Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
16°C
16.8° 14.5°
2 BF
81%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.2° 14.2°
1 BF
82%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 15.0°
2 BF
84%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.6°
3 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.9° 13.8°
0 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
88%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
80%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
0 BF
55%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
1 BF
73%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.8° 12.8°
0 BF
94%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 15.5°
2 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
2 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Αντιδράσεις για τις αιφνιδιαστικές αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ

Ξέρει η κυβέρνηση τι λέει η πανεπιστημιακή κοινότητα για την Αστυνομία που θέλει να μπει στο σπίτι της; Ξέρει τι λένε οι μαθητές και γονείς για τις αιφνιδιαστικές αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ, με τη θέσπιση βάσης εισαγωγής και τη δραστική μείωση των σχολών που θα κληθούν να επιλέξουν; Ολα τα ξέρει. Αλλά δεν τη νοιάζει.

Εμπλεος ικανοποίησης ο πρωθυπουργός, χθες, στο υπουργικό συμβούλιο, προλόγισε, συνεχάρη και σίγουρα με μεγάλη χαρά άκουσε την κ. Κεραμέως να παρουσιάζει τις νέες περιοριστικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για πανελλαδικές και ΑΕΙ, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν έως και την επαναφορά καταργημένων διατάξεων, όπως το ανώτατο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ (ν+1/2ν) και, φυσικά, τη διαγραφή των «λιμναζόντων» φοιτητών.

«Αναβάθμιση των σπουδών, αναβάθμιση της ασφάλειας στα πανεπιστήμια» είπε ο κ. Μητσοτάκης, σαν να βρήκε το πιο έξυπνο τσιτάτο για το κυνηγητό που θα εξαπολυθεί εναντίον των μαθητών Λυκείου, των φοιτητών και όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Οπως είπε: «Η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Και εξασφαλίζει ένα στοιχειώδες επίπεδο γνώσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», ενώ «ο πιο μικρός αριθμός επιλεγμένων τμημάτων στα μηχανογραφικά των υποψηφίων κατευθύνει τα νέα παιδιά σε πεδία τα οποία πραγματικά επιθυμούν, αντί σε κάποιο τυχαίο, όπως αρκετά συχνά τους οδηγεί η σημερινή διαδικασία».

Οσο για την ασφάλεια των ΑΕΙ: «Ενισχύονται ποινικές και πειθαρχικές διατάξεις κατά της ανομίας στους χώρους των πανεπιστημίων, οι οποίοι πια θα προστατεύονται με σύγχρονα τεχνικά μέσα. Και ιδρύεται Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος από εκπαιδευμένο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Ωστε να θωρακίζεται το άσυλο των ιδεών και της γνώσης από τις επιθέσεις της βίας και του εγκλήματος».

Δεν έχει εξασφαλίσει καμία ευρεία συναίνεση σε κανένα από τα πεδία αυτά. Οι μαθητές της Γ' Λυκείου και οι οικογένειές τους είναι στα κάγκελα για τις αλλαγές μεσούσης της -πρωτόγνωρης παγκοσμίως- χρονιάς, ενώ η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει πάθει σοκ με το σχέδιο πλήρους αστυνόμευσης των ελληνικών ΑΕΙ. Βράζουν τα πανεπιστήμια. Η μια Σύγκλητος μετά την άλλη δηλώνουν «όχι» στην αστυνομοκρατία, συγκεντρώνονται χιλιάδες υπογραφές σε κείμενα διαμαρτυρίας, διοργανώνονται κινήσεις και μέτωπα αντίδρασης. Η κυβέρνηση, όμως, δεν ορρωδεί.

Την ίδια στιγμή, η σύνοδος των πρυτάνεων μετατρέπεται σταδιακά σε αρωγό της. Διαφωνεί, λέει, αλλά... ψιθυρίζοντας. Υπάρχουν αρκετοί πρυτάνεις που ξεκάθαρα είπαν και συνεχίζουν να λένε «όχι». Υπάρχουν ελάχιστοι που χωρίς προσχήματα θέλουν την Αστυνομία εδώ και τώρα. Υπάρχει, όμως, και ένας αριθμός πρυτάνεων που από τη μια αποφεύγουν να ταυτιστούν ή να φανεί ότι ταυτίζονται με την υπουργό, αλλά δεν θέλουν κιόλας να βγουν εντελώς από το κάδρο της. Αλλοι λόγω πολιτικής συγγένειας, άλλοι λόγω πολιτικής φιλοδοξίας και άλλοι λόγω των μεγαλύτερων προβλημάτων σε σχέση με άλλα. Για ορισμένους ισχύουν και οι τρεις λόγοι. Δεν είναι τυχαίο ότι δημοφιλείς πρυτάνεις απέφευγαν συστηματικά να είναι παρόντες στις κρίσιμες στιγμές της τηλεδιάσκεψης με την υπουργό παρούσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στην τελευταία σύνοδο υπήρξαν και πίεση και ένταση και πολλή συζήτηση. Ορισμένοι πρυτάνεις ζήτησαν κάτι παραπάνω από την απλή φύλαξη. Ειδικό σώμα. Με ειδική εκπαίδευση. Δεν ακούστηκε σαφές. Κάποιοι το προχώρησαν περισσότερο και άφησαν να εννοηθεί ότι δεν θα τους χάλαγε η εμφάνιση αστυνομικών σωμάτων, αλλά υπό τη δική τους εποπτεία, όχι της Αστυνομίας. Ευλόγως, τους είπε η υπουργός πως αν έχουν αστυνομικά χαρακτηριστικά δεν μπορεί να μην αναφέρονται στην Αστυνομία. Ούτε οι ίδιοι θα ήθελαν να έχουν αυτή την αρμοδιότητα αν το είχαν καλοσκεφτεί.

Καμία από τις τόσες αποχρώσεις του γκρι δεν πέρασε στο τελικό ψήφισμα της συνόδου, το οποίο μιλά για «αναγκαιότητα μιας ουσιαστικής, ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρωτοβουλίας για την προστασία, ασφάλεια και φύλαξη των ιδρυμάτων». Ωστόσο, δεν υπήρξε ομοφωνία, αλλά «διαφορετικές απόψεις», ενώ όροι όπως «ασφάλεια» και «ενίσχυση» έκαναν την εμφάνισή τους στην επίσημη θέση της συνόδου, που κατά τ' άλλα βλέπει με επιφύλαξη τα σχέδια της κυβέρνησης. Η δε διατύπωση για αναμονή «της τελικής γραπτής πρότασης» είναι η πιο άστοχη υπεκφυγή.

Γιατί λοιπόν να λάβει υπ' όψιν η υπουργός Παιδείας -και κατ' επέκταση η κυβέρνηση- τους πρυτάνεις; Δεν αποτελούν συλλογική έκφραση ούτε δύναμη. Απλώς βούτυρο στο ψωμί των όποιων παρεμβάσεων.

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας με αφορμή τις αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης φωνάζει: «Ούτε να το σκέφτεται η κυβέρνηση να φέρει τέτοιες αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης! Δεν είναι τζόγος το μέλλον των μαθητών!» Ακούει η κυβέρνηση; Το πολύ να τους ρίξει το τυράκι με τη μείωση της ύλης.

Πρωτοβουλίες κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Ολο και περισσότερες οι πρωτοβουλίες ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να ιδρύσει πανεπιστημιακή αστυνομία και να προχωρήσει σε περισσότερα μέτρα καταστολής στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και όχι μόνο. Σήμερα Τετάρτη διοργανώνονται δύο συνεντεύξεις Τύπου.

■ Στις 12.00 το μεσημέρι φοιτητές, μεταπτυχιακοί, προσωπικό και μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ δίνουν συνέντευξη για την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών με τίτλο: «ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ – ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ». Οι υπογραφές έχουν φτάσει μέχρι στιγμής τις 6.000. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί από την πλατφόρμα zoom στον σύνδεσμο: https://ethz.zoom.us/j/96127131307

■ Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών «Οχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια» διοργανώνει ανάλογη εκδήλωση στις 19.00-21.00. Σκοπός να εκφράσει την αντίθεσή της στις προτάσεις της υπουργού Παιδείας αλλά και να συμβάλει στον απαραίτητο διάλογο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας zoom στον σύνδεσμο https://us02web.zoom.us/j/86212169929 (ή με τα στοιχεία MeetingID: 862 1216 9929)

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά και από τη σελίδα της πρωτοβουλίας «Οχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια»

www.facebook.com/OxiAstynomiaStaPanepistimia. Ομιλητές θα είναι οι πανεπιστημιακοί Σοφία Βιδάλη (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Γιώργος Σωτηρέλης (ΕΚΠΑ) και Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας). Συντονίζει η Αλεξάνδρα Ανδρούσου (ΕΚΠΑ).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αντιδράσεις για τις αιφνιδιαστικές αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας