Λειτουργεί η πλατφόρμα που έχει εξαγγείλει εδώ και μήνες ο πρωθυπουργός για την ανάρτηση καταγγελιών περιστατικών σχολικής βίας; Οχι ακόμα. Θα λειτουργήσει αμέσως μετά τη σημερινή παρουσίασή της από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης, στη Θεσσαλονίκη, με σύνθημα «Stop Bullying. Μην ανέχεσαι το Bullying. Μίλα. Μπορείς», μέσα σε θερμό, πανηγυρικό και εντόνως προεκλογικό κλίμα. Την ίδια στιγμή, όμως, πολλοί εκπαιδευτικοί, ειδικά όσοι διδάσκουν Πληροφορική, αναρωτιούνται γιατί όλο αυτό έπρεπε να φαίνεται ως ένα απαιτητικό ηλεκτρονικό και κυρίως εξωσχολικό έργο αφού είναι τόσο εύκολο να φτιαχτεί από τους ίδιους.
«Είναι ένα απλό σύστημα που απλώς μπήκε σε ένα λογισμικό για να μετατραπεί σε έργο ανάθεσης σε τρίτο» τονίζει εκπαιδευτικός του κλάδου Πληροφορικής που έχει θητεύσει σε σχολεία. Αποκαλυπτική διαπίστωση, όχι για τους αδαείς περί τα ηλεκτρονικά αλλά για τις διαχειριστικές δυνατότητες του επιτελικού κράτους. Τόσο πρόχειρα γίνεται η διαλογή και η απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ; Οταν τα σχολεία καταρρέουν (στην κυριολεξία) το ένα μετά το άλλο, ενίοτε και με θύματα μαθητές κι εκπαιδευτικούς;
«Θα μπορούσε το κάθε σχολείο να φτιάξει ένα απλό πρόγραμμα (Google Form) και να το θέσει σε λειτουργία ή θα μπορούσε κάτι ανάλογο να γίνει από κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης ή ακόμα κι από το υπουργείο (αν ήθελαν κάτι πιο κεντρικό) κι αυτό θα χρειαζόταν μόνο μια σύνδεση με ένα gmail», συμπληρώνει τις γνώσεις μας ο ειδικός και μαζί την απορία μας; Πότε θα τελειώσουν όλα αυτά τα μεγαλεπήβολα, ακριβά αλλά πάντα πρόχειρα και πάντα ημιτελή έργα; Ακόμα θυμόμαστε τον πακτωλό χρημάτων που ξοδεύτηκε για τους περιβόητους διαδραστικούς πίνακες οι οποίοι χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να φτάσουν σε σχολεία ενώ σ’ αυτά που δεν έφτασαν οι πληροφορικάριοι αρκέστηκαν σε έναν προτζέκτορα κι έβγαλαν την ίδια δουλειά. Υπήρχαν, όμως, διαθέσιμα χρήματα. Ή, όπως συνηθίζουν να λένε οι πολιτικοί αρμόδιοι, «έπρεπε να απορροφηθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ». Για ποιο έργο; Πώς, πότε, από ποιους; Είναι άλλη υπόθεση αυτή. Και εξακολουθεί να είναι άλλη και όχι η κύρια υπόθεση. Κάποιος, σήμερα, πάντως, από τους πρωταγωνιστές ξέρει περισσότερα αλλά θα πει λιγότερα. Ο νυν υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο ψηφιακός μάγος της κυβέρνησης, είναι βέβαιο ότι γνωρίζει πολύ καλά πώς στήνονται όλα αυτά τα συστήματα. Σήμερα, θα περιοριστεί στην παρουσίαση της «πλατφόρμας» η οποία θα δέχεται επώνυμες καταγγελίες από μαθητές και γονείς σε περιπτώσεις εκδήλωσης σχολικής βίας. Τελευταία στιγμή, σβήστηκαν οι ανώνυμες καταγγελίες. Μόνον επώνυμες θα γίνονται δεκτές. Παράλληλα, θα λαμβάνονται κι άλλα μέτρα, πυρήνας των οποίων είναι η (μη) χρήση κινητού τηλεφώνου.
Πρώτο μέτρο είναι η πενθήμερη αποβολή μαθητή που εντοπίζεται για δεύτερη φορά να έχει σε κατάσταση λειτουργίας το κινητό εντός των χώρων του σχολείου. Δεύτερο μέτρο είναι η οριστική αποβολή του αν διαπιστωθεί ότι κάνει κακόβουλη χρήση του κινητού, ενώ ακολουθούν:
● Απαγόρευση τόσο κινητού τηλεφώνου όσο και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών στον σχολικό χώρο.
● Δυνατότητα, αντιθέτως, των εκπαιδευτικών να χρησιμοποιούν και τις προσωπικές τους συσκευές εκτός αυτών του σχολείου.
● Αποφυγή αναρτήσεων φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους διαδικτυακούς τόπους των σχολείων. Πλην των περιπτώσεων όπου υπάρχει συναίνεση γονέων-κηδεμόνων. Δεν θα επιτρέπεται, ωστόσο, η χρήση-λειτουργία καμερών ασφαλείας στους σχολικούς χώρους εν ώρα λειτουργίας του σχολείου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας