Χαριστική βολή ο νόμος των μετεγγραφών για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Με κομμένη τη χρηματοδότηση συνολικά κατά 62% τα τελευταία χρόνια, αμφιθέατρα με 400 και πλέον φοιτητές να στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς νέους καθηγητές και με εργολαβικούς υπαλλήλους να προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες, το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας ασφυκτιά. Κερασάκι στην τούρτα, οι περίπου 10 χιλιάδες πρωτοετείς που καλείται να εγγράψει στα ήδη υπεράριθμα 41 τμήματά του, αριθμός που επιφέρει αύξηση φοιτητών έως και 188%.
Το αδιέξοδο περιέγραψε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο νέος πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, πλαισιωμένος από προέδρους σχολών και μέλη ΔΕΠ, στην αίθουσα της Ενωσης Συντακτών, στη Θεσσαλονίκη. Παρ’ ότι απέφυγε να καταγγείλει ευθέως τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής, τον υπουργό Παιδείας, την τρόικα, χρησιμοποιώντας πάντοτε τον... κομψό όρο «η Πολιτεία», τα μελανά στοιχεία που παρέθεσε μιλούν από μόνα τους. Μεταξύ άλλων, τόνισε:
*Το ΑΠΘ καλείται να σηκώσει το μεγαλύτερο κύμα εγγραφών απ’ όλα τα πανεπιστήμια.
*Βάσει των κριτηρίων που προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, πρέπει φέτος να εγγράψει πάνω από 10 χιλιάδες φοιτητές, ενώ είχε θέσει οροφή τους 4,5 χιλιάδες. Πέρυσι είχε αναγκαστεί να εγγράψει περίπου 8,5 χιλιάδες.
*Το τμήμα με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε αριθμό εισακτέων είναι το Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης με 118%, ενώ τη μικρότερη έχει το τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας με 7,2%.
*Από τα 41 τμήματα του ΑΠΘ, 19 βρίσκονται στο «κόκκινο» με ποσοστά αύξησης εισακτέων από 73,2% έως 118%, 10 βρίσκονται υπό πίεση με ποσοστά από 48,4% έως 68,3%, 9 παρουσιάζουν αύξηση από 7,2% έως 38%, ενώ τρία τμήματα δεν έχουν καμία αύξηση φέτος (Ιταλικής Γλώσσας, Εικαστικών Τεχνών και Μουσικών Σπουδών).
*Την ίδια ώρα για κάθε καθηγητή που συνταξιοδοτείται... δεν προσλαμβάνεται κανένας!
Μείζον ζήτημα για το ΑΠΘ αποτελεί φυσικά η χρηματοδότηση. Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρύτανης, η επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού του ΑΠΘ βαίνει δραματικά μειούμενη, καθώς από το ποσό των 40,23 εκατ. ευρώ το 2009, μειώθηκε στα 17,5 εκατ. ευρώ το 2014, ήτοι μία μείωση 56,5% και με βάση τα 15 εκατ. ευρώ που προτίθεται να εγκρίνει φέτος το υπουργείο η μείωση θα φτάσει το 62,7%.
Για να μπορέσει το ΑΠΘ να λειτουργήσει και να καλύψει τις πάγιες ανάγκες του θέτει την «κόκκινη γραμμή» για χρηματοδότηση στα 20 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον πρύτανη, το ίδρυμα χρειάζεται για φως, αέριο, δημοτικά τέλη 5,2 εκατ. ευρώ για καθαριότητα, φύλαξη, συντήρηση 8 εκατ. ευρώ και για ενοίκια κτιρίων, χρηματοδότηση σχολών 1,2 εκατ. ευρώ. «Μόνο με αυτά έχουμε υπερβεί τα 15 εκατ. που λέει το κράτος ότι θα μας δώσει», εξήγησε.
«Το Συμβούλιο του ΑΠΘ, που έχει τελική έγκριση του προϋπολογισμού που υποβάλλει στη συνεδρίαση του Πανεπιστημίου, αποφάσισε ότι δεν θέλει να στείλει στο υπουργείο πλασματικό προϋπολογισμό, επομένως δεν έχει εγκρίνει το σχέδιο των 15 εκατ., οπότε παρουσιάζουμε την κατάσταση και ζητάμε από την Πολιτεία να κατανοήσει το πρόβλημα και να διαπιστώσει ότι το ποσό που χρειάζεται το Πανεπιστήμιο για να λειτουργήσει είναι μικρό», ανέφερε ο κ.Μήτκας.
Η προσφυγή στο ΣτΕ
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε χθες ο κοσμήτορας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στο ΑΠΘ, Νίκος Καλογήρου, προσδιορίστηκε για τις 6 Φεβρουαρίου 2015 η προσφυγή που κατέθεσαν από κοινού με την Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ στο ΣτΕ για τον αριθμό των εισακτέων που καλούνται να εγγράψουν. Εν τω μεταξύ, τα τμήματα διατηρούν το δικαίωμα να μην κάνουν καμία εγγραφή έως τότε.
«Ζητήσαμε 100 φοιτητές και καλούμαστε να εγγράψουμε 230. Είχαμε 80 μέλη ΔΕΘ στο παρελθόν και σήμερα μείναμε με 39. Οπως αντιλαμβάνεστε, τα τμήματα είναι αδύνατο να λειτουργήσουν με αυτές τις συνθήκες», εξήγησε.
Σε αδιέξοδο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κατά 74% έχει μειωθεί ο προϋπολογισμός του ΕΚΠΑ, που χρειάζεται τουλάχιστον 9,5 εκατ. ευρώ επιπλέον για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες
Δυναμώνουν τις κραυγές αγωνίας τα ΑΕΙ, συνεχίζει να κωφεύει και παράλληλα να τα τιμωρεί η κυβέρνηση με περαιτέρω μειώσεις στη χρηματοδότηση. Τα δυο μεγαλύτερα Ιδρύματα, ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά και τον νέο προϋπολογισμό δηλώνουν ότι έφτασαν σε αδιέξοδο.
Με τεράστια ελλείμματα και πενιχρή χρηματοδότηση που έχει μειωθεί έως και 80% ζητούν άμεση ενίσχυση για να αντεπεξέλθουν στα στοιχειώδη.
Για το Πανεπιστήμιο Αθηνών η μείωση φτάνει στο 74% «με ένα σοβαρό έλλειμμα τουλάχιστον 9,5 εκατ. ευρώ ως προς την αντιμετώπιση των απολύτως αναγκαίων ανελαστικών δαπανών του Πανεπιστημίου», όπως αναφέρουν οι πρυτανικές αρχές.
«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο περαιτέρω μείωσης δαπανών, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται πλέον η ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου και των εξαρτωμένων από αυτό οργανισμών» προειδοποιούν και επαναλαμβάνουν αυτό που και η σύνοδος έχει επισημάνει για τον εξαναγκασμό σε πλασματικά ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
«Ο προϋπολογισμός δεν καλύπτει τις πραγματικές βασικές ανάγκες του ΕΚΠΑ και στην ουσία προδικάζει την πλήρη αδυναμία λειτουργίας του» δηλώνει η διοίκηση του Ιδρύματος.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Παιδείας -ίσως ο πιο πολυταξιδεμένος της κυβέρνησης σε τέτοιους καιρούς- συνεχίζει τα ανά τον κόσμο ταξίδια, μοιράζει συμβουλές για την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των Πανεπιστημίων -«φτιάξτε τμήματα για αλλοδαπούς με δίδακτρα»- και εγκαινιάζει τμήματα Τουριστικών Σπουδών σε Αιγαίο και Κρήτη, χωρίς να μεριμνά για καμία από τις επιβεβλημένες προϋποθέσεις όπως την ενίσχυση σε προσωπικό, υποδομές και πόρους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας