«Fake news για το άνοιγμα των σχολείων» τιτλοφορείται πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας που προσπαθεί -ανεπιτυχώς- να δικαιολογήσει την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων χωρίς τη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας, παρακάμπτοντας τους φόβους των γονέων αλλά και τη σιγουριά των επιστημόνων -που χτες εκφράστηκε και από τα πλέον επίσημα χείλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων- ότι τα κρούσματα βεβαιότατα θα αυξηθούν.
«Τα σχολεία πρόκειται να ανοίξουν με μόνο όπλο το εμβόλιο. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για τη χώρα μας, μόνο το 5,1% των μαθητών έχει εμβολιαστεί. Αλλα ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας δεν υπάρχουν. Ούτε αξιόπιστος μηχανισμός ιχνηλάτησης, ούτε επιπρόσθετο προσωπικό καθαριότητας, ούτε αραίωση των μαθητών. Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή Ειδικών είχε προτείνει ως βασικό μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας στα σχολεία τη μείωση του αριθμού των μαθητών - κάτι που αρνήθηκε η κυβέρνηση με επακόλουθο να μείνουν τα σχολεία κλειστά για το μεγαλύτερο διάστημα στην Ευρώπη», τονίζουν σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Φίλης και Μερόπη Τζούφη.
Στην κριτική που του ασκείται, όχι μόνο από την αντιπολίτευση, τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, τους γονείς αλλά και τους ειδικούς, το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι «έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή προσέλευση των μαθητών στις σχολικές τάξεις, κατόπιν εισηγήσεων των ειδικών λοιμωξιολόγων» και βάλλει κατά του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ελλείψει επιχειρημάτων επαναφέρει το σαθρό επιχείρημα» του αριθμού μαθητών ανά τάξη.
Εδώ, ενεργοποιείται η δημιουργική αριθμητική του ΥΠΑΙΘ που εμφανίζει στοιχεία του ΟΟΣΑ (2020) σύμφωνα με τα οποία ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη στην Ελλάδα είναι 17,41 άτομα στο Δημοτικό και 19,94 στο Γυμνάσιο. «Η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα με χαμηλότερο μέσο όρο αριθμού μαθητών ανά τάξη, μεταξύ περισσότερων από 30 χωρών», λέει το υπουργείο και γέλια ακούγονται από τα σχολεία της Κυψέλης και του Ευόσμου με τους εκατοντάδες μαθητές μέχρι τους Αρκιούς του ενός μαθητή.
Το υπουργείο χρησιμοποιεί βολικά έναν στατιστικό δείκτη που αποκρύπτει νευραλγικές πληροφορίες για το εύρος του στατιστικού δείγματος. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι ο μέσος όρος μαθητών δύο τάξεων των 16 και 14 ατόμων είναι 15, αλλά 15 είναι και ο μέσος όρος που προκύπτει αν πάρουμε μία τάξη 29 μαθητών και μία τάξη ενός μαθητή.
Υπό αίρεση τίθεται όμως και η άποψη ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται κατόπιν εισηγήσεων των ειδικών. Κι αυτό γιατί τα τελευταία εικοσιτετράωρα όλο και πυκνώνουν οι φωνές εκείνων των ειδικών που υποστηρίζουν ότι η επαναλειτουργία των σχολείων με τόσο μεγάλο πλήθος ανεμβολίαστων παιδιών θα εκτοξεύσει τον αριθμό των κρουσμάτων.
Μετάλλαξη Δέλτα
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος εκτιμά ότι η αύξηση των κρουσμάτων στους μαθητές θα φτάσει το 20-25% λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. «Ο προηγούμενος ιός δεν τα έπιανε τα παιδιά. Επιανε το 7% και το περνούσαν και πολύ ελαφριά. Γι’ αυτό λέγαμε ότι δεν μας πειράζει για τα παιδιά, τι θα πάθουν; Με τη Δέλτα μετάλλαξη είναι και πιο εύκολη η μετάδοση και πιο βαριά η νόσος στα παιδιά. Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος συνολικά για την κατάσταση που θα επικρατήσει μέσα στον χειμώνα» δήλωσε (iatropedia.gr), κάνοντας τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι με ανεμβολίαστους μαθητές τα σχολεία δύσκολα θα παραμείνουν ανοιχτά μετά τον Δεκέμβριο, ενώ και ο παιδίατρος Μιχάλης Ανδρέου προειδοποιεί ότι σχεδόν το 30% των μαθητών θα κολλήσουν κορονοϊό από την επιστροφή τους στις αίθουσες προσθέτοντας: «Εχουμε 600.000 παιδιά που θα πάνε Γυμνάσιο-Λύκειο. Εάν το 2% νοσήσει και χρειαστεί νοσηλεία, έχουμε 4.000 κρούσματα» είπε χαρακτηριστικά.
Προβληματισμό εκφράζει και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, αναφορικά με τις συρροές κρουσμάτων από τα ανεμβολίαστα παιδιά στα σχολεία, ενώ επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης από το άνοιγμα των σχολείων προβλέπει ο καθηγητής Πνευμονολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. «Ολα αυτά τα οποία συζητούμε, πώς θα ανοίξουμε τα σχολεία μας ή τα Πανεπιστήμιά μας με ασφάλεια, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν θα υπάρξει ασφάλεια. Αυτή είναι η δική μου πρόβλεψη. Θα αρχίσει σιγά σιγά να επιδεινώνεται η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας» σημείωσε και υπενθύμισε ότι πέρσι τον Οκτώβριο το άνοιγμα των σχολείων έφερε, έναν μήνα μετά, το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας όπου υπάρχουν 200 κενές κλίνες για κορονοϊό και 45 ΜΕΘ για παιδιά, ενώ μόνο στα δύο νοσοκομεία Παίδων, «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», νοσηλεύονται ήδη 12 παιδιά σε κλίνες Covid και ένα παιδί σε ΜΕΘ.
Το υπουργείο Παιδείας ακάθεκτο ανακοινώνει τα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων. Οι μαθητές 12 ετών και άνω θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Αντιστοίχως και οι εκπαιδευτικοί, με τη διαφορά ότι αν δεν μπορούν να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης υποχρεούνται να επιδείξουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με δική τους οικονομική επιβάρυνση.
Μέτρα
Στην περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα, τότε το άτομο απομακρύνεται από το σχολείο, ενώ για τις στενές επαφές του προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος για διάστημα 7 ημερών ως εξής:
Α. Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
■ 2 δωρεάν εργαστηριακά τεστ (rapid test) στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ.
■ εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονται δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά.
Β. Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
■ 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.
Ενα σχολικό τμήμα θα κλείνει μόνο στην περίπτωση που σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στο 50%+1 των μαθητών του.
Τα παραπάνω μέτρα σχολιάστηκαν στην πρόσφατη συνάντηση που είχε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) με την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή, η οποία υποστήριξε ότι η πολιτεία εξασφάλισε δωρεάν εμβόλια για όλους, επομένως δεν μπορεί να πληρώνει και για τα τεστ μιας μικρής μερίδας που αρνείται να εμβολιαστεί. Οι εκπρόσωποι των καθηγητών εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους λέγοντας ότι το υπουργείο αφήνει τα σχολεία στην τύχη τους, χωρίς να φροντίζει για αποσυμφόρηση των αιθουσών, εκδικούμενο παράλληλα όσους δεν εμβολιάζονται καθώς τους υποχρεώνει να πληρώνουν από την τσέπη τους.
Καμπανάκι από τις ΗΠΑ
Τεράστια αύξηση των κρουσμάτων στις παιδικές ηλικίες αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ μετά το άνοιγμα των σχολείων. Σύμφωνα με το ABC News, μόνο την περασμένη εβδομάδα περίπου 252.000 παιδιά βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, ενώ τον τελευταίο μήνα έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 750.000 περιστατικά που αφορούν παιδιά. Συνολικά από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού έχουν βρεθεί θετικά στον ιό περισσότερα από 5 εκατομμύρια παιδιά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας