Ενας Ελληνας ναυτικός (υποπλοίαρχος) έχασε τη ζωή του και τρεις (δύο Ελληνες και ένας Πακιστανός) απήχθησαν κατά τη διάρκεια πειρατικής επίθεσης που δέχθηκε το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Kalamos», σημαίας Μάλτας, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καμερούν και Νιγηρίας. Το περιστατικό συνέβη την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου, αλλά το υπουργείο Ναυτιλίας ενημερώθηκε χθες το απόγευμα. Λέγεται ότι η καθυστέρηση αυτή υπήρξε επειδή η πλοιοκτήτρια εταιρεία «Aeolos Management», συμφερόντων της οικογένειας Εμπειρίκου, επιθυμούσε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτεί με τους πειρατές για την τύχη των απαχθέντων.
Από το υπουργείο Εξωτερικών έχει ξεκινήσει η διαδικασία επαναπατρισμού της σορού του άτυχου υποπλοίαρχου, ωστόσο δεν υπάρχει καμία πληροφορία από την πλοιοκτήτρια εταιρεία για την τύχη των απαχθέντων.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας, το απόγευμα της Τετάρτης ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος για περιστατικό ένοπλης επίθεσης που εκδηλώθηκε τις βραδινές ώρες της Τρίτης στο M/T «Kalamos», το οποίο βρισκόταν εν αναμονή φόρτωσης στη θαλάσσια περιοχή Qua Iboe της Νιγηρίας, με 23 μέλη πλήρωμα, μεταξύ των οποίων 10 Ελληνες. Το πλοίο προερχόταν από Κίνα με προορισμό τη Νιγηρία, κενό φορτίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε συλλέξει το ΥΝΑ μέχρι χθες το βράδυ, το «Kalamos» παραμένει αγκυροβολημένο με ασφάλεια στη θαλάσσια περιοχή Qua Iboe, ενώ για το περιστατικό έχει ενημερωθεί το υπουργείο Εξωτερικών.
Για την αιματηρή πειρατεία έγραψαν διάφορα ξένα ΜΜΕ, ανάμεσά τους και το έγκυρο ναυτιλιακό σάιτ gcaptain.com, σύμφωνα με το οποίο η πλοιοκτήτρια εταιρεία σε ηλεκτρονική δήλωσή της επιβεβαίωσε ότι το πλοίο δέχθηκε επίθεση από εγκληματική συμμορία στις 10 το βράδυ της 3ης Φεβρουαρίου και κατά τη διάρκεια της επίθεσης ένας αξιωματικός τραυματίστηκε από πυροβολισμούς και αργότερα πέθανε, ενώ μεταφερόταν σε κοντινό νοσοκομείο.
Δύο άλλοι αξιωματικοί και ένα μέλος του κατώτερου πληρώματος πιάστηκαν από τη συμμορία και εξακολουθούν να αγνοούνται. Η εταιρεία τόνιζε ακόμα ότι συνεργάζεται με τις αρχές στη Νιγηρία για να εντοπίσει τα ίχνη των αγνοούμενων ναυτικών και να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους. Tο δεξαμενόπλοιο είχε κατασκευαστεί το 2000, έχει χωρητικότητα 281.000 τόνους, μήκος 330 μέτρα και πλάτος 60 μέτρα. Πάντως, για το περιστατικό προκύπτουν αρκετά ερωτήματα, όπως εάν υπήρχε ένοπλη ασφάλεια επί του πλοίου και εάν έγινε ανταλλαγή πυρών με τους πειρατές.
Δήλωση για το περιστατικό έκανε χθες το βράδυ και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, εκφράζοντας τη βαθιά λύπη της ελληνικής πολιτείας για την τραγική απώλεια του Ελληνα ναυτικού αλλά και για την περιπέτεια των τριών απαχθέντων. Χαρακτήρισε το περιστατικό «βαρύ πλήγμα στην οικογένεια των Ελλήνων ναυτικών» και ανέφερε ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας έχουν αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη μεταφορά της σορού του ναυτικού, τη διάσωση των ομήρων και τη διερεύνηση του συμβάντος. Διευκρίνισε επίσης ότι η περαιτέρω διαχείριση του περιστατικού απαιτεί ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί η απελευθέρωση των απαχθέντων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας