Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να μην επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο στις 10 Ιανουαρίου και να παραταθούν οι διακοπές τους κατά μία εβδομάδα εξαιτίας της αναμενόμενης -ακόμα μεγαλύτερης- αύξησης των κρουσμάτων μετά τις γιορτές, παρά τη διαφορετική επιθυμία της κυβέρνησης.
Το αργότερο μέχρι την Τετάρτη θα έχει συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν παράταση μίας εβδομάδας και άνοιγμα στις 17 Ιανουαρίου. Υπέρ της συγκεκριμένης παράτασης έχει ταχθεί ένας σημαντικός αριθμός λοιμωξιολόγων, μεταξύ των οποίων και μέλη της Επιτροπής, καθώς περισσότερα από 10.000 είναι τα ενεργά κρούσματα σε μαθητές, ενώ η νόσος χτυπά πολύ τα παιδιά, πολλά εκ των οποίων παραμένουν ανεμβολίαστα.
«Αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα σχολεία θα δείτε ότι θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο ή ένα δεκαήμερο λόγω των κρουσμάτων», προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. «Περίπου ένα στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή η μετάλλαξη Ομικρον... Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή ή να είναι στο σπίτι και να απέχουν από τη δουλειά τους με τα παιδιά τους άρρωστα;» διερωτήθηκε ο ίδιος.
«Εάν την Πέμπτη συνεχίζουμε να έχουμε 50.000 με 60.000 κρούσματα δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να πεις “ανοίγουν τα σχολεία”», υπογραμμίζει (ΣΚΑΪ) ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, σημειώνοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. «Πιο φρόνιμο είναι να υπάρχει παράταση μίας εβδομάδας γιατί τότε θα έχουμε δει τις επιπτώσεις των γιορτών» υποστηρίζει και ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.
Διαφορετική άποψη εξέφρασε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς, υποστηρίζοντας πως «με τη χρήση των self test και την τήρηση των μέτρων, φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο άνοιγμα των σχολείων», προσθέτοντας πως σε άλλες χώρες δεν έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα.
Μικρό παράθυρο αλλαγής των πρωτοκόλλων άφησε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφέροντας πως η κυβέρνηση αναμένει την τοποθέτηση των ειδικών, εμμένοντας πάντως στον αρχικό σχεδιασμό για διά ζώσης επιστροφή στα μαθήματα στις 10 Ιανουαρίου. «Το πρωτόκολλο, που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ. Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών. Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε».
Rapid και όπου βγει
Οπως έχει ήδη προαναγγελθεί, για τους μαθητές θα προβλεφθεί ένα «κοκτέιλ» αυξημένων ελέγχων (σ.σ. παραπάνω από δύο την εβδομάδα). Υπάρχουν εισηγήσεις οι μαθητές να γυρίσουν πίσω στα θρανία με τα rapid test και όχι με τα self test που παρέχονται δωρεάν αλλά δεν αποτυπώνουν με αρκετή αξιοπιστία τα κρούσματα. Βέβαια η διεθνής εμπειρία και οι έρευνες δείχνουν μειωμένη ευαισθησία και των rapid στη νέα μετάλλαξη και ειδικότερα σε όσους έχουν χαμηλό ιικό φορτίο. Στην περίπτωση διενέργειας υποχρεωτικών εργαστηριακών τεστ, πάντως, το κόστος δεν θα επιβαρύνει τις οικογένειες, αλλά θα παρέχονται δωρεάν.
Ερώτημα παραμένει εάν θα ακολουθηθεί κοινό πρωτόκολλο testing τόσο σε εμβολιασμένους όσο και σε ανεμβολίαστους μαθητές, με πιθανό σενάριο την εξαίρεση των εμβολιασμένων, εκτός εάν υπάρξει κρούσμα σε συμμαθητή/τριά τους στο ίδιο τμήμα.
Χωρίς δικλίδες ασφαλείας τα φροντιστήρια
Στο έλεος της πανδημίας βρίσκονται εργαζόμενοι των φροντιστηρίων και μαθητές, όπως καταγγέλλει το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση (ΣΕΦΚ). Τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών ανοίγουν σήμερα, με τους εργαζομένους να κάνουν λόγο για εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης που αφήνει τους χώρους των φροντιστηρίων να μετατραπούν σε «υγειονομικές βόμβες μεγατόνων».
«Τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη από την Πέμπτη αφορούν σε ένα μεγάλο μέρος ιδιωτικούς χώρους και επιχειρήσεις, ωστόσο για το επικείμενο άνοιγμα των φροντιστηρίων και των υπόλοιπων χώρων ιδιωτικής εκπαίδευσης στις 3 Γενάρη ούτε λέξη! Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών, καθώς δεν υπάρχει ορισμένο κάποιο ποσοστό κλεισίματος τμημάτων ή υποχρεωτικής τηλεκπαίδευσης σε περίπτωση μαζικής νόσησης», τονίζει το σωματείο. «Με άνοιγμα 3 μόλις ημέρες μετά το ρεβεγιόν, ενώ τα σχολεία θεωρητικά ανοίγουν μία βδομάδα μετά, είναι σαφές ότι τα φροντιστήρια θα αποτελέσουν για τους μαθητές χώρο που θα κολλήσουν, πριν καλά καλά εμφανιστούν τα συμπτώματα στους νοσήσαντες!», συμπληρώνουν οι εργαζόμενοι, υπογραμμίζοντας πως είναι σαφές πλέον ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν μπορούν να δημιουργήσουν φραγμό στη γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων.
Οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση διεκδικούν, μεταξύ άλλων, παράταση στο άνοιγμα των ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης, μοριακά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους πριν από το άνοιγμα των δομών με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας και τακτικές απολυμάνσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας