Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Σχολείο... με «ολίγη από μαθήματα» για να καλυφθούν τα κενά

Είμαστε στα τέλη Οκτώβρη και χιλιάδες διδακτικές ώρες συνεχίζουν να χάνονται, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς.

Τα επικοινωνιακά εφέ του υπουργείου Παιδείας πως όλα είναι έτοιμα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, κατέρρευσαν σύντομα σαν χάρτινος πύργος.

Μόνο στον Πειραιά λείπουν 260 καθηγητές! Οι μαθητές και οι γονείς καλούνται για μια ακόμα φορά να πληρώσουν το μάρμαρο.

Όπως ενημερώνει με ανακοίνωση – καταγγελία η ΕΛΜΕ Πειραιά, το ΥΠΑΙΘ ζητά να κλείσουν τμήματα (7ο Γυμνάσιο Νίκαιας, 14ο Γυμνάσιο Πειραιά, 4ο Γυμνάσιο Κερατσινίου κ.α) και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Πειραιά ζητά να αλλάξει το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων, για να μπαίνει εκπαιδευτικός και στα τμήματα που δεν έχουν κάνει καθόλου μάθημα από την αρχή της χρονιάς, μειώνοντας ταυτόχρονα τις εβδομαδιαίες-προβλεπόμενες ώρες διδασκαλίας στα τμήματα που ο ίδιος εκπαιδευτικός κάνει μάθημα μέχρι σήμερα!

Για να γίνει κατανοητό, αναφέρουμε ένα παράδειγμα: Τα μαθηματικά στην Α' Γυμνασίου είναι 4 ώρες τη βδομάδα. Η ΔΙΔΕ Πειραιά ζητά ουσιαστικά ένας καθηγητής να μπαίνει στο τμήμα μόνο 2 ώρες τη βδομάδα και τις άλλες 2 να μπαίνει σε ένα άλλο τμήμα, που δεν έχει μέχρι σήμερα καθηγητή. Δηλαδή το μάθημα από 4ωρο, γίνεται 2ωρο! Με άλλα λόγια, κόβω από τα αυτί, για να συμπληρώσω τη μύτη ή αλλιώς ομολογούν ότι δεν πρόκειται να καλύψουν τα κενά. Είναι ανεπίτρεπτο! Τα σχολεία δεν είναι «μπακάλικα», να παραγγείλεις «με ολίγην...»!

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει ποιο παιδί θα κάνει μάθημα και ποιο δεν θα κάνει, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερεί από τους μαθητές μας τις αναγκαίες ώρες διδασκαλίας.

Οι μαθητές, η εκπαιδευτική διαδικασία δεν είναι αριθμοί, κουτάκια και δείκτες, σαν αυτές που καλούν τους εκπαιδευτικούς να συμπληρώσουν στην αξιολόγησή τους.

Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ από τη μια  βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών, αλλά και των εκπαιδευτικών, και από την άλλη, αγνοούν τα τεράστια μορφωτικά και εκπαιδευτικά κενά που έχουν δημιουργηθεί, με τα σχολεία κλειστά για σχεδόν 2 χρόνια, και στοιβάζουν σαν «σαρδέλες» τα παιδιά μέσα στα τμήματα.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά σημειώνει ότι τα παιδιά που δεν έχουν καθηγητές θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις με την Τράπεζα Θεμάτων, ανταγωνιζόμενα τους πιο "τυχερούς" συμμαθητές τους, που έχουν καθηγητή ενώ την ίδια ώρα το Υπουργείο επιχειρεί να βάλει στο κάδρο των ευθυνών τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, αφού σε συνέντευξή της η ίδια η υπουργός καταλόγισε την ευθύνη των κενών στους καρκινοπαθείς και τις εγκυμονούσες εκπαιδευτικούς, επειδή παίρνουν τις άδειες που δικαιούνται!

Το μπαράζ συγχωνεύσεων τμημάτων αλλά και τα τεράστια κενά τα οποία προσπαθεί να κρύψει το υπουργείο Παιδείας με αυτόν τον τρόπο, έχουν προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς που προχωρούν σε κινητοποιήσεις.

Στα πλαίσια αυτά η ΕΛΜΕ Πειραιά προχωρά σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 25/10, στις 13:30 ζητώντας να αποσυρθεί το έγγραφο της ΔΙΔΕ Πειραιά που ζητά να αλλάξει το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων, να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά και να μην κλείσει κανένα τμήμα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σχολείο... με «ολίγη από μαθήματα» για να καλυφθούν τα κενά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας