Τη διαμαρτυρία της προς το Υπουργείο Παιδείας εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών στην Τριτοβάθμια (ΠΟΣΔΕΠ) σχετικά με τον αποκλεισμό των πανεπιστημιακών από τη διαμόρφωση των νομοσχεδίων, αφού το Υπουργείο καλεί επανειλημμένα το συνδικαλιστικό όργανο «σε συνάντηση για παρουσίαση ενός ήδη διαμορφωμένου νομοσχεδίου λίγο πριν αυτό κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση». Οι πανεπιστημιακοί επαναλαμβάνουν ότι έχουν καταθέσει ερωτήσεις και προτάσεις προ διετίας «χωρίς να λάβουν απάντηση», σχετικά με το νόμο-πλαίσιο που είχε εξαγγείλει και προγραμματικά ήδη από το πρώτο διάστημα της θητείας της η κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν διαρροές -χωρίς να έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο- περί μετάθεσης της κατάθεσης του νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ για τους πρώτους μήνες του 2022. Δεν είναι γνωστοί οι λόγοι για αυτή την επιλογή.
Το πιθανότερο είναι να υπάρξουν επίσημες πληροφορίες από κυβερνητικά χείλη μετά το πέρας της Συνόδου Πρυτάνεων που διεξάγεται αυτή τη βδομάδα στο Λαύριο.
Πάντως, οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν εκφράσει έντονες αντιδράσεις σχετικά με την επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας για τη διεξαγωγή της Συνόδου, κατηγορώντας την κυβέρνηση και τις Διοικήσεις των ΑΕΙ για σκόπιμο αποκλεισμό τους από τη διαδικασία. Οι φοιτητές έχουν ήδη απευθύνει καλέσματα με στόχο να παρέμβουν στη συζήτηση της Συνόδου.
Η ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ για το «εκκολαπτόμενο» νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ
Επειδή πληθαίνουν διαρροές στον τύπο για το περιεχόμενο ενός νέου νόμου – πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, ενώ επαναλαμβάνονται από επίσημα χείλη προαναγγελίες που μεταθέτουν κάθε φορά τον χρόνο παρουσίασης του νομοσχεδίου, η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ υπενθυμίζει ότι η Ομοσπονδία
‒ έχει από διετίας καταθέσει προτάσεις επί ερωτημάτων του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με νέο νόμο – πλαίσιο, χωρίς να λάβει απάντηση [1], και
‒ έχει ζητήσει να συμβάλει κατά τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα πανεπιστήμια, ώστε αυτό να αποτελεί προϊόν συγκλίσεων και συναινέσεων, οι οποίες είναι προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα των νομοθετικών ρυθμίσεων και μεταρρυθμίσεων [2].
Η ΠΟΣΔΕΠ διαμαρτύρεται για άλλη μια φορά για την έλλειψη διαλόγου του Υπουργείου με τον επίσημο φορέα εκπροσώπησης όλων των Πανεπιστημιακών και ζητά εκ νέου από το Υπουργείο άμεση ενημέρωση και διάλογο κατά την προπαρασκευαστική φάση της διαμόρφωσης των νομοσχεδίων και όχι επί του τελικού σχεδίου. Η ΠΟΣΔΕΠ επαναλαμβάνει ότι αν προσκληθεί ξανά σε συνάντηση για παρουσίαση ενός ήδη διαμορφωμένου νομοσχεδίου λίγο πριν αυτό κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση, τότε θα θεωρήσει ότι το υπουργείο αγνοεί την Ομοσπονδία και δεν επιθυμεί να λάβει υπόψη τις απόψεις των πανεπιστημιακών, ως άμεσα ενδιαφερομένων, μέσα από ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας