Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οδηγίες προς υποψηφίους, κριτική από αντιπολίτευση

Μία μη απάντηση θα αποδειχτεί πιο συμφέρουσα στην τελική βαθμολογία από μία λανθασμένη απάντηση. Αυτή είναι μία από τις πτυχές που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι 108.229 υποψήφιοι του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ που θα διεξαχθεί το Σάββατο, 4 Μαρτίου.

Παρέχοντας τις τελευταίες οδηγίες προς τους υποψηφίους, η Ανεξάρτητη Αρχή ενημερώνει ότι κατόπιν απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής Διαγωνισμού, σε ένα από τα δύο μαθήματα/δοκιμασίες θα εφαρμοστεί η μέθοδος της αρνητικής βαθμολόγησης στις εσφαλμένες απαντήσεις.

Ειδικότερα, κάθε εσφαλμένη απάντηση στο μάθημα της «Εξέτασης Γνώσεων» θα υπόκειται σε αρνητική βαθμολόγηση με συντελεστή -0,2. Αντιθέτως, δεν θα εφαρμοστεί αρνητική βαθμολόγηση στο μάθημα της «Δοκιμασίας Δεξιοτήτων και Εργασιακής Αποτελεσματικότητας».

Ολες οι ερωτήσεις στα δύο μαθήματα θα είναι πολλαπλών επιλογών (multiple choice). Αν κάποιος υποψήφιος δεν γνωρίζει την απάντηση σε μια ερώτηση και αφήσει κενό, δηλαδή δεν επιλέξει καμία από τις προσφερόμενες απαντήσεις, τότε δεν θα λάβει αρνητική βαθμολόγηση στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως διευκρίνισε το ΑΣΕΠ σε σχετικό ερώτημα της «Εφ.Συν.». Η αρνητική βαθμολόγηση έχει στόχο να αποτρέψει τυχαίες ή, καλύτερα, τυχερές απαντήσεις και θεωρητικά λειτουργεί ως δικλίδα ασφαλείας για τον ανταγωνισμό μεταξύ υποψηφίων.

Κατά τα λοιπά, το ΑΣΕΠ τονίζει στους υποψηφίους ότι οφείλουν να προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα μία ώρα νωρίτερα από την έναρξη της εξέτασης του μαθήματος. Η εξέταση στο μάθημα της «Δοκιμασίας Δεξιοτήτων και Εργασιακής Αποτελεσματικότητας» ξεκινά στις 9.00 π.μ. (διάρκεια εξέτασης 2 ώρες και 45 λεπτά) και η ώρα προσέλευσης ορίζεται στις 8.00 π.μ., ενώ για το μάθημα της «Εξέτασης Γνώσεων», που η διαδικασία ξεκινάει στις 3.30 μ.μ. (διάρκεια εξέτασης 2 ώρες και 30 λεπτά), η ώρα προσέλευσης ορίζεται στις 2.30 μ.μ.

Οι υποψήφιοι, υπενθυμίζει η Ανεξάρτητη Αρχή, πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο ταυτοπροσωπίας που θα φέρει επικυρωμένη φωτογραφία τους. Δεν μπορούν οι υποψήφιοι να επιδεικνύουν ψηφιακές ταυτότητες του gov.gr, καθώς τα κινητά τους τηλέφωνα πρέπει να είναι απενεργοποιημένα τόσο κατά την είσοδό τους στις εξεταστικές αίθουσες όσο και κατά την παραμονή τους σε αυτές. Κινητά τηλέφωνα, ακόμα και έξυπνα ρολόγια (smartwatches) θα πρέπει να είναι απενεργοποιημένα και τοποθετημένα στο πάτωμα, δίπλα στο κάθισμα του κατόχου τους.

Οι υποψήφιοι διαγωνίζονται για 5.124 μόνιμες θέσεις εργασίας στο δημόσιο. Επιτυχόντες θα είναι όσοι περάσουν τη βάση των 55 μονάδων σε κάθε μάθημα και συνολικά. Τι μέλλει γενέσθαι από εκεί και πέρα; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια.

Δημιουργική ασάφεια

Με τις αλλαγές που έχει επιφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, οι επιτυχόντες θα μπουν σε μια «δεξαμενή» από την οποία μελλοντικά οι δημόσιοι φορείς θα «απορροφούν» προσωπικό, χωρίς να είναι σαφής ο χρόνος και η θέση διορισμού και χωρίς να είναι δεδομένο ότι ένας επιτυχών θα καταστεί αυτόματα και διοριστέος – μπορεί να γράψει πάνω από τη βάση και να βρεθεί στη «δεξαμενή επιτυχόντων», αλλά να είναι πάνω από αυτόν πολλοί άλλοι επιτυχόντες με μεγαλύτερη βαθμολογία.

Είναι η πρώτη φορά που η διαγωνιστική διαδικασία έχει αποσυνδεθεί από την κάλυψη συγκεκριμένων θέσεων σε συγκεκριμένες υπηρεσίες. Παράλληλα, είναι η πρώτη φορά που ένας διαγωνισμός –και μάλιστα τόσο μεγάλος, με τη συμμετοχή πλήθους νέων που διαθέτουν τυπικά προσόντα αλλά και εργασιακή εμπειρία, όπως έχει αναδειχθεί από το «μέσο» προφίλ των υποψηφίων (βλ. «Εφ.Συν.» 10/1/2023: «Για μια θέση στον… ήλιο»)– πραγματοποιείται κυριολεκτικά στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου.

Για ένα «πρωτοφανές εμπόριο ελπίδας» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ (με κοινή δήλωση των Κ. Ζαχαριάδη, Γρ. Θεοδωράκη, Τάνιας Καραγιάννη), καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «μία ακόμα προεκλογική εξαπάτηση» σε βάρος νέων που αγωνιούν για μία θέση εργασίας και έναν μισθό αξιοπρέπειας.

«Η διεξαγωγή προεκλογικού γραπτού διαγωνισμού στο “παρά πέντε” της ψηφοφορίας αποτελεί τον μεγαλύτερο και πιο αήθη εμπαιγμό που θα μπορούσε να σκαρφιστεί η Ν.Δ. Υπόδειγμα πολιτικής αγυρτείας, με μοναδικό στόχο να δημιουργήσει μια γενιά απελπισμένων “επιτυχόντων”, χωρίς θέση διορισμού», σχολίασε σε πρόσφατη δήλωσή της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη.

Καθώς –κατά τα φαινόμενα– η προκήρυξη των εκλογών και η διάλυση της Βουλής θα ανακοινωθούν επισήμως μετά τον διαγωνισμό, το ΑΣΕΠ θα μπορεί να προχωρεί στην εξέταση των γραπτών καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, αλλά δεν θα μπορεί να ανακοινώνει αποτελέσματα μέχρι να προκύψει κυβέρνηση και να αρθεί το «απαγορευτικό» στους διορισμούς στο Δημόσιο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οδηγίες προς υποψηφίους, κριτική από αντιπολίτευση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας