Στις δέκα το πρωί της Δευτέρας η πρόεδρος του Α' Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, Μαρία Λεπενιώτη, θα ανακοινώσει στους καταδικασθέντες χρυσαυγίτες την απόφαση επί των ελαφρυντικών, με την οποία θα οριοθετηθεί το ύψος των ποινών που θα τους επιβληθούν. Πρόκειται για πολύ σημαντική απόφαση, καθώς για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης, αλλά με αναγνώριση ελαφρυντικών η ποινή κυμαίνεται από 2 μέχρι 8 έτη.
Αντίστοιχα, σε όσους καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη, αλλά με ελαφρυντικό πέφτει σε 1 έως 6 έτη.
Θα ακολουθήσει την ίδια μέρα η πρόταση της εισαγγελέως επί των ποινών και στη συνέχεια τον λόγο θα πάρουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Υστερα το δικαστήριο θα διασκεφθεί και θα ανακοινώσει την απόφασή του επί των ποινών. Θα ακολουθήσει η πολύ κομβική απόφαση του δικαστηρίου για το αν θα δοθεί αναστολή στην εκτέλεση των ποινών μέχρι η υπόθεση να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί στους συνηγόρους υπεράσπισης των χρυσαυγιτών που την επέκριναν για την πρότασή της να μην αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό στην ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης και να απορρίψει συλλήβδην τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης κ.ά.
Ανάμεσα στους επικριτές ήταν ο συνήγορος του Αρχηγού Μιχαλολιάκου, Τάκης Μιχαλόλιας, που φώναζε «να μη φοβάται η κυρία εισαγγελέας» και την καλούσε να ξανασκεφτεί τα ελαφρυντικά, αλλά και ο πρώην βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος που σχολίαζε στο twitter ότι η εισαγγελέας έκανε «κωλοτούμπα».
«Δέχτηκα σφοδρή επίθεση από συνηγόρους της υπεράσπισης για την απόρριψη των ελαφρυντικών παρότι είχα προτείνει απαλλακτική πρόταση. Αφησαν αιχμές για λιγοψυχία και αλλαγή πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές θέλω να πω ότι παραμένω πιστή στην πρότασή μου, στην οποία προέβην κατά συνείδηση και σύμφωνα με τον γνώμονα του Δικαίου, και θέλω να τονίσω ότι ο εισαγγελέας οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να τη σέβεται χωρίς το προσωπικό στοιχείο. Τούτα δε ήταν από τα πρώτα που διδάχτηκα από τους καθηγητές μου στη Νομική Κομοτηνής. Σε κάθε περίπτωση, η κρίση περί αναγνώρισης ελαφρυντικών εναπόκειται στο δικαστήριο», ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας, σε μια τοποθέτηση που προκάλεσε αίσθηση για την απολογητική διάθεση απέναντι στους συνηγόρους της Χρυσής Αυγής.
«Η παρουσία της εισαγγελέως της έδρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής θα αποτελέσει ανεξίτηλο στίγμα στην ιστορία της Εισαγγελίας της χώρας» - Θανάσης Καμπαγιάννης στην «Εφ.Συν.»
Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης σχολίασε στην «Εφ.Συν.»:
«Η εισαγγελική πρόταση στις 18.12.2019 ήταν εκτός αποδεικτικής διαδικασίας. Εκτιμούσαμε από τότε ότι δεν πρόκειται να επιδράσει στο δικαστήριο και ότι δεν επρόκειτο να υιοθετηθεί. Ωστόσο σήμερα, και μετά την έκδοση της ιστορικής απόφασης, η εισαγγελέας της έδρας αισθάνθηκε υποχρεωμένη να απολογηθεί στην υπεράσπιση, δηλώνοντας ότι μένει πιστή στην πρότασή της και ότι δεν λιγοψύχησε. Η παρουσία της εισαγγελέως της έδρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής θα αποτελέσει ανεξίτηλο στίγμα στην ιστορία της Εισαγγελίας της χώρας».
Η στάση της εισαγγελέως δεν έμεινε ασχολίαστη από την υπεράσπιση και δη από τον συνήγορο του Μιχαλολιάκου. Κατά την αγόρευσή του επί των ελαφρυντικών ο Τάκης Μιχαλόλιας σημείωσε: «Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τη θέση μου όσον αφορά την κυρία εισαγγελέα, η οποία είναι έντιμη, ευρυμαθεστάτη και γενναιόψυχη. Η γενναιοψυχία της αποδείχθηκε και στην αθωωτική πρότασή της για τη Χρυσή Αυγή αλλά και στην πρότασή της να αναγνωριστεί ελαφρυντικό σε όσους έχουν καταδικαστεί για ένταξη».
«Η κυρία εισαγγελέας είναι έντιμη, ευρυμαθεστάτη και γενναιόψυχη. Η γενναιοψυχία της αποδείχθηκε και στην αθωωτική πρότασή της για τη Χρυσή Αυγή αλλά και στην πρότασή της να αναγνωριστεί ελαφρυντικό σε όσους έχουν καταδικαστεί για ένταξη» - Τάκης Μιχαλόλιας, αδελφός και συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου
Μάλιστα ο Τ. Μιχαλόλιας χαρακτήρισε «ποιητική άδεια» την αναφορά της εισαγγελέως ότι «εφόσον έχουν καταδικαστεί για πράξεις που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα, δεν μπορώ να τους αναγνωρίσω ελαφρυντικά» και έφτασε στο σημείο να πει ότι «η δημοκρατία στην Ελλάδα μία φορά κινδύνευσε, από το ΚΚΕ». Συνέχισε, δε, βάλλοντας κατά του αντιφασιστικού κινήματος: «Αυτές οι παρακμιακές και ύποπτες ομάδες που συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο για να σας πιέσουν (...) αυτοί οι ξυπόλητοι».
Θυμίζουμε ότι δύο από τις υποθέσεις για τις οποίες ο Μιχαλολιάκος καταδικάστηκε ως Αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης είναι η δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα και η επίθεση στους συνδικαλιστές του ΚΚΕ.
Τη δίκη παρακολούθησε χθες η αγωνίστρια της Αριστεράς Τζώρτζια Γλέζου, σύζυγος του αείμνηστου Μανώλη Γλέζου, και συναντήθηκε με τη Μάγδα Φύσσα, στην οποία εξέφρασε την αμέριστη στήριξη στον αγώνα της. Στο πλευρό της μητέρας του Παύλου είχε σταθεί και ο Μανώλης Γλέζος στις 19 Σεπτεμβρίου 2018, και τότε στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, όταν η διαδικασία βρισκόταν στο στάδιο των αναγνωστέων εγγράφων από την πλευρά της υπεράσπισης και η Μάγδα Φύσσα άκουγε από τα έδρανα δεκάδες επερωτήσεις του πρώην βουλευτή Γ. Γερμενή
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας