Οι πληροφορίες που θέλουν το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Περάματος να μετατρέπεται σε Πρότυπο ΕΠΑΛ παρά την εκφρασμένη αντίθεση μαθητών και διδασκόντων του σχολείου, της τοπικής ΕΛΜΕ και του Δήμου Περάματος, έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία ενώ ήδη έχουν καταγραφεί οι πρώτες κινητοποιήσεις.
Το υπουργείο Παιδείας, με σημαία την αριστεία, έχει επιδοθεί σε μπαράζ μετατροπής σχολείων σε Πρότυπα ή Πειραματικά. Η λίστα των σχολείων γενικής παιδείας των οποίων η φύση και ο χαρακτήρας θα αλλάξουν από τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Το ίδιο και το ΦΕΚ με τη «Ρύθμιση θεμάτων εκπαιδευτικού οδηγού των Προτύπων Επαγγελματικών Λυκείων», χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί επισήμως ποια ΕΠΑΛ αφορά.
Σε επιστολή που απευθύνει ο γενικός γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Βούτσινος, στον δήμαρχο Περάματος, εκφράζει την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να ιδρύσει Πρότυπο ΕΠΑΛ στις εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ Περάματος «στο οποίο κατά το σχολικό έτος 2021-22 θα λειτουργήσει η Α’ τάξη ΕΠΑΛ και σταδιακά θα απορροφήσει, σε βάθος τριετίας, το υπάρχον ΕΠΑΛ», προκαλώντας τεράστια αναστάτωση στην τοπική κοινωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΕΠΑΛ που σκοπεύει να μετατρέψει σε Πρότυπα ΕΠΑΛ το υπουργείο Παιδείας είναι επτά, εκ των οποίων το ένα βρίσκεται στην Αττική και συγκεκριμένα στο Πέραμα. Με λίγα λόγια, επιχειρείται η δημιουργία ενός ελιτίστικου σχολείου στην καρδιά μιας γειτονιάς που μαστίζεται από τη φτώχεια και την ανεργία, αποκλείοντας μαθητές τόσο από το ίδιο το Πέραμα όσο και από άλλες, όμορες περιοχές αφού πλέον οι εγγραφές θα γίνονται βάσει βαθμού απολυτηρίου. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα και διαφορετικά μαθήματα.
«Το μόνο μέλλον που επιφυλάσσουν για τα παιδιά του Περάματος, του Πειραιά είναι το μέλλον του ανειδίκευτου ή μισοειδικευμένου εργάτη χωρίς δικαιώματα και μια ζωή στην ανεργία ή την υποαπασχόληση, στην κατάρτιση και την απόλυτη εκμετάλλευση», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΛΜΕ Πειραιά.
Κι όλα αυτά με το δέλεαρ ότι «δεν τίθενται θέματα απώλειας της οργανικής θέσεις για το σύνολο των υπηρετούντων στις εν λόγω σχολικές μονάδες», σε αντίθεση με τις περιπτώσεις μετατροπής Πρότυπων Σχολείων γενικής παιδείας όπου οι εκπαιδευτικοί χάνουν τις οργανικές τους θέσεις. Η «δωροδοκία» δεν άγγιξε τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου που με ψήφισμά του εκφράζει τη διαφωνία του με τη μετατροπή.
Μόνο ο διευθυντής του σχολείου φαίνεται να είναι υπέρ του μετασχηματισμού. Ωστόσο, η δημοτική αρχή απορρίπτει την εισήγησή του τονίζοντας: «Η πρόταση για προτυποποίηση του ΕΠΑΛ δεν μπορεί να στηρίζεται στη μεμονωμένη επιθυμία ή ματαιόδοξη προσδοκία κανενός αυτόβουλου ατομικού παράγοντα, όταν δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε η αρνητική εισήγηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των διδασκόντων του ΕΠΑΛ ούτε υπάρχει ταυτόχρονα και οποιοδήποτε αίτημα συμμετοχής στη λήψη αυτής της απόφασης της αρμόδιας Β/θμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης από τους συγκεκριμένους αυτόβουλους παράγοντες».
Ο διευθυντής της σχολικής μονάδας τυγχάνει και αναπληρωματικό μέλος του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (ΣΣΠΑΕ) του Δυτικού Τομέα Αθηνών, Πειραιά, Νήσων και Δυτικής Αττικής. Τα μέλη των ΣΣΠΑΕ, που ορίστηκαν με αποφάσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως στις 7 Απριλίου, εισηγούνται-γνωμοδοτούν στο Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΣΕΕΚ).
Το ζήτημα έφτασε μέχρι τη Βουλή, με τη βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίνα Κασιμάτη να καταθέτει σχετική αναφορά προς την υπουργό Παιδείας με αίτημα τη μη μετατροπή του ΕΠΑΛ Περάματος σε Πρότυπο «εν κρυπτώ και εις βάρος των μαθητών του Περάματος και ευρύτερα της Β’ Πειραιά».
Αντιδράσεις καταγράφονται όμως και στον δρόμο, με μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου και της περιοχής να πραγματοποιούν την περασμένη Τετάρτη μαζική συγκέντρωση έξω από το σχολείο. Χθες το βράδυ, η ΕΛΜΕ Πειραιά διοργάνωνε ανοιχτή σύσκεψη φορέων, γονέων και μαθητών για να συζητηθούν οι αρνητικές συνέπειες στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, εάν προχωρήσει η μετατροπή του σχολείου, και να συντονιστούν οι περαιτέρω δράσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας