Μια ευχάριστη έκπληξη περιλάμβαναν οι προτάσεις του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, για τη στελέχωση των δημοτικών οργανισμών και εταιρειών. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της «Τεχνόπολης Α.Ε.» αναλαμβάνει ο Κωστής Παπαϊωάννου, γνωστός στην κοινή γνώμη για την πολύπλευρη -και πολύχρονη- δράση του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εγκριτος εκπαιδευτικός ο ίδιος, έχει διατελέσει πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ήταν πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, συνιδρυτής του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, μετείχε στον συντονισμό του Παρατηρητηρίου στη Δίκη της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, ενώ διευθύνει το Σημείο για τη μελέτη και αντιμετώπιση της ακροδεξιάς. Μεταξύ 2015 και 2016 υπήρξε γενικός γραμματέας Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Καθήκοντα αντιπροέδρου της δημοτικής εταιρείας, που αναπτύσσει ένα εύρος πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων στην Αθήνα, αναλαμβάνει η Βασιλική Μπάρκα, ενώ για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου προτάθηκε ο Νίκος Πατρινός. Τα παραπάνω πρόσωπα θα έχουν τετραετή θητεία.
Οι προτάσεις της δημοτικής αρχής και οι ορισμοί προσώπων στους οργανισμούς του Δήμου Αθηναίων εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής. Η αντιστοίχιση των προσώπων ανά οργανισμό -σε ορισμένες περιπτώσεις αναμένεται η τυπική έγκριση των οικείων γενικών συνελεύσεων- έχει ως εξής:
● Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλησης και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ): Ελένη Ζωντήρου (πρόεδρος), Αρτεμις Σκουμπουρδή (αντιπρόεδρος).
● Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών: Πόπη Γιαννοπούλου (πρόεδρος).
● Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ): Τζίνη Γεννηματά (πρόεδρος), Ελένη Μαντζαβίνου (αντιπρόεδρος).
● Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης & Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ Δήμου Αθηναίων (ΔΑΕΜ): Β. Μαρινάκης (πρόεδρος), Γ. Μπρούλιας (αντιπρόεδρος), Λ. Καραούλης (διευθύνων σύμβουλος).
● Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ): Γ. Στάμτσης (πρόεδρος), Θ. Αγγελόπουλος (αντιπρόεδρος), Γ. Γεώργιζας (διευθύνων σύμβουλος).
● Επιχείρηση Ραδιοφωνίας (ΔΕΡΑ): Ν. Λαλιώτης (πρόεδρος), Π. Μανδραβέλης (αντιπρόεδρος).
● Εταιρεία Ασφαλιστικών-Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Αυτοδιοίκησης (ΕΑΣΥΑΑΕ-ΟΤΑ): Ζαχαρούλα Αγρογιάννη (πρόεδρος), Κωνσταντίνος Νικόλας (αντιπρόεδρος).
●«Αθηναϊκό Αέριο ΑΕ»: Δήμητρα Σιδερή (πρόεδρος), Χριστίνα Βασιλείου (αντιπρόεδρος).
Τη διαμόρφωση νέου κανονισμού πρασίνου προανήγγειλε για το προσεχές διάστημα ο δήμαρχος, προκειμένου να προχωρήσουν με συγκροτημένο τρόπο οι φυτεύσεις νέων δέντρων. Από κοινού με την αρμόδια δημοτική υπηρεσία ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ότι έχουν εντοπιστεί 1.500 θέσεις όπου μπορούν να προχωρήσουν νέες δενδροφυτεύσεις. Εξαπέλυσε παράλληλα αιχμές σχετικά με τις φυτεύσεις των 3.000 δέντρων, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή μέσω του μνημονίου που έχει συνυπογραφεί με το υπουργείο Υποδομών και την «Ελληνικό Μετρό»: το «όχημα» για την υλοποίηση της συμφωνίας ήταν η «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», θύμισε. «Ούτε προετοιμασία υπήρξε, ούτε συνεννόηση για το κόστος. Υπήρχε ένα μνημόνιο που το “πουλάγανε” χωρίς να υπάρχουν θέσεις για τα δέντρα. Και πρέπει και το Μετρό να αναλάβει τις ευθύνες του» τόνισε απαντώντας σε σχετική νύξη του τέως δημάρχου Κ. Μπακογιάννη. Οσον αφορά τον Λόφο του Στρέφη, επισήμανε ότι «υπάρχει θέμα γεωδεσίας. Ηρθε το Συμβούλιο της Επικρατείας στη θέση μας. Η απόφασή του ήταν πολύ ξεκάθαρη. Πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα έργα και η εταιρεία να αποχωρήσει».
Τέλος, ο κ. Δούκας προανήγγειλε «φαστ τρακ» καταγραφή αλλά και διόρθωση προβλημάτων στα σχολικά κτίρια της πρωτεύουσας. Ανοίγοντας το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Σοφιανός, ενημέρωσε ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο η παράταξή του θα καταθέσει λίστα με 80 σχολικά κτίρια που χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις. «Τα 80 είναι αυτά που είναι σε δραματική κατάσταση. Ισως είναι περισσότερα» σχολίασε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι η δημοτική αρχή του θα πάρει πρωτοβουλίες διεκδικώντας την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων στην Αθήνα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας