«Το κράτος θα πληρώνει στις ιδιωτικές κλινικές μόνο πράξεις που δεν μπορούν να γίνουν σε δημόσιο νοσοκομείο». Τα λόγια του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, στις αρχές της εβδομάδας, στο πλαίσιο των «μεγάλων αλλαγών» που διαμηνύει η νέα πολιτική ηγεσία της Αριστοτέλους. Σε απολύτως αντίθετη κατεύθυνση από την πολιτική στραγγαλισμού των δημόσιων νοσοκομείων που διαγράφηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία αντιμετώπισε τη δημόσια υγεία ως ακόμη έναν κλάδο στον οποίο μπορούν να επιτευχθούν κέρδη, η νέα δυάδα του υπουργείου Υγείας ευαγγελίζεται την ανύψωση του ΕΣΥ.
Το κόστος της νοσηλείας των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές κλινικές είναι 450 εκατ. τον χρόνο. Από αυτά, τα 330 τα χρεώνεται ο ΕΟΠΥΥ και τα 120 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στις ισχύουσες σήμερα συμμετοχές 30%-50%, οι ασφαλισμένοι από την τσέπη τους.
Πρόβλημα οι ασφαλιστικές
Ομως ο υπουργός Υγείας δεν έβαλε στο στόχαστρο -τουλάχιστον την παρούσα στιγμή- τις ιδιωτικές εταιρείες, αλλά κατέδειξε τις κακές πρακτικές των ασφαλιστικών εταιρειών εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων με την ανοχή των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.
Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές, επισημαίνει, αφαίμαξαν τα Ταμεία, προσαρμόζοντας τα συμβόλαιά τους αναλόγως, ώστε να πληρώνει πρώτα το κράτος τα νοσήλια και εκείνες στη συνέχεια ό,τι έμενε. Ας σημειωθεί ότι σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρείες με τα συμβόλαιά τους υποχρεώνουν τους ασφαλισμένους να πληρώσουν επιπλέον 20% σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθεί -πρόσθετα- το τιμολόγιο του ΕΟΠΥΥ.
Οι άρρωστοι θα καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα μόνο αν ο δημόσιος δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει, αποσαφηνίζει ο Π. Κουρουμπλής, προσθέτοντας ότι η πρώτη επιλογή που προσφέρει το κράτος είναι το δημόσιο νοσοκομείο. «Αν το δημόσιο έχει τεράστιες λίστες αναμονής, ο πολίτης θα πηγαίνει στον ιδιωτικό τομέα. Αν το δημόσιο νοσοκομείο δεν έχει εντατική, να τον βάλει θα πληρώσει το δημόσιο τον ιδιωτικό τομέα, όταν αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να τον εξυπηρετήσει».
Αν τώρα ο ασφαλισμένος, «που έχει και ιδιωτική ασφάλιση, θέλει να πάει σε ιδιωτική κλινική, ενώ μπορεί να εξυπηρετηθεί από το δημόσιο σύστημα, τότε είτε θα πληρώσει την κλινική από την τσέπη του είτε μέσω ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας».
Πολλοί ασφαλισμένοι, όμως, που δεν έχουν ούτε ιδιωτική ασφάλιση ούτε οικονομική άνεση, καταφεύγουν στις συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικές κλινικές, λόγω των μεγάλων αναμονών στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία εν τω μεταξύ υποβαθμίστηκαν μέσω της συρρίκνωσής τους, της υποχρηματοδότησης, των συγχωνεύσεων κλινικών και του ακρωτηριασμού των παρεχόμενων υπηρεσιών, από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.
Για να μπορεί να καλύψει τους ασθενείς, το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται χρηματοδότηση ώστε να γίνουν δύο πράγματα: το πρώτο είναι προσλήψεις (ο αναπληρωτής υπουργός Ανδρέας Ξανθός, γιατρός στο ΕΣΥ χρόνια, αναφέρει ότι από τα δημόσια νοσοκομεία λείπουν 15.000 μη ιατρικό προσωπικό, δηλαδή κυρίως νοσηλεύτριες, επιστήμονες και διοικητικοί υπάλληλοι, 5.000 γιατροί και 1.800 άτομα για την ψυχική υγεία), και το δεύτερο, αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής.
Χωρίς αυτά, οι δομές του ΕΣΥ όχι μόνο δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των ασθενών αλλά απειλούνται με κατάρρευση, λόγω της χρόνιας υποβάθμισής τους από τις κυβερνήσεις του μνημονίου, που άνοιξαν την πόρτα σε μια «ομάδα» κρατικοδίαιτων μεγαλοεπιχειρηματιών του χώρου της υγείας.
Ανευ προηγουμένου επιβάρυνση
Πέραν αυτής της προβληματικής, οι ασφαλισμένοι σήμερα επιβαρύνονται άνευ προηγουμένου. Οταν, παρότι ήδη έχουν προπληρώσει μέσω των εισφορών τους, καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα μη έχοντας άλλη επιλογή, βάσει του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ Β’ 3054/18-11-2012) πληρώνουν συμμετοχή 30% στο σύνολο των εξόδων νοσηλείας τους - Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) και εξετάσεις.
Αν είναι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ πληρώνουν συμμετοχή 50%. Κι αυτά είναι μόνο για τη νοσηλεία, διότι ο γιατρός πληρώνεται ξεχωριστά. Είναι προφανές ότι η κατεύθυνση των μνημονιακών πολιτικών των τελευταίων ετών δεν ήταν δωρεάν παροχές υγείας και πρόνοιας, αλλά παροχές που έπρεπε να πληρώνονται σε υψηλό βαθμό από τον πολίτη.
Η νέα ηγεσία της Αριστοτέλους μιλά για «αναθεώρηση του προϋπολογισμού» το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Στις μέρες μας το 70% των εσόδων των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών είναι από τον ΕΟΠΥΥ και το υπόλοιπο 30% από τον ασφαλισμένους, εξαιρουμένων των αμοιβών των γιατρών.
Τα στοιχεία του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών καταδεικνύουν ότι οι ασφαλισμένοι μετά το νέο ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ επιβαρύνονται με 10 εκατ. τον μήνα για νοσηλείες (και εξετάσεις) στα ιδιωτικά νοσοκομεία, δηλαδή, 120 εκατ. τον χρόνο για τη συμμετοχή στα νοσήλια. Συνολικά, βέβαια, οι πολίτες πληρώνουν σε ετήσια βάση περισσότερα από 1 δισ. ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας