Στο χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας για το 2025, σύμφωνα με τον, εγκεκριμένο από το Υπουργικό Συμβούλιο, σχεδιασμό που αποτυπώνεται στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής (ΕΣΚυΠ), αναφέρεται η συνεργασία του υπουργείου Παιδείας με τον ΟΟΣΑ για την «Ανασκόπηση της Εκπαιδευτικής Πολιτικής: Βελτίωση των Μαθησιακών Αποτελεσμάτων στην Ελλάδα» και την αξιολόγηση της απόδοσης του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα.
Κεντρική θέση στον προγραμματισμό της τριετίας για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή έχει το έργο «Νέο, ανοικτό, συμπεριληπτικό σχολείο, προσανατολισμένο στις δεξιότητες του 21ου αιώνα». Στόχος, «η διασφάλιση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας ενός συμπεριληπτικού, βιώσιμου, αειφόρου και αποτελεσματικού εκπαιδευτικού συστήματος».
Για την υλοποίηση της παραπάνω στρατηγικής επιλογής του υπουργείου, προγραμματίζεται να επεκταθεί περαιτέρω το δίκτυο των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, ενώ θα συνδυαστεί με την ίδρυση και λειτουργία είκοσι δύο (22) Πρότυπων Ωνάσειων Σχολείων, καθώς και με τη θεσμοθέτηση της εισαγωγής του προγράμματος ΙΒ (International Baccalaureate) στα Πρότυπα Σχολεία.
Το «Ανοιχτό Σχολείο»
Ενα από τα θέματα που αποτυπώνεται στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής είναι η «θεσμοθέτηση του ανοιχτού σχολείου». Στον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας τίθεται ως προτεραιότητα η δημιουργία και εφαρμογή νέου θεσμικού πλαισίου για την εκπαίδευση όπου «εφαρμόζονται οι βασικές αρχές ενός συμπεριληπτικού εκπαιδευτικού συστήματος, βιώσιμου, αειφόρου, αποτελεσματικού και στελεχωμένου με αξιολογημένους εκπαιδευτικούς». Ουσιαστικά η «θεσμοθέτηση του ανοιχτού σχολείου» αφορά μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με νέα ωρολόγια προγράμματα, νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, τη θέσπιση του Εθνικού Απολυτηρίου και νέου συστήματος πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Το χρονοδιάγραμμα που τίθεται είναι το παρακάτω:
Β΄ τρίμηνο 2025: Ανάρτηση νόμου για Διαβούλευση
Γ΄ τρίμηνο 2025: Κατάθεση Νόμου στη Βουλή - Δημοσίευση Νόμου σε ΦΕΚ
Οι αλλαγές που έρχονται
Ενδεικτικά οι παρεμβάσεις αφορούν τα παρακάτω βασικά πεδία (υπάρχουν και άλλα δευτερεύοντα):
● Το περιεχόμενο και τη δομή των προγραμμάτων σπουδών.
● Τα εργαλεία εκμάθησης και τις μεθόδους διδασκαλίας.
● Το πλαίσιο ανάπτυξης των δεξιοτήτων των μαθητών μέσα από ερευνητικά προγράμματα (projects) και δράσεις, που θα λειτουργούν συμπληρωματικά στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών των μαθημάτων.
● Το πλαίσιο αξιολόγησης των μαθητών.
● Το σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
● Το σύστημα προσλήψεων και διορισμών των εκπαιδευτικών.
● Το σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
● Την οργάνωση της προσχολικής αγωγής και τη σύνδεσή της με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι αφανείς στόχοι και οι επιδιώξεις ξεκαθαρίζουν αν παρακολουθήσουμε ορισμένες από τις κατευθύνσεις-οδηγίες-επιβολές του ΟΟΣΑ. Με τίτλο «Ευθυγραμμίζοντας τα εκπαιδευτικά επίπεδα με την αξιολόγηση των μαθητών» ο ΟΟΣΑ καταλήγει σε μια οδηγία που είναι και το «ζουμί» της πολιτικής του ΥΠΑΙΘΑ. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, «η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, του εκπαιδευτικού καθώς και τα τυποποιημένα τεστ για την αξιολόγηση των μαθητών σε εθνικό επίπεδο πρέπει να εξεταστούν μαζί, έτσι ώστε όχι μόνο να είναι αποτελεσματικές οι νέες πολιτικές όσον αφορά την επίτευξη των στόχων του πλαισίου αξιολόγησης, αλλά και να δημιουργούν συμπληρωματικότητες, να αποφεύγεται η αλληλοεπικάλυψη και να προλαμβάνεται η ασυνέπεια μεταξύ των στόχων». Με λίγα λόγια, η στόχευση είναι το να αποτελέσουν η «απόδοση» των μαθητών και τα «μαθησιακά αποτελέσματα» βασικό «πυλώνα» του νέου «οικοδομήματος» αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας