Την έλλειψη διαφάνειας για τα κριτήρια της επιλογής των επιτροπών των πανελλαδικών εξετάσεων επισήμανε η ΟΛΜΕ στο πλαίσιο εργασιών του 21ου συνεδρίου της που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, στην Αθήνα. Τολμώντας, ίσως για πρώτη φορά να μιλήσει ξεκάθαρα για την «επί σειρά ετών τακτική της Διοίκησης να επιλέγει και να στελεχώνει τις Επιτροπές με τα ίδια πάντα άτομα» επιβεβαιώνει την πραγματικότητα και παράλληλα την προσπάθεια της «Εφ.Συν.» να τονίσει την ανάγκη αναθεώρησης των διαδικασιών συγκρότησης των σχετικών επιτροπών μέσω δημοσιευμάτων σχετικά με τη διαδικασία θεματοδοσίας στις φετινές πανελλαδικές.
«Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει καμία διαφάνεια για τα κριτήρια επιλογής των Λυκειακών Επιτροπών» τονίζεται στη σχετική απόφαση της ΟΛΜΕ. «Η τακτική της συγκρότησής τους θα πρέπει να διασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή των εκπαιδευτικών (όσων το επιθυμούν και με αίτησή τους)» όχι μόνο γιατί -όπως επισημαίνει- «προκαλούσε και προκαλεί αίσθημα αδικίας και δυσφορίας στους/στις συναδέλφους/συναδέλφισσες», αλλά και γιατί «Η τέλεσή τους με αδιαφάνεια αποτελεί ευνοϊκό έδαφος για συναλλαγές και πελατειακές σχέσεις και προκαλεί τις δίκαιες διαμαρτυρίες των συναδέλφων σε σχέση με την έλλειψη της ισότιμης συμμετοχής τους στις επιτροπές των Εξεταστικών και Βαθμολογικών Κέντρων».
Η πρότασή της είναι: «Οι επιτροπές των πανελλαδικών εξετάσεων πρέπει να ανανεώνονται κάθε χρόνο, ώστε σταδιακά να δοθεί η δυνατότητα σε όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς “παλιούς/ες” και “νέους/ες” να εμπλακούν στη διαδικασία αυτή με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια, με τρόπο, βέβαια, που να μη δημιουργεί πρόβλημα στη διεξαγωγή των εξετάσεων και μακριά από κάθε λογική ανάδειξης “ειδικών στις εξετάσεις” που και προσβλητική για το σύνολο του κλάδου είναι και δεν συνάδει με τις αρχές της διαφάνειας και της ισονομίας».
Οι θέσεις
Στο ίδιο συνέδριο, οι εκπαιδευτικοί συζήτησαν και διαμόρφωσαν τη θέση τους για πολλά από τα βασικά ζητήματα της παιδείας, τα οποία έχουν μετατραπεί σε κρίσιμα στοιχήματα για τον ρόλο και την ποιότητα της εκπαίδευσης στα σχολεία της χώρας.
Ανάμεσα σε άλλα, αποφάσισαν:
● Για το ψηφιακό σχολείο
«Η φυσική παρουσία του/της εκπαιδευτικού στην τάξη είναι αναντικατάστατη. Οι διαδραστικοί πίνακες, οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν προστιθέμενη αξία που πρέπει να ενσωματώσουμε στο σχολείο του σήμερα. Δεν μπορούμε ωστόσο να αποδεχτούμε την υποκατάσταση του ανθρώπου και του/της εκπαιδευτικού ως καταλυτικού παράγοντα στη διδασκαλία.» Οπως τονίζεται: «Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας δίνει η τεχνολογία και ο ψηφιακός κόσμος του αύριο αποτελεί μια αναπόδραστη επιλογή. Δεν θα προχωρήσουμε όμως σε ένα αύριο μηχανιστικό και χωρίς τη σύνδεση που μόνο η ανθρώπινη παρουσία εξασφαλίζει. Η σχέση εκπαιδευτικού με μαθήτρια και μαθητή είναι μοναδική και ιερή. Και βασίζεται στη φυσική παρουσία σε όλα τα πεδία της αλληλεπίδρασης είτε γνωσιακά είτε ψυχολογικά. Δεν θα αποδεχτούμε να εκπέσει σε μια κατάσταση μειωμένης επιδραστικότητας και παρουσίας. Η εκπαίδευση πρέπει να έχει σημείο αναφοράς τον άνθρωπο».
● Για τα σχολεία στις απομακρυσμένες περιοχές
Επανακαθορισμό των παραμεθορίων και προβληματικών περιοχών «ειδικά μετά την απόφαση της κυβέρνησης για τρεις εκπαιδευτικούς στα βασικά μαθήματα και ψηφιακή διδασκαλία στα υπόλοιπα». Ζητείται: αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στις περιοχές αυτές αρχικά κατά 30%, όπως αποφασίστηκε και για τους ένστολους, με μακροπρόθεσμο στόχο τον διπλασιασμό των επιδομάτων. Ακόμα, ειδικό επίδομα διαβίωσης, κοινωνικές κατοικίες για τους εκπαιδευτικούς κ.ά. Οπως επισημαίνουν: «Το κόστος διαβίωσης σε αρκετά νησιά φτάνει ώς και το τριπλάσιο αυτού σε ηπειρωτικές περιοχές».
● Οχι στην ελεύθερη επιλογή σχολείου
«Η κυβέρνηση προβάλλει ως καινοτομία την πρόταση για την ελεύθερη επιλογή σχολείου από τον γονέα», λέει, αλλά «η πρόταση αυτή αποτυπώνει τη διάθεσή της να μετασχηματίσει τη σχολική πραγματικότητα με όρους αγοράς. Αυτό θα συμβεί μέσω της κατηγοριοποίησης των σχολείων, ως αποτέλεσμα της ζήτησης και της προσφοράς που θα διαμορφωθεί». Με έντονη την ανησυχία για τους κινδύνους που εγκυμονούν τέτοιες παρεμβάσεις, η ΟΛΜΕ προειδοποιεί: «Σε αυτές τις νέες συνθήκες, η επιλογή θα λειτουργεί ως κριτήριο πια της ύπαρξης και λειτουργίας των σχολείων. Στην πραγματικότητα θα αποδειχθεί ότι δεν θα είναι οι γονείς, αλλά τα σχολεία αυτά που θα επιλέγουν τελικά μαθητές/τριες, ώστε να προσελκύσουν χρηματοδοτικές ροές. Ουσιαστικά προλειαίνει την εγκατάλειψη της ευθύνης άσκησης δημόσιων πολιτικών για την εκπαίδευση ως αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης και διαμορφώνει τη χάραξη ενός οδικού χάρτη αποχαρακτηρισμού της εκπαίδευσης ως δημόσιου αγαθού».
● Οχι στην κατάργηση σχολικών επιτροπών
«Η επιλογή της κατάργησης των σχολικών επιτροπών θα οδηγήσει σε υπερσυγκεντρωτισμό, ενώ καταργεί τη συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας, φορτώνοντας με ακόμη περισσότερη γραφειοκρατία και διοικητική δουλειά τα σχολεία. Την ίδια ώρα προλειαίνει την εξέλιξη της μεταβίβασης της ευθύνης των σχολείων από την κεντρική κυβέρνηση στους δήμους».
● Οχι στον γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ
Οπως τονίζεται: «Απαξιώνεται τόσο το πτυχίο των εκπαιδευτικών όσο και η παιδαγωγική τους επάρκεια, αφού καλούνται για πολλοστή φορά να εξεταστούν και στο γνωστικό αντικείμενο που έχουν σπουδάσει (αμφισβητούνται άραγε τα πανεπιστήμια από τα οποία αποφοίτησαν;) και στις παιδαγωγικές/διδακτικές τους γνώσεις τις οποίες έχουν αποκτήσει με χρόνια μελέτης και προϋπηρεσίας. Ολα αυτά τα χρόνια το ΥΠΑΙΘΑ χρησιμοποιούσε τους/τις αναπληρωτές/τριες για να καλύψει πάγιες ανάγκες της εκπαίδευσης, αλλά τώρα ξαφνικά δεν τους/τις κρίνει ικανούς/ές παρά μόνο αν δώσουν για πολλοστή φορά εξετάσεις. Μέσα σε μία μέρα εξετάσεων ΑΣΕΠ κρίνεται η ικανότητα που έχει χτιστεί με χρόνια σπουδών και προϋπηρεσίας.
● Ηταν πολλά ακόμα τα θέματα που συζητήθηκαν στο συνέδριο της ΟΛΜΕ. Μεταξύ αυτών: επαναφορά καλλιτεχνικής παιδείας και κοινωνικών επιστημών, ανάληψη πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση οικογενειών, μαθητών αλλά και των ίδιων των εκπαιδευτικών σε ό,τι αφορά τον σχολικό εκφοβισμό, στήριξη των παιδιών απέναντι στον «ασφυκτικό εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα του σχολείου που δημιουργεί ένα ακραίο ανταγωνιστικό κλίμα αντί συνεργασίας και αλληλεγγύης» και όχι στην αυστηροποίηση ποινών «που δεν μπορεί να αποτελέσει λύση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας