινοθεραπεία, που αναγκάζουν τον κόσμο να καταφεύγει στους μεγαλοκλινικάρχες. Ετσι, θα γίνει και μεγάλη εξοικονόμηση πόρων, γιατί ο ΕΟΠΥΥ θα σταματήσει να πληρώνει για τη θεραπεία των ασφαλισμένων του εκτός ΕΣΥ».
Ηλίας Σιώρας,
πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμού, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)
«Μεγάλος αριθμός ασθενών εξαναγκάζεται να πηγαίνει στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώνει 30 έως 50% το νοσήλιο –ό,τι ορίζει το ΚΕΝ– και ταυτόχρονα να πληρώνει επιπλέον και τον γιατρό. Μέχρι τώρα δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει κάποια στήριξη του δημόσιου τομέα για τους αρρώστους που δεν μπορούν να πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Οι δηλώσεις, χωρίς χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, είναι λόγια του αέρα. Επίσης, έμμεσα οδηγούν αυτομάτως κάποιες κατηγορίες ασθενών στη σκέψη να καταφύγουν στην ιδιωτική ασφάλιση.
»Το ζητούμενο είναι μια στρατηγική πλήρους ανάπτυξης του δημόσιου τομέα. Η ουσία είναι ότι για να πεις καταργώ τον ιδιωτικό τομέα χρειάζεται να σπρώξεις τις συμμετοχές, να ενισχύσεις τον δημόσιο τομέα. Επομένως αυτά είναι έπεα πτερόεντα, απλώς προθέσεις χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα.
»Χωρίς ενίσχυση με προσωπικό και χρηματοδότηση, δεν μπορεί να επιτευχθεί η πρόθεση Κουρουμπλή. Θα εξωθηθεί ένας κόσμος που δεν βρίσκει την υγεία του στο δημόσιο σύστημα, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψής του στα ιδιωτικά νοσοκομεία να πληρώνει όλο και περισσότερο, αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν θα πληρώνει».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας