Εξω 4 κλούβες ΜΑΤ, 100 περιπολικά, μία αύρα, χημικά και ξύλο στους φοιτητές, μέσα προσπάθεια επιβολής των νεοφιλελεύθερων επιλογών για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Αυτή ήταν η συνταγή της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της 58ης Συνόδου των Πρυτάνεων, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο στο αστυνομοκρατούμενο Λαύριο παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.
Από πολύ νωρίς το πρωί, οι δυνάμεις καταστολής απέκλειαν στους φοιτητές την είσοδο σε ολόκληρη την περιοχή του Λαυρίου, ενώ επεδίωκαν να κάνουν ελέγχους σε πεζούς και οχήματα. Κλούβες της Αστυνομίας έφραξαν τον δρόμο, στα υψώματα της περιοχής ήταν τοποθετημένες δυνάμεις των ΜΑΤ και ακολούθησε δεύτερος αποκλεισμός των φοιτητών, που συγκεντρώθηκαν από Αθήνα και επαρχία για να μεταφέρουν τα αιτήματα των συλλόγων τους, ενάντια στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για την πανεπιστημιακή αστυνομία και τον νέο νόμο-πλαίσιο με τη σχεδιαζόμενη παράκαμψη του αυτοδιοίκητου.
Κατά τη συνάντησή της με τους πρυτάνεις, η υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα του προσωπικού των ΑΕΙ, τονίζοντας ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις αποχωρήσεις, επισημαίνοντας πως αυτή τη στιγμή η αναλογία προσλήψεων προς αποχωρήσεις είναι 1,1. Ωστόσο από τον Αύγουστο του 2020 και τον Αύγουστο του 2021, που υπήρξαν εκατοντάδες συνταξιοδοτήσεις πανεπιστημιακών, δεν έγιναν προσλήψεις.
Η Νίκη Κεραμέως ισχυρίστηκε πως η κατανομή των 400 θέσεων μελών ΔΕΠ, που είχε ανακοινώσει μόλις την Παρασκευή, επιτυγχάνει ισορροπία στη στήριξη των ιδρυμάτων τόσο ως προς τις αφυπηρετήσεις (65%) όσο και ως προς την ενσωμάτωση αντικειμενικών κριτηρίων στην εν λόγω κατανομή κατόπιν σχετικής εισήγησης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Οι πρυτάνεις πάντως αναφέρουν πως εξακολουθεί να υπάρχει έλλειμμα στην κάλυψη των θέσεων μελών ΔΕΠ.
Σύμφωνα με τον Νίκο Φίλη (ΣΥΡΙΖΑ), οι 400 δεν θα αντικαταστήσουν αυτούς που έφυγαν, αλλά θα «ξεκινήσει μια περίεργη διαδικασία με την οποία θα υποβαθμιστούν σχολές και Πανεπιστήμια, με βάση τα κριτήρια που έχει καθιερώσει η κυβέρνηση.
Πρόκειται για παγίδευση των Πανεπιστημίων. Από τη μια δεν τα χρηματοδοτεί, υποβαθμίζοντας κρίσιμες λειτουργίες τους που αφορούν πιστώσεις και υποδομές, και από την άλλη θα τα κρίνει «ανεπαρκή» για αυτόν ακριβώς τον λόγο, για να μην τους στείλει καθηγητές. Ενώ τεράστιο παραμένει και διαρκώς διογκώνεται το πρόβλημα με την έλλειψη διοικητικού προσωπικού», θέμα το οποίο ανέφεραν και οι πρυτάνεις.
Ως προς τα φλέγοντα ζητήματα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, εν όψει και του νέου νόμου-πλαίσιο που έρχεται το επόμενο διάστημα (με τον θεσμό των μάνατζερ και την επαναφορά των Συμβουλίων Διοίκησης), η Νίκη Κεραμέως χαρακτήρισε ιστορική τομή ότι πλέον η χρηματοδότηση που δίνεται στα ΑΕΙ θα αποτελεί συνάρτηση αντικειμενικών κριτηρίων (π.χ. αριθμός φοιτητών, αριθμός τμημάτων, γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος) και ποιοτικών κριτηρίων (κατόπιν αξιολόγησης από την ΕΘΑΑΕ). Αν δει όμως κάποιος τα συμπεράσματα της Συνόδου των Πρυτάνεων, θα διαπιστώσει πως τα Πανεπιστήμια δεν συμφωνούν ακριβώς με τα κριτήρια θέτοντας πλήθος προβληματισμών, επισημαίνοντας για παράδειγμα πως πλήθος μικρότερων ΑΕΙ αδικούνται στα κριτήρια, ενώ καταγράφονται διαφορές μεταξύ των δεικτών που δίνει η ΕΘΑΑΕ και αυτών που δίνουν τα Πανεπιστήμια.
Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην έκτακτη επιχορήγηση των 20 εκατ. ευρώ (10 εκατ. για λειτουργικές δαπάνες, 10 εκατ. για κάλυψη δαπανών ασφαλείας), με τον Νίκο Φίλη να σχολιάζει στη Βουλή: «Δεν βρήκε ούτε 1 ευρώ για πετρέλαιο θέρμανσης και για μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Βρήκε όμως 10 εκατ. ευρώ για να προμηθευτούν τα Πανεπιστήμια κάμερες παρακολούθησης, δηλαδή να αρχίσει σταδιακά η εφαρμογή της πανεπιστημιακής αστυνομίας».
Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε «για ακόμα μία φορά η υποστελέχωση των οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών των Πανεπιστημίων», τονίστηκε πως πρέπει να αυξηθεί το πραγματικά διαθέσιμο ποσό για τη δωρεάν σίτιση των φοιτητών (να αυξηθεί το ημερήσιο μοναδιαίο κόστος στα 3,6-4,5 ευρώ), όπως και η χρηματοδότηση λόγω των έκτακτων απαιτήσεων της τρέχουσας υγειονομικής κατάστασης, ενώ προτείνεται η συστηματική διενέργεια rapid test στα Πανεπιστήμια. Επιπλέον οι σύνεδροι συμφώνησαν ότι θα πρέπει το ΥΠΑΙΘ να επικαιροποιήσει το θεσμικό πλαίσιο, ώστε τα ελληνικά ΑΕΙ να μπορούν να εκδίδουν και να χορηγούν ξενόγλωσσα πιστοποιητικά, δίγλωσσα ή και σε περισσότερες γλώσσες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας