Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ:
Γιατί πιέζει να καταργηθεί ο νόμος για την ιδιωτική εκπαίδευση
Δίκη με σοβαρότατο αντίκτυπο σε όλη την ιδιωτική εκπαίδευση - μεγάλο ιδιωτικό σχολείο της Ηπείρου στο σκαμνί για παράνομη άδεια λειτουργίας και παράνομους τίτλους σπουδών
Χθες διέρρευσε στον Τύπο η είδηση πως οι «θεσμοί» πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να καταργηθεί ο νόμος Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευση που, ως γνωστόν, βάζει φρένο σε σοβαρότατες παρανομίες που λαμβάνουν χώρα σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ,όπως η έκδοση παράνομων τίτλων σπουδών, η παραχάραξη ωρολόγιων προγραμμάτων και βαθμολογιών, η μαύρη εργασία και η φοροδιαφυγή. Σήμερα, η Ομοσπονδία αποκαλύπτει για ποιο λόγο η τρόικα επέλεξε το συγκεκριμένο χρονικό σημείο να παρέμβει για να καταργηθεί ο νόμος.
Δεν είναι άγνωστο στην κοινή γνώμη ότι τα τελευταία έξι χρόνια οι εκπρόσωποι των δανειστών λειτουργούν στη χώρα ως μεσάζοντες συμφερόντων. Το ίδιο έχει συμβεί και στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης όπου από το 2011 αιτήματα επιχειρηματιών του χώρου φτάνουν στην τρόικα, η οποία τα παρουσιάζει ως «απαιτήσεις» της στην (μέχρι το 2014) ιδιαιτέρως πρόθυμη ελληνική κυβέρνηση. Το 2014 μάλιστα, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας τρόικας- επιχειρηματιών-κυβέρνησης, ψηφίστηκε η επονείδιστη νομοθετική ρύθμιση Αρβανιτόπουλου που απέσυρε την κρατική εποπτεία από την ιδιωτική εκπαίδευση με αποτέλεσμα να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και να γιγαντωθεί η ανομία στο χώρο. Τη διετία 2014-16, ελέω της ασύδοτης και αυθαίρετης κατάστασης στην ιδιωτική εκπαίδευση έχουν ανοίξει δεκάδες υποθέσεις σοβαρότατων παρανομιών, που πλέον φθάνουν στη δικαιοσύνη.
Πολύκροτη δίκη στα Γιάννενα για μεγάλο ιδιωτικό σχολείο που λειτουργούσε παράνομα και εξέδιδε παράνομους τίτλους στην Ήπειρο
Αύριο σε δικαστήριο των Ιωαννίνων έρχεται στο φως μια από τις πιο σοβαρές υποθέσεις παρανομιών που σημειώθηκαν σε ιδιωτικά σχολεία το τελευταίο διάστημα. Στο εδώλιο του κατηγορούμενου θα καθίσουν τέσσερις ιδιοκτήτες μεγάλου ιδιωτικού σχολείου της Ηπείρου για λειτουργία εκπαιδευτηρίου χωρίς άδεια και για χορήγηση παράνομων τίτλων σπουδών τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τούτο σημαίνει ότι δυστυχώς εκατοντάδες τίτλοι σπουδών βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, γεγονός που θα έχει οδυνηρές συνέπειες για γονείς και μαθητές που δεν φέρουν καμία ευθύνη.
Ως μάρτυρας κατηγορίας θα παρασταθεί ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μ. Κουρουτός, ο οποίος έχει πλήρη γνώση των αδικημάτων που έχουν διαπραχθεί με βάση επίσημα έγγραφα που έχουν εκδοθεί από εποπτικές αρχές της πολιτείας. (επισυνάπτεται τμήμα του κατηγορητηρίου)
Ο ρόλος της τρόικας ως διαμεσολαβητή συμφερόντων στην ιδιωτική εκπαίδευση
Όπως προαναφέρθηκε, τα τελευταία χρόνια υπάρχει στενή διασύνδεση επιχειρηματικών κύκλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης με εκπροσώπους των «θεσμών» στη χώρα. Είχαμε καταγγείλει πρόσφατα ότι ο πατέρας απερχόμενου στελέχους του ΔΝΤ στην Ελλάδα υπήρξε για 25 χρόνια διευθυντικό στέλεχος δύο εκ των μεγαλύτερων συγκροτημάτων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, του Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη και του Κολλεγίου Αθηνών. Γι' αυτό το λόγο οι εκπρόσωποι των δανειστών έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην ψήφιση της ρύθμισης Αρβανιτόπουλου που απορρύθμισε πλήρως την ιδιωτική εκπαίδευση και από τις αρχές του 2015 αντιτάσσονταν σθεναρά σε κάθε απόπειρα επαναφοράς της κρατικής εποπτείας στο χώρο.
Σήμερα όμως τα μέλη της τρόικα στην Ελλάδα έρχονται να επιτελέσουν μια ακόμα πιο σκοτεινή λειτουργία. Εμμένοντας στην κατάργηση του νόμου Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευση έχουν ως πραγματικό σκοπό να αρθεί κάθε ρυθμιστική παρέμβαση νομιμότητας εκ μέρους του κράτους προκειμένου α) να επανέλθει το καθεστώς πλήρους ασυδοσίας στα ιδιωτικά σχολεία και να συνεχιστεί το όργιο της έκδοσης παράνομων τίτλων, της μαύρης εργασίας και της φοροδιαφυγής και β) να κουκουλωθούν ανοιχτές περιπτώσεις σοβαρότατων παρανομιών σε πολύ μεγάλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της ελίτ στην Αθήνα που, αν φτάσουν στη δικαιοσύνη, θα προξενήσουν πάταγο.
Ο υπουργός διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ: Ο νόμος δεν καταργείται
Σε χθεσινοβραδινή επικοινωνία του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ με τον Υπουργό Παιδείας συζητήθηκε η διαρροή του θέματος της πίεσης των «θεσμών» για την κατάργηση του Νόμου Φίλη.
Ο κ. Γαβρόγλου τού ανέφερε ότι οι διαφωνίες των θεσμών για τον τρόπο λειτουργίας της ιδιωτικής εκπαίδευσης είχαν ήδη εκδηλωθεί από την επομένη της ψήφισης του νόμου. Τον διαβεβαίωσε, δε, ότι δεν υπάρχει αλλαγή της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης, άρα ο νόμος δεν καταργείται.
Ποιοι θα πλήττονταν και ποιοι θα ευνοούνταν από την κατάργηση του νόμου Φίλη
Είναι εύλογο πως η κατάργηση κάθε ρύθμισης του κράτους (που προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα) ευνοεί ποικιλοτρόπως ορισμένους επιχειρηματίες-εμπόρους της γνώσης.
Η μετατροπή της Παιδείας σε εμπόρευμα, των σχολείων σε πρατήρια έκδοσης τίτλων και των εκπαιδευτικών λειτουργών σε αναλώσιμους υπαλλήλους και η δημιουργία συνθηκών εκπαιδευτικής και κοινωνικής ανισότητας έγινε πραγματικότητα τη διετία 2014-16. Ο νόμος Φίλη δεν θα καταργηθεί. Εάν όμως αυτό συνέβαινε, θα πλήττονταν βαρύτατα αυτοί που μόνιμα πλήττονται. Οι οικογένειες των μισθοσυντήρητων, τα παιδιά των μη προνομιούχων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να «αγοράσουν» τίτλους σπουδών, να εξασφαλίσουν άκοπα θέσεις στην αγορά εργασίας.
Ιδού λοιπόν για ποιο λόγο κόπτονται η τρόικα και οι εντολείς της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας