Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Από το φοιτητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης στην Αθήνα / EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες κατά της κατασταλτικής κυβερνητικής πολιτικής

Την οργή τους για την εντεινόμενη επίθεση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο και την κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης εκρτάζουν μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες ΠΜΣ Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας στο  ΕΚΠΑ.

Ο σύλλογος καταδικάζει την υποβάθμιση των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών και την επιχείρηση αναδιάρθρωσης της εκπαίδευσης προς μία νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, καθώς και τις πολιτικές περιστολής ελευθεριών, μέσα από μέτρα όπως την ισοτίμηση των πτυχίων Α.Ε.Ι. με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων, Την απελευθέρωση των διδάκτρων και των καθηγητικών αμοιβών στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου.

Επιπλέον, διαμαρτύρονται για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν μετά την βίαιη εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ και το αντιδημοκρατικό το lock-out της σχολής από την Πρυτανεία του ΟΠΑ.

Στο ίδιο πλαίσιο η Πρωτοβουλία μεταπτυχιακών φοιτητών τμήματος κοινωνιολογίας Πάντειου Πανεπιστήμιου  ζητούν την παύση των διώξεων των συλληφθέντων της 11ης Νοεμβρίου και τονίζουν ότι «η προάσπιση της κανονικότητας διατηρεί τις υφιστάμενες σχέσεις εξουσίας και όταν αυτό γίνεται με ωμή καταστολή τα πράγματα γίνονται πολύ άσχημα».

«Στην παρούσα ιστορική εποχή και κατανοώντας τον σημαντικό ρόλο των πανεπιστημίων στις σύγχρονες κοινωνίες της γνώσης και της πληροφορίας καθίσταται αναγκαία η συλλογική δράση εντός τους και η υπεράσπιση τους ως φορείς παραγωγής γνώσης προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας και όχι ως επιστέγασμα στην εγκαθίδρυση της κυριαρχίας των κοινωνικά ισχυρών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθούν οι δύο ανακοινώσεις.

Σύλλογος Φοιτητών/τριών και Υποψήφιων Διδακτόρων/ισσών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία»

Οι μεταπτυχιακοί/-ες φοιτητές/-τριες και οι υποψήφιοι/-ες διδάκτορες/-ισσες του ΠΜΣ Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ), προχωρήσαμε μέσα από διαδικασία έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, στην επανασύσταση/επαναλειτουργία του Συλλόγου μας, ο οποίος παρέμενε ανενεργός για χρόνια. Κινητοποιηθήκαμε με αφορμή την ολοένα εντεινόμενη επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση, τη ραγδαία υποβάθμιση των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών και την επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εναντίον της νεολαίας, ζητήματα τα οποία καθιστούν τη φοίτηση, αλλά και τη ζωή μας, εξαιρετικά πιο δύσκολη.

Ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκτιμούμε ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες οφείλουν να συμμετέχουν στα δρώμενα της πανεπιστημιακής ζωής, παίρνοντας ρητή θέση στις εξελίξεις και τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στον ευρύτερο τομέα της Παιδείας. Η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και οι δημοκρατικές ελευθερίες είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτες αξίες που οφείλουμε να υπερασπιστούμε. Καταδικάζουμε την επιχείρηση αναδιάρθρωσης της εκπαίδευσης προς μία νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, καθώς και τις πολιτικές περιστολής ελευθεριών, μέσα από μέτρα όπως:

  • Την ισοτίμηση των πτυχίων Α.Ε.Ι. με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων
  • Την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου
  • Τη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο ανάπτυξης
  • Την απελευθέρωση των διδάκτρων και των καθηγητικών αμοιβών στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών

Επιπλέον, εκφράζουμε την οργή μας για τα γεγονότα της 11/11/19 στην ΑΣΟΕΕ. Αφ' ενός, θεωρούμε αντιδημοκρατικό το lock-out της σχολής από την Πρυτανεία του ΟΠΑ, μια ημέρα μετά την εισβολή της αστυνομίας σε πολιτικά στέκια στο χώρο του Πανεπιστημίου. Εξίσου αντιδημοκρατική, θεωρούμε την αναίτια επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτητές και φοιτήτριες με δακρυγόνα, ξυλοδαρμούς και συλλήψεις, εντός και εκτός του προαύλιου χώρου της ΑΣΟΕΕ, επίθεση που θυμίζει άλλες εποχές.

Παίρνουμε θέση ενάντια στην ακραία και ολοένα αυξανόμενη κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία επενδύει στο δόγμα “Νόμος και Τάξη”, το οποίο  επιβάλλει σε συνεργασία με τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Καλλιεργείται, έτσι, ένα κλίμα φόβου στην κοινωνία που αποθαρρύνει κάθε μορφή διαμαρτυρίας, ενώ ταυτόχρονα στοχοποιείται η νέα γενιά και οι αδύναμοι/-ες. Όσοι αντιδρούν, έρχονται αντιμέτωποι/-ες με ένα κρεσέντο κρατικής βίας που κυμαίνεται από τις καταδρομές σε κινηματογράφους και εναλλακτικά κέντρα διασκέδασης, μέχρι τις εκκενώσεις καταλήψεων στέγης, την αστυνομοκρατία στην περιοχή των Εξαρχείων και το βασανισμό και τη σεξουαλική κακοποίηση συλληφθέντων, όπως στην περίπτωση του αναρχικού Λ. Γούλα.

Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τις αγωνιστικές αποφάσεις των Φοιτητικών Συλλόγων. Στεκόμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων φοιτητών και φοιτητριών. Καλούμε τους συναδέλφους/-ισσές μας να δώσουν μαζικό παρών στον τριήμερο εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και να συμμετάσχουν μαζικά στην αντιιμπεριαλιστική πορεία της 17ης Νοεμβρίου.

Πρωτοβουλία μεταπτυχιακών φοιτητών τμήματος κοινωνιολογίας

"Όταν η ταυτολογία της κανονικότητας προκρούστεια ψαλιδίζει την ταλάντωση της ελευθερίας,Τότε πρέπει να πληθαίνουν τα βλέμματα που κοιτάζουν κατάματα τους βολικούς πανοπτισμούς."

Την Δευτέρα 11/11 κυκλοφορεί στο κοινωνικό πεδίο μια εικόνα στην οποία φοιτητές ευρίσκονται εντός του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποκλεισμένοι από διμοιρίες ΜΑΤ που έχουν εισβάλει στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου. Η παρούσα εικόνα ενδύεται με τους κυρίαρχους λόγους που την συνοδεύουν, όπου μέσα από μια πρισματική θέαση της παρουσιάζει τους φοιτητές σαν "μπαχαλάκηδες" τα φοιτητικά στέκια ως "γιάφκες" και τα πανεπιστήμια ως "άσυλα ανομίας". Αυτή η ρητορική πλημμυρίζει την διαμεσολαβημένη ενημέρωση και μέσα από το σύνολο των ΜΜΕ διαχέεται σαν δηλητήριο στο κοινωνικό πεδίο.

Ενάντια σε αυτούς τους κυρίαρχους λόγους νιώσαμε την ανάγκη να εκφραστούμε, αρθρώνοντας τον δικό μας λόγο ως μεταπτυχιακοί φοιτητές τμήματος κοινωνιολογίας. Αφηγούμενοι τα δικά μας σημαινόμενα που προκύπτουν από την πραγματικότητα της εικόνας του εγκλωβισμού ομάδας φοιτητών από τα ΜΑΤ εντός πανεπιστημιακού χώρου, συγκροτούμε έναν αντίλογο ο οποίος ευελπιστεί να συναντηθεί και με άλλους και να αποτελέσουν μαζί ένα αντίβαρο στον κυρίαρχο τοξικό λόγο που μας κατακλύζει.

Μαθαίνουμε λοιπόν πως αυτό το συμβάν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έγινε προς επίρρωση του δόγματος "Νόμος και Τάξη" για την επαναφορά και την προάσπιση της "κανονικότητας". Οποιοσδήποτε έχει παρακολουθήσει έστω και ένα μάθημα σε τμήμα κοινωνικών επιστημών κατανοεί ότι αυτές οι λέξεις συνοδεύονται από τις εγκαθιδρυτικές τους αρχές, από την σύγκρουση και την βία. Η κανονικότητα είναι αυτή που θέλει τους "ξένους" σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, τους γκέι να μην αγαπιούνται δημόσια, τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που διαδηλώνουν να τρώνε ξύλο, τους εργαζόμενους/ες να απολύονται όποτε γουστάρει το αφεντικό, την δε γυνή να φοβήται τον άνδρα, την κοινωνία να καταναλώνει θεάματα και να σιωπά και ούτω καθεξής. Η προάσπιση της κανονικότητας διατηρεί τις υφιστάμενες σχέσεις εξουσίας και όταν αυτό γίνεται με ωμή καταστολή τα πράγματα γίνονται πολύ άσχημα.

Εντός λοιπόν αυτής της συνθήκης της λυσσαλέας απόπειρας διατήρησης της κανονικότητας, επιτελείται και μια επίθεση στο πανεπιστημιακό άσυλο όπου ο πόλεμος στο επίπεδο της εννοιολόγησης του ασύλου συνοδεύεται από την εκδηλωμένη βία και την ωμή καταστολή. Οι κρατούντες κραυγάζουν στα τηλεπαράθυρα πως υπερασπίζονται το άσυλο, ποιο άσυλο όμως; Το άσυλο ιδεών θα συμπληρώσουν, ενώ παράλληλα βλέπουμε την εισβολή αστυνομικών σε πανεπιστημιακούς χώρους, την σύλληψη φοιτητών, το καρτέρι κάτω από τα σπίτια.

Αυτό που ξεχνούν όταν μιλάν για άσυλο ιδεών όμως είναι πως οι ιδέες δεν πλανώνται σαν πνεύματα εντός των πανεπιστημίων, έχουν φορείς και κοινωνικούς δράστες οι οποίοι διαμορφώνουν σχέσεις, διαντιδρούν, συνοργανώνονται, συμπορεύονται ή και συγκρούονται. Κάτω από την επιρροή λοιπόν αυτών των ιδεών δημιουργούνται κινήματα αμφισβήτησης του υπάρχοντος. Στόχος τους λοιπόν δεν είναι η προάσπιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών αλλά η υπεράσπιση και η επιβολή της δικής τους ιδεολογίας, αυτής του εγκλωβισμού στην κανονικότητα. Στόχος τους είναι η επίθεση στην οργανωμένη έκφραση και δράση και στην καταστολή υποκειμένων και κινημάτων που αμφισβητούν έμπρακτα την καθεστηκυία κοινωνική οργάνωση. Επιδιώκουν δε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον μηχανικής παρακολούθησης μαθημάτων δίχως την πολιτικοποίηση και την συλλογική δράση φοιτητών, με ιδέες απονευρωμένες. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε επίσης πως η υποβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων είναι έργο των ίδιων, το ελλιπές διοικητικό προσωπικό και οι ισχνές χρηματοδοτήσεις συντελούν στην δυσλειτουργία τους.

Στην παρούσα ιστορική εποχή και κατανοώντας τον σημαντικό ρόλο των πανεπιστημίων στις σύγχρονες κοινωνίες της γνώσης και της πληροφορίας καθίσταται αναγκαία η συλλογική δράση εντός τους και η υπεράσπιση τους ως φορείς παραγωγής γνώσης προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας και όχι ως επιστέγασμα στην εγκαθίδρυση της κυριαρχίας των κοινωνικά ισχυρών. Παράλληλα είναι απαραίτητη η διασφάλιση και η διεύρυνση της ανοιχτότητας τόσο της εισαγωγής και συμμετοχής σε αυτά όσο και η γνωστοποίηση της γνώσης που παράγει στην κοινωνία. Εντός και για το πανεπιστήμιο λοιπόν λαμβάνει χώρα μια σύγκρουση, και σε αυτήν την σύγκρουση δεν θα αφήσουμε να υπερισχύσει η λογική που θέλει τους καθηγητές μας κυρ-παντελήδες του εμπόριού γνώσης, τους φοιτητές/τριες το λάδι στην κοινωνική μηχανή αναπαραγωγής ενός συστήματος ανισοτήτων και αποκλεισμών, τα πανεπιστήμια μαυσωλεία νεκρών ιδεών που εκτίθενται μουσειακά, την ίδια την επιστήμη της κοινωνιολογίας υπηρέτρια της εξουσίας και την δημοκρατία μια υπόθεση λίγων που αποφασίζουν για τους πολλούς.

Θέλουμε τα πανεπιστήμια λοιπόν κοιτίδες της πολυφωνίας και της διεκδίκησης στην προοπτική ενός καλύτερου κόσμου και όχι προμαχώνες της εκάστοτε εξουσίας. Ως εκ τούτου δεν θα αφήσουμε επ΄ ουδενί την αστυνομία να κάνει τον συντονισμό στον διάλογο και στις διαδικασίες που επιτελούνται εντός του πανεπιστημίου. Η αστυνομία δεν δύναται να παρεμβαίνει εάν η σύγκλητος επιθυμεί κλειστό το πανεπιστήμιο και οι φοιτητικοί σύλλογοι το θέλουν ανοιχτό για να πραγματοποιήσουν συνέλευση και αυτό είναι κάτι που όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να το υπερασπιστεί.

Παύση των διώξεων των συλληφθέντων της Δευτέρας 11/11

Υπεράσπιση του ασύλου στην πράξη

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες κατά της κατασταλτικής κυβερνητικής πολιτικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας