Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.7° 16.9°
2 BF
65%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.4° 19.9°
4 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
21°C
22.7° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
52%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
49%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
0 BF
50%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
1 BF
45%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.5° 21.5°
2 BF
64%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
19°C
20.8° 18.8°
5 BF
77%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.9° 17.2°
2 BF
64%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
5 BF
46%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
4 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
2 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.0° 18.9°
3 BF
61%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
84%
Χαλκίδα
Θύελλα
23°C
22.8° 22.8°
2 BF
37%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
3 BF
56%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
62%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
0 BF
57%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
kerameos pierakakis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σπαζοκεφαλιά η διαδοχή στο υπουργείο Παιδείας

Εχουν παγώσει μεγάλες εκκρεμότητες, όπως αυτές που αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση: οι διαγραφές των αιωνίων, οι συγχωνεύσεις τμημάτων - ιδρυμάτων, οι συζητήσεις του υπουργείου με τις διοικήσεις, τα ερευνητικά προγράμματα, οι κρίσεις ● Aν αλλάξει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ποιος ή ποια θα πάρει τη θέση του; ● Εντονες η δυσαρέσκεια και η γκρίνια της πρώην (Κεραμέως) για την καθυστέρηση του νυν σε πολλά μεγάλα θέματα, ο οποίος έχει ξεκινήσει μια μακρά τηλεοπτική διαφημιστική εκστρατεία για να προβάλει το έργο του.

Iσχυρό πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση το ζήτημα της διαδοχής στο υπουργείο Παιδείας. Η αίσθηση ότι έχουν παγώσει μεγάλες εκκρεμότητες, όπως αυτές που αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση, γίνεται όλο και πιο έντονη. Οι διαγραφές των αιωνίων, οι συγχωνεύσεις τμημάτων - ιδρυμάτων, οι συζητήσεις του υπουργείου με τις διοικήσεις. Πολλά ακούγονται, λίγα γίνονται. Το δίλημμα είναι πολλαπλό. Aν αλλάξει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ποιος ή ποια θα τον διαδεχθεί; Κάποιος σκληροπυρηνικός που θα πατήσει τέρμα γκάζι α λα Κεραμέως ή θα μείνει αφ’ υψηλού και βλέποντας, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης; Ποιο από τα δύο απαιτεί η πολιτική και κοινωνική συγκυρία που, σίγουρα, δεν είναι υπέρ της κυβέρνησης και της σκληρής πολιτικής; Τελευταίο και διόλου αμελητέο, η διαχείριση της όχι τόσο καλής σχέσης των δύο τελευταίων υπουργών Παιδείας.

Είναι έντονη και καθόλου κρυφή, πια, η δυσαρέσκεια και η γκρίνια της πρώην για την καθυστέρηση του νυν σε πολλά μεγάλα θέματα. Από τα πιο καυτά, οι διαγραφές των «αιώνιων» φοιτητών που αποτελούν και δικό της νόμο. Εδώ και πολύ καιρό, η κ. Κεραμέως πιέζει να εφαρμοστεί ο νόμος και μάλιστα χωρίς εξαιρέσεις, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως προβλέπεται. Από την άλλη, ο νέος και φιλόδοξος πολιτικός -που δεν λες ότι ευχαριστήθηκε αυτό το χαρτοφυλάκιο- ακολουθεί διαφορετικούς ρυθμούς, δείχνει πιο διαλλακτικός με τις πρυτανικές αρχές και έστω άτυπα προσπαθεί ακόμα να κρατήσει ισορροπίες, τις οποίες δεν βρίσκει σοβαρό λόγο να χαλάσει. Είναι άλλης πολιτικής σχολής, άλλης στρατηγικής. Πρώτα θέλει να κερδίσει εντυπώσεις και μετά να μετρήσει το πολιτικό κόστος σε επόμενες αποφάσεις. Εντελώς διαφορετικά δηλαδή από την Κεράμεια πολιτική «μπαμ και κάτω», που άλλοτε βολεύει, άλλοτε όχι. Και αυτή την περίοδο η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει δύσκολο γρίφο.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

«Πού θα κάτσει η μπίλια;»

Είναι ενδεικτικό, πάντως, ότι η επιβράδυνση κάποιων αποφάσεων άρχισε όχι με τις δεύτερες -επετειακές- μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη αλλά από τις πρώτες του Ιανουαρίου που αποτέλεσαν σοκ ίσως για όλο το πολιτικό σύστημα. «Είναι η πρώτη φορά που δεν μπορούμε να καταλάβουμε πού θα κάτσει η μπίλια», λένε χαρακτηριστικά πανεπιστημιακοί αλλά και εκπρόσωποι διοικήσεων ΑΕΙ που μιλούν πιο συχνά με τον υπουργό σε σχέση με άλλους. Η παύση, πάντως, είναι αισθητή. Δεν κουνιέται φύλλο. Εχουν παγώσει ερευνητικά προγράμματα, κρίσεις κ.ά. Για τις δε διαγραφές, ακόμα γίνονται ανεπίσημες συζητήσεις, οι οποίες έχουν δυσκολέψει μετά τις αποφάσεις Συγκλήτων αρκετών Πανεπιστημίων που δηλώνουν ότι δεν θα προχωρήσουν σε διαγραφές. Ειδικό βάρος έχει η απόφαση της Συγκλήτου ΕΚΠΑ, με την οποία προτείνεται νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει την κατ’ εξαίρεσιν μη διαγραφή των φοιτητών.

Η στάση, συνολικότερα, των Ιδρυμάτων είναι περίπου ίδια. Ολες οι διοικήσεις έχουν προτάξει την ανάγκη διάκρισης ανάμεσα σε «ενεργούς» και «ανενεργούς» φοιτητές –όπως πρώτη είχε γράψει η «Εφ.Συν.» αμέσως μετά τη Σύνοδο των Πρυτάνεων στον Μυστρά, τον περασμένο Δεκέμβριο. Η επόμενη Σύνοδος είναι τον Απρίλιο, κοντά στο Πάσχα. Ποιος θα είναι ο υπουργός Παιδείας που θα καλέσουν;

Μέχρι τώρα, οι διοικήσεις είχαν καταλάβει από τις συζητήσεις με τον κ. Πιερρακάκη ότι τουλάχιστον γλιτώνουν όσοι δείχνουν ενεργή παρουσία την τελευταία τριετία. Θα το πάλευαν και περισσότερο, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η τελευταία δεκαετία (συμπεριλαμβανομένης της κρίσης) αποτελεί το κρισιμότερο χρονικό διάστημα. Η δε συμπληρωματική εξεταστική τον Σεπτέμβριο αποτελούσε μια δίκαιη αντιμετώπιση όσων πραγματικά έχουν ενδιαφέρον. Τώρα πια, κανείς δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι. Ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Παιδείας; Θα το μηδενίσει και θα το πάρει από την αρχή; Θα το πάρει από εκεί που θα το αφήσει ο κ. Πιερρακάκης ή από εκεί που το άφησε η κ. Κεραμέως; Θα έρθει από την πολύ δεξιά πλευρά της κυβέρνησης; Θα έρθει από την καραμανλική ομάδα για να κρατήσει ισορροπίες; ‘Η μήπως θα είναι άνθρωπος της Κεραμέως όπως αναρωτιούνται ανοιχτά οι πανεπιστημιακοί; Ερωτήματα που, πάνω κάτω, βέβαια, αφορούν πολλά υπουργικά πόστα.

Ο κ. Πιερρακάκης, πάντως, φροντίζει για το προφίλ του. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το επικοινωνιακό κρεσέντο στο οποίο έχει επιδοθεί τον τελευταίο καιρό. Εχει ξεκινήσει μια μακρά τηλεοπτική διαφημιστική εκστρατεία για το έργο του, προτιμώντας τις πρωινές εκπομπές σε όσα κανάλια μπορεί να προλάβει και συνεχίζει ακάθεκτος. Λέει τα ίδια και τα ίδια. Κυρίως για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπου εκεί εξάντλησε και δραστηριότητες αλλά και την αυστηρότητά του. Εφθασε τις 2,5 χιλιάδες πειθαρχικές διώξεις. Και πήρε την πρώτη, ύστερα από δεκαετίες, απόφαση για «δυνητική αργία» εκπαιδευτικού λόγω συνδικαλιστικής δράσης ενάντια στην αξιολόγηση. Μια αυστηρή απόφαση που θα έχει να επικαλείται. Τι ειρωνεία, όμως. Να είναι συνυποψήφιος με την κ. Κεραμέως για το υπουργείο Οικονομικών. Εστω προς το παρόν. Γιατί πολλά αλλάζουν, ειδικά τούτο τον καιρό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σπαζοκεφαλιά η διαδοχή στο υπουργείο Παιδείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας