Το εγχείρημα της ένταξης των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση, με το υπουργείο Παιδείας, που έχει αναλάβει και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης, να καλείται να αντιμετωπίσει καίρια εκπαιδευτικά αλλά και πρακτικά ζητήματα πριν τα μικρά προσφυγόπουλα μπορέσουν να παρακολουθήσουν μαθήματα στο ελληνικό σχολείο.
Το πρώτο βήμα έχει γίνει, με τη σύσταση της Επιτροπής Στήριξης των Παιδιών Προσφύγων, η οποία έχει ήδη καταθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων («Παιδεία για πρόσφυγες», «Εφ.Συν.» 23/06/2016).
Η εκπαίδευση των παιδιών θα κινηθεί σε δύο άξονες: την εκμάθηση της ελληνικής, ακόμη μιας ευρωπαϊκής γλώσσας, καθώς και τη διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας.
Η Επιτροπή προτείνει την πραγματοποίηση εντατικών μαθημάτων τόσο μέσα στους καταυλισμούς όσο και σε τάξεις ένταξης στα σχολεία, καθώς και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πάνω στην ιστορία των προσφύγων, το θρήσκευμά τους, τα δικαιώματά τους και για τη σημασία της ένταξης, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τυχόν ρατσιστικές συμπεριφορές που θα προκύψουν.
800 αναπληρωτές
Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, κατά την επίσκεψή του στο 51ο Δημοτικό Σχολείο -όπου πραγματοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σχολεία χωρίς Σύνορα»- εξέφρασε για ακόμη μία φορά την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για τη σταδιακή ένταξη της πλειονότητας των παιδιών προσφύγων στο δημόσιο σύστημα παιδείας, στο πλαίσιο της οποίας κινείται και η προκήρυξη για την πρόσληψη 800 αναπληρωτών εκπαιδευτικών με επιμόρφωση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, η οποία αναμένεται -εκτός απροόπτου- να βγει μέσα στον Αύγουστο, και τόνισε ότι τα σχολεία μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και το απόγευμα σε συνεργασία με τους δήμους κάθε περιοχής.
«Οι περισσότεροι βλέπουν τη χώρα μας ως χώρα διέλευσης και όχι παραμονής. Ομως ο χρόνος της διέλευσης μπορεί να διαρκέσει αρκετά και κάποιοι από αυτούς, βάσει των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, θα παραμείνουν εδώ.
»Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο να μην είναι νεκρός χρόνος για τη ζωή τους, αλλά να έχουν μια δημιουργική, κατά το δυνατόν, παρουσία, χωρίς τη δημιουργία συνθηκών γκέτο.
»Τα ανοιχτά σχολεία είναι ένα πρότυπο που πρέπει να προωθήσουμε σε ολόκληρη τη χώρα. Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει. Από εκεί και πέρα πρέπει να σχεδιάσουμε πώς θα γίνει με πιλοτικό τρόπο και μετά να το γενικεύσουμε σε όλα τα σχολεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Οχι στην γκετοποίηση
Η Ενωση Εκπαιδευτικών της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας (ΕΕΕΔ/ΞΓ), από την άλλη, υποστηρίζει ότι η δημιουργία παράλληλων και αποκομμένων από το δημόσιο σχολείο δομών εκπαίδευσης οδηγεί κατευθείαν στην γκετοποίηση, βρίσκεται σε αντίθεση με τις διακηρύξεις περί διαπολιτισμικότητας και ένταξης και πηγαίνει τόσο την κοινωνία όσο την εκπαιδευτική κοινότητα πάρα πολλά χρόνια πίσω, καταργώντας κεκτημένα δεκαετιών.
Το συνολικό κόστος του προγράμματος ένταξης των παιδιών προσφύγων στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, σύμφωνα με πηγές της Επιστημονικής Επιτροπής, είναι 30 εκατ. ευρώ.
Η Επιτροπή, που έχει προχωρήσει στην καταγραφή του προσφυγικού πληθυσμού σε όλους τους καταυλισμούς της χώρας, υπολογίζει ότι από το σύνολο των 23.000 παιδιών θα χρειαστεί να μετακινηθούν 17.000 προσφυγόπουλα προς τα σχολεία ολόκληρης της περιφέρειας, κόστος το οποίο υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 9,5 εκατ. ευρώ, συν-πλην 15%, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, τον συνολικό αριθμό των παιδιών και τις αποστάσεις.
Στα έξοδα μετακίνησης, η Επιτροπή έχει συνυπολογίσει τόσο τις αμοιβές των συνοδών όσο τον καθαρισμό των αιθουσών και τον σχολικό εξοπλισμό των μικρών μαθητών.
Στην περίπτωση των προσφυγόπουλων της Αθήνας, η Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Παιδείας συμφώνησαν να δοθεί σχολική τσάντα με όλα τα απαραίτητα στα παιδιά. Οσο για τις αμοιβές των 800 εκπαιδευτικών που θα απασχοληθούν στην εκπαίδευση των μικρών προσφύγων, υπολογίζονται ότι θα φτάσουν τα 12 εκατ. ευρώ.
Επτά εκατ. για ξεκίνημα
«Ο σχεδιασμός του υπουργείου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και είμαστε πανέτοιμοι να υποδεχθούμε τα προσφυγόπουλα στα ελληνικά σχολεία τον Σεπτέμβριο. Εχουμε εξασφαλίσει, σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, επτά εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του πρώτου διαστήματος, ενώ βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πλήρη κάλυψη του κόστους της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων για τα δύο επόμενα χρόνια», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, ο οποίος τονίζει επίσης ότι η άμεση ένταξη των παιδιών στις τάξεις του τυπικού σχολείου δεν είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης αλλά παιδαγωγικής δυνατότητας, την οποία κατάλληλοι για να κρίνουν είναι οι ειδικοί επί του θέματος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας