Περιμένουμε μια βροχή, μια... λασποβροχή, να μας σώσει από αυτή την αποπνιχτική ατμόσφαιρα που ταλαιπωρεί ένα μεγάλο μέρος της χώρας», δήλωσε χθες στην «Εφ.Συν.» ο φυσικός Μιχάλης Πετράκης, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Από το Σάββατο, ένα μεγάλο μέρος της χώρας, όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και τα περισσότερα νησιά του νοτίου Αιγαίου καλύφθηκαν από πυκνό νέφος σκόνης, ενώ στο λεκανοπέδιο οι τιμές χτύπησαν «κόκκινο». Με βάση τις μετρήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, υψηλές τιμές αιωρούμενων σωματιδίων καταγράφηκαν στις δυτικές περιοχές, όπως Πέραμα και Λυκόβρυση (117 μικρογραμμάρια), οδός Αριστοτέλους (115 μκργρ.).
Με βάση τις προβλέψεις της ΕΜΥ, η μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα θα συνεχιστεί και σήμερα, αλλά με μικρότερη ένταση. Στο Αιγαίο, όμως, όπου χθες είχαμε ακυρώσεις πτήσεων, η αποπνικτική ατμόσφαιρα θα συνεχιστεί και αύριο. «Είναι ευτύχημα που δεν έχουμε και αιθαλομίχλη, γιατί τότε το αίσθημα δυσφορίας θα ήταν πολύ πιο έντονο», προσθέτει ο Μ. Πετράκης, που κάνει λόγο για αεροχείμαρρο, ο οποίος ξεκινά από τη Σαχάρα και κινείται σε μεγάλο ύψος πάνω από την επιφάνεια της Γης, που κυμαίνεται από 7 έως και 10 χλμ. Πλήττει τη χώρα μας κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο, αλλά δεν κάνει διάκριση σε εποχές, αφού για τη μεταφορά του αρκεί να υπάρχουν άνεμοι μεγάλης έντασης και βορειοανατολικής κατεύθυνσης, όπως αυτοί που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα να μεταφερθούν μεγάλες ποσότητες σκόνης.
«Αν είχαμε μικρότερη ένταση, η σκόνη θα έπεφτε σε πολλές περιοχές και δεν θα έφταναν τέτοιες ποσότητες στη χώρα μας», επισημαίνει και προσθέτει: «ευτυχώς δεν απορροφά τοξικούς ρύπους που ήδη υπάρχουν στην ατμόσφαιρα. Εχει όμως τοξικά στοιχεία, κυρίως βαρέα μέταλλα, που τα κουβαλά από τους χώρους “παραγωγής” της». Βασική πηγή δημιουργίας της σκόνης είναι τα λατομεία της Αφρικής, αλλά ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι συνδέεται και με άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην έρημο, όπως η κυκλοφορία οχημάτων κυρίως με τα ράλι που οργανώνονται και «οργώνουν» τη Σαχάρα.
ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ - ΡΥΠΟΙ
Συστάσεις για ευπαθείς
Οδηγίες εξέδωσε το υπουργείο Υγείας χθες, εφιστώντας την προσοχή του πληθυσμού και ειδικότερα των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, λόγω των υψηλών επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης που οφείλονται κατά κύριο λόγο σε έντονη μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα. Οταν οι ρύποι ξεπερνούν το όριο ασφαλείας (150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό), τα άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, οι καρδιοπαθείς, τα παιδιά, καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών συστήνεται να αποφεύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Ατομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Αν τα συμπτώματα επιμείνουν, συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.
Στον γενικό πληθυσμό οι συστάσεις των ειδικών του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνουν την αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και τον περιορισμό του χρόνου παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας