Στα ερωτήματα αν «φοβούνται», αν είναι «εθισμένοι στη βία» και αν τελικά το πρόβλημα των ελληνικών Πανεπιστημίων είναι η «ανομία» κλήθηκαν να απαντήσουν οι εκπρόσωποι μεγάλων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας στη συζήτηση που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία ακαδημαϊκών «Οχι αστυνομία στα Πανεπιστήμια» και την οποία παρακολούθησαν 15.000 χρήστες μέσω της πλατφόρμας zoom αλλά και με live streaming, από τους οποίους τουλάχιστον 2.000 συμμετείχαν με σχόλια και ερωτήματα προς τους ομιλητές.
Πρώτος τοποθετήθηκε ο επίτιμος καθηγητής της Νομικής, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ Μιχάλης Σταθόπουλος.
«Λένε ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεν θα το αρνηθώ. Βεβαίως το ζήτημα διογκώνεται αλλά δεν παύει να υφίσταται τουλάχιστον σε ορισμένα ιδρύματα. Λένε ότι δεν υπάρχουν μέτρα και επομένως πρέπει να ληφθούν. Συμφωνώ και με αυτό. Αλλά εδώ γίνεται ένα λογικό άλμα. Ως “μέτρα” λογίζεται η μόνιμη παρουσία Αστυνομίας. Και ρωτώ. Δεν μπορούν να εφαρμοστούν ήπια μέτρα; Εφόσον υπάρχουν οι πιστώσεις για 1.030 ειδικούς φρουρούς, γιατί δεν δημιουργούνται θέσεις φυλάκων που να λογοδοτούν στα όργανα διοίκηση των Πανεπιστημίων; Mην ξεχνάμε το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει πλήρη αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ. Οταν λοιπόν αυτοί οι ειδικοί φρουροί παίρνουν εντολές από την ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προσβάλλεται το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και το Σύνταγμα», δήλωσε ο κ. Σταθόπουλος ο οποίος συμβούλευσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει για να «μη μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση που έβαλε μόνιμα την αστυνομία στα Πανεπιστήμια».
Τον λόγο πήρε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου. Αναφέροντας τέσσερα περιστατικά που συνέβησαν σε διάστημα τριών ετών, ο κ. Παπαϊωάννου υποστήριξε ότι οι μέχρι στιγμής προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων έχουν αποτύχει, κατηγορώντας μάλιστα το ακαδημαϊκό άσυλο «που σταδιακά εκφυλίστηκε σε άλλοθι και υπέθαλψε τη συμβολική και υλική βία εσω- και εξω-πανεπιστημιακών στοιχείων».
Ο πρύτανης του ΑΠΘ υπεραμύνθηκε του νέου αστυνομικού σώματος υποστηρίζοντας ότι «ελευθερία και ασφάλεια πάνε μαζί». Το παραπάνω σχολίασε ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος λέγοντας ότι ο ίδιος δεν νιώθει ασφαλής αν τον συνοδεύει αστυνομία για να πάει στο μάθημα. «Αντιθέτως, με γεμίζει με φόβο και ανελευθερία», είπε.
Πολλοί ήταν άλλωστε αυτοί που στα σχόλια εξέφραζαν την ανησυχία τους για την κατάχρηση εξουσίας και τη μεταχείριση βίας από πλευράς αστυνομίας, άποψη εμπεδωμένη από το εγνωσμένο ποιόν των Σωμάτων Ασφαλείας. «Με προσβάλλει να λένε ότι είμαι όμηρος των φοιτητών και των φοιτητριών μου. Αντιθέτως, βρίσκομαι απέναντι σε μια κυβέρνηση που με απειλεί με οικονομικό στραγγαλισμό αν δεν υπακούσω σε όσα λέει», είπε η Αλεξάνδρα Κορωναίου, κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Παντείου.
«Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος γνώσης, πολιτισμού και κουλτούρας. Είναι όμως και χώρος διαλόγου, αμφισβήτησης και συγκρούσεων. Αυτή είναι η ουσία του Πανεπιστημίου και είναι υποχρέωσή μας να τη διαφυλάξουμε. Σε ό,τι με αφορά, θα κάνω ό,τι μπορώ προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί δεν φοβάμαι!» πρόσθεσε η Αλ. Κορωναίου, η οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο προβληματικό πλαίσιο των πειθαρχικών κυρώσεων που εισάγει το νομοσχέδιο αλλά και στη λειτουργία ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης σχολιάζοντας: «Η κυβέρνηση αντικαθιστά τον χαφιεδισμό της περιόδου της χούντας με ηλεκτρονικά μέσα. Από ποιον λοιπόν να προστατευτούμε; Από τους φοιτητές μας ή από εκείνους που θα μας παρακολουθούν;».
Τελευταίος μίλησε ο πρύτανης του Γεωπονικού Σπύρος Κίντζιος, ενός ιδρύματος που με σειρά αποφάσεων Συγκλήτου έχει ταχθεί κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας. «Το ζήτημα της ασφάλειας δεν αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των Πανεπιστημίων της χώρας και όμως το νομοσχέδιο ασχολείται επιλεκτικά με αυτό το θέμα. Δεν αρνούμαι ότι καμιά φορά δημιουργούνται εντάσεις, αλλά με διάλογο όλα λύνονται. Χρειάζεται φύλαξη; Βεβαίως. Στοχευμένη, όμως, σε ευαίσθητους χώρους όπως είναι τα εργαστήρια και τα κτίρια διοίκησης. Στο σύνολό του το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία», δήλωσε ο Σπ. Κίντζιος, επισημαίνοντας ότι η έλλειψη χρηματοδότησης και σχεδίου επαναλειτουργίας με όρους ασφάλειας και υγιεινής είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ και εκτιμώντας ότι το νομοσχέδιο έχει πολλά πρακτικά ζητήματα εφαρμογής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας