Κανένα παιδιατρικό νοσοκομείο στην Ελλάδα δεν διαθέτει ιατροδικαστή, επισημαίνει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (ΕΙΕ), με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα των κακοποιημένων παιδιών να μην έχουν πρόσβαση σε ιατροδικαστική δομή. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο ένα στα δέκα παιδιά που υπέστησαν κακοποίηση να τα εξετάζει ιατροδικαστής.
Η ΕΙΕ, με αφορμή και τα πρόσφατα περιστατικά κακοποίησης παιδιών που είδαν το φως της δημοσιότητας, επισημαίνει την ανάγκη ύπαρξης δημόσιων ιατροδικαστικών δομών σε κάθε νομό.
Όπως τονίζει η ΕΙΕ, «στα περιστατικά κακοποιήσεων, τα παιδιά γίνονται “μπαλάκια” μεταξύ κλινικών και δομών μέχρι να φθάσουν στον ιατροδικαστή. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που περιστατικά χάνονται στην πορεία, καθώς τελικά δεν υπάρχει ολοκληρωμένη ιατροδικαστική διερεύνηση».
Ο πρόεδρος της ΕΙΕ, δρ Γρηγόρης Λέων, κάνει λόγο «για απαράδεκτες ελλείψεις στη διερεύνηση της παιδικής κακοποίησης» και αναφέρει ότι σύμφωνα με την «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», το 2016 υπήρξαν συνολικά 717 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών.
Οι καταγγελίες αυτές αφορούσαν στο σύνολό τους 1.413 παιδιά, ωστόσο «σε ιατροδικαστικές δομές εκτιμάται ότι κατέληξε λιγότερο από το 10% των συγκεκριμένων καταγγελιών».
Στην ανακοίνωση της η ΕΙΕ επισημαίνει ότι «κάθε κράτος που σέβεται τους πολίτες του οφείλει να παρέχει σε αυτούς δημόσιες ιατροδικαστικές δομές. Σε αυτές τις δομές οι υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχονται δωρεάν και οι πολίτες θα πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτές».
«Δυστυχώς, όμως, ακόμα και σήμερα, που οι πολίτες είναι οικονομικά εξασθενημένοι, αναγκάζονται και για έναν απλό ξυλοδαρμό να πληρώνουν ολόκληρο ταξίδι για να πάνε στην πλησιέστερη ιατροδικαστική δομή. Αν βέβαια έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν κάτι τέτοιο…», αναφέρει.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι πολλά από τα θύματα «να επιλέγουν να μην υποστούν αυτή την ταλαιπωρία, ψυχική και οικονομική, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το δράμα τους μέχρι να φτάσει στο απροχώρητο και να αποκαλυφθεί ξαφνικά, είτε να μην αποκαλυφθεί ποτέ».
Ο δρ Γρηγόρης Λέων τόνισε πως η πολιτεία «θα πρέπει να εκπληρώσει τη βασική της υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία και να δημιουργήσει σε κάθε νομό ιατροδικαστικές δομές που να μπορεί να προσφύγει αυτός που το έχει ανάγκη. Ειδικά για τα παιδιά αυτή η ανάγκη είναι επιτακτική. Κάθε ημέρα που περνάει, αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που βιώνουν την κακοποίηση και τα οποία χωρίς την ιατροδικαστική διερεύνηση θα παραμένουν θύματα όσο αντέχουν…».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας