Ξεκινάει η μάχη των εκπαιδευτικών κατά της ατομικής αξιολόγησης, που εφαρμόζεται ήδη στους νεοδιόριστους των σχολείων του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, για τους οποίους, μάλιστα, η θετική αξιολόγηση αποτελεί και προϋπόθεση μονιμοποίησης.
Δάσκαλοι και καθηγητές, μόνιμοι και αναπληρωτές, ενώνουν τις δυνάμεις τους και καλούν σε μαζική συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική απεργία που έχουν προκηρύξει για αύριο, Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου.
«Αυτό που είναι απόφαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ και ομόθυμη βούληση των προέδρων των συλλόγων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας, όπως αυτή εκφράστηκε στην Ολομέλεια σήμερα (σ.σ. χθες), είναι ότι ο κλάδος θα δώσει τον αγώνα για να μην περάσει αυτό που ονομάζει αξιολόγηση το υπουργείο Παιδείας και το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την επιστημονική έννοια του όρου. Ο κλάδος θα δώσει αγώνα να μην περάσει η κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) Θανάσης Κικινής και προσθέτει: «Είναι μια μάχη που θα δοθεί με ένταση και με απεύθυνση προς την κοινωνία. Θα δημοσιοποιήσουμε τις θέσεις μας για το δημόσιο σχολείο και πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε για μία ακόμη φορά πολιτικές επιβλαβείς για τη δημόσια εκπαίδευση».
Χθες, η ΔΟΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας, ζητώντας να συναντηθεί με εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας, ωστόσο απουσίαζαν τόσο η υπουργός όσο και η αρμόδια υφυπουργός Ζέττα Μακρή, με το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας να απορρίπτει την πρόταση για συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Αλέξανδρο Κόπτση.
«Η υπουργός επέλεξε προεκλογικά να εφαρμόσει την αξιολόγηση και όχι τυχαία. Είναι άλλωστε κάτι που προκαλεί κοινωνικούς αυτοματισμούς και ικανοποιεί το ακροατήριό της. Εμείς ζητούμε εδώ και τέσσερα χρόνια γόνιμη συζήτηση και διάλογο, τα οποία όμως η υπουργός αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι», σχολιάζει ο Θ. Κικινής.
Ομως και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) καλεί σε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία, αφού προ ημερών η γενική συνέλευση των προέδρων όλων των ΕΛΜΕ της χώρας υπερψήφισε με απόλυτη πλειοψηφία τόσο την απεργία-αποχή από την ατομική αξιολόγηση και την απεργία της 15ης Φεβρουαρίου όσο και τις επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας που είχε προτείνει το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.
Με τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ συντάσσεται και η ΠΟΣΕΕΠΕΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής) και καλεί κι αυτή σε αποχή από την αξιολόγηση.
Οι εκπαιδευτικοί της χώρας, λοιπόν, δίνουν αγωνιστικό ραντεβού, αύριο, στις 10.30 στα Προπύλαια στην Αθήνα, στις 11.00 στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και αντιστοίχως σε κεντρικά σημεία των μεγάλων πόλεων.
Πάντως, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δηλώνει έτοιμη να προσφύγει -ξανά- στα δικαστήρια για να ακυρώσει την απεργία-αποχή. Σε πρόσφατη συνέντευξή της στον ρ/σ «Πρώτο Πρόγραμμα», όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει αν οι εκπαιδευτικοί απεργήσουν, απάντησε: «Σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα στην απεργία, αλλά άλλο είναι αυτό και άλλο να λες ότι δεν θα εφαρμόσω τον νόμο. Εχουμε κράτος δικαίου. Και μένα μπορεί να μη μου άρεσαν οι νόμοι που είχαν ψηφιστεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τους εφαρμόσεις», είπε, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας