Περισσότεροι από 6.900 εκπαιδευτικοί δεν προσήλθαν χθες στα σχολεία, τουλάχιστον 4.450 εξ αυτών νοσούν στο σπίτι τους, ενώ μειωμένη ήταν η παρουσία πολλών παιδιών ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, κατά την πρώτη μέρα του επισφαλούς ανοίγματος των σχολικών μονάδων, ωστόσο η κυβέρνηση επιχαίρει για την επιτυχία των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, κατά τους οποίους εντοπίστηκαν 15.547 κρούσματα εκπαιδευτικών και μαθητών (περίπου 12.000 θετικοί μαθητές με τα σελφ τεστ της Κυριακής). Η έμμεση παραδοχή ότι έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας δεν υπάρχει ικανό δίκτυο ελέγχων - ανίχνευσης - απομόνωσης κρουσμάτων (test - trace - isolate) μετατρέπεται από το κυβερνητικό αφήγημα σε «πλεονέκτημα ανοίγματος των σχολείων», παρά την ενδεχόμενη μαζική διασπορά.
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε ωστόσο χθες να αναδιπλωθεί, ακριβώς εξαιτίας των χιλιάδων νοσούντων εκπαιδευτικών. Ενώ το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγγειλε 850 νέες προσλήψεις, το απόγευμα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε 4.784 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι περισσότεροι εξ αυτών όμως -3.576- με συμβάσεις μόλις τρίμηνης διάρκειας και οι 1.208 αναπληρωτές (γενικής εκπαίδευσης, μαθητείας, ψυχολόγοι/κοινωνικοί λειτουργοί) με συμβάσεις ως τη λήξη του σχολικού έτους. Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία από την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου έως και τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022.
«Την πρώτη μέρα μαθημάτων, χάρη στο σύστημα των μαζικών τεστ, εντοπίστηκαν πάνω από 15.000 κρούσματα κορονοϊού τα οποία, διαφορετικά, θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα μεταδίδοντας πολύ πιο εύκολα τον ιό [..] Είναι σίγουρο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν κάποια προβλήματα. Όμως θα είναι μικρότερα από το κέρδος που θα έχει η κοινωνία, οι γονείς και, κυρίως, τα παιδιά μας. Με το σαφές αλλά και ευέλικτο σχέδιο της Πολιτείας, τη συμπαράσταση των εκπαιδευτικών και την κατανόηση όλων, σήμερα κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Τα ανοιχτά σχολεία μπορούν να γίνουν προάγγελος και της ανοιχτής κοινωνίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του. Πρόκειται δίχως άλλο για παραδοχή της παταγώδους αποτυχίας του ΕΟΔΥ, καθώς δεν δουλεύει η ιχνηλάτηση και ο έλεγχός του όπως θα έπρεπε. Εάν κυκλοφορούν εκεί έξω 15.000 θετικοί (σ.σ. που βέβαια είναι πολύ περισσότεροι) και ο ΕΟΔΥ αναμένει να ανοίξουν τα σχολεία (που η δουλειά τους δεν είναι η ιχνηλάτηση ούτε η διανομή self test) για να το διαπιστώσει, κάτι πάει αρκετά λάθος.
Φυσικά το επιχείρημα του πρωθυπουργού είναι έωλο για πολλούς λόγους. Αν το άνοιγμα των σχολείων ήταν ουσιαστικά μια «ευκαιρία» για την πολιτεία να απομονώσει τα κρούσματα, τότε γιατί τα Πανεπιστήμια ξεκίνησαν χθες χωρίς κανένα τεστ; Εκτός αν η Πολιτεία έχει όντως δώσει τελικά μια ευκαιρία στον ιό να μεταδίδεται πιο εύκολα στην κοινότητα. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για το άνοιγμα των φροντιστηρίων, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς ουσιαστικά μέτρα, όπως καταγγέλλει το Κλαδικό Σωματείο Εκπαιδευτικών στην Ιδιωτική Εκπαίδευση (ΣΕΦΚ). «Πιθανόν, αν δεν γίνονταν οι έλεγχοι, κάποιοι να μην ήξεραν ότι νοσούν. Όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως θα μπορούσε παράλληλα να υπάρχει τουλάχιστον μίας εβδομάδας παράταση του ανοίγματος και να υπάρχει ο ίδιος έλεγχος με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θόδωρος Τσούχλος.
«Τα πρόσωπα αυτά τα οποία βρέθηκαν θετικά θα κυκλοφορούσαν χωρίς να έχουν ιδέα ότι είναι φορείς της νόσου και ενδεχομένως θα προκαλούσαν 10πλάσιο αριθμό κρουσμάτων», επιχειρηματολόγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου. Και αυτό βέβαια είναι λάθος, καθώς ο βαθμός επιπολασμού της νόσου είναι περίπου 2,5 με πτωτική πορεία (2 θετικοί κολλούν 5 κατά μέσον όρο). Θυμίζουμε, δε, πως η δήλωση ενός σελφ τεστ δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη επιδημιολογικής επιτήρησης, καθώς δεν αποκλείονται οι περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων. Εξάλλου τις τελευταίες μέρες -προ του ανοίγματος- αυξανόταν δυσανάλογα ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων στις ηλικίες 0-17 χρόνων. Ενδεικτικό των περίεργων αποτελεσμάτων είναι και το γεγονός πως βάσει των θετικών σελφ τεστ, στα σχολεία η θετικότητα μετά βίας φτάνει το 1%, ενώ ο ΕΟΔΥ χθες το απόγευμα έδινε 12,53% θετικότητα σε rapid τεστ.
Εν τω μεταξύ, χθες το πρωί σε πολλές περιοχές της χώρας παρατηρήθηκε το σύνδρομο του σχεδόν άδειου σχολείου, ειδικά στα Δημοτικά, όπου υπήρξε μειωμένη προσέλευση της τάξης του 20-30%, εξαιτίας του φόβου πολλών γονιών να στείλουν τα παιδιά τους. Η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι μέχρι χθες το απόγευμα δεν υπήρχαν τμήματα που να είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους.
Παράλληλα, υπό κατάληψη βρίσκονται σχολεία στην Αθήνα, στον Πειραιά (περίπου 10), τη Θεσσαλονίκη, την Αιτωλοακαρνανία, την Πάτρα και την Κρήτη (πολλά στο Ηράκλειο) αλλά και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, ενώ σε αρκετά, οι μαθητές κάνουν αποχή από το μάθημα διαμαρτυρόμενοι. Ζητούν την αλλαγή του ορίου του 50%+1 για το κλείσιμο ενός τμήματος, τη δωρεάν παροχή μάσκας από το κράτος για όλους τους μαθητές, μικρότερο αριθμό μαθητών ανά αίθουσα, παράλληλα με τον διορισμό περισσότερων καθηγητών. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το νέο πρωτόκολλο, όλος ο μαθητικός και εκπαιδευτικός πληθυσμός θα έκανε χθες το απόγευμα το δεύτερο τεστ για την προσέλευση σήμερα στο σχολείο και την Πέμπτη το τρίτο. Σε περίπτωση θετικού σελφ τεστ, οφείλει ο γονιός να πάει σε δημόσια δομή (όπου οι ουρές είναι ατελείωτες) με το θετικό αποτέλεσμα, ώστε να διενεργηθεί rapid στον μαθητή.
Τις επόμενες μέρες, ο αριθμός των απόντων εκπαιδευτικών θα μεγαλώσει, αφού τα σχολεία με ευθύνη της κυβέρνησης έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου χθες οι εκπρόσωποι 12 Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ. Όπως υπογράμμισαν, τα χιλιάδες έκτακτα κενά έρχονται να προστεθούν στα πάνω από 5.500 λειτουργικά κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και στα περισσότερα από 3.500 χιλιάδες στη Δευτεροβάθμια, που δεν καλύπτονται από τις χθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις προσλήψεις.
Μονόδρομος μοιάζει η ανοσία αγέλης
«Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ένα πράγμα: ότι έπειτα από δύο χρόνια τραγικής διαχείρισης και παταγώδους αποτυχίας, με τη χώρα να καταρρίπτει κάθε αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους, επιλέγει την ανοσία αγέλης και όποιος επιβιώσει», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για εικόνα απορρύθμισης στα σχολεία έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας πως η κυβέρνηση πανηγυρίζει «ότι με τα self test βρέθηκαν 16.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί θετικοί σε Covid! Το γεγονός ότι βρέθηκαν τώρα τόσες χιλιάδες θετικά κρούσματα επιβεβαιώνει ότι ο ΕΟΔΥ δεν κάνει ιχνηλάτηση (έχει πέσει στο 1% των κρουσμάτων) και δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας μεταφέρουν χωρίς να το γνωρίζουν τον ιό στην κοινωνία». Από την πλευρά του ο Νάσος Ηλιόπουλος ζήτησε τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς τόσο για την προστασία των παιδιών που νοσούν όσο και για τον περιορισμό της διασποράς.
Συνάντηση είχε χθες ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με το Δ.Σ. της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), υπογραμμίζοντας: «Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία σημαίνει πρώτα από όλα αραίωση των μαθητών, κατάργηση των συγχωνεύσεων, προσλήψεις μαζικά εκπαιδευτικών, δασκάλων, καθηγητών, νηπιαγωγών. Σημαίνει βοηθητικό προσωπικό πολύ περισσότερο με νέες προσλήψεις και στην καθαριότητα και για τη νοσηλεία κ.λπ. Και βεβαίως σημαίνει μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ για παιδιά, καθηγητές και δασκάλους με ευθύνη του ΕΟΔΥ».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας