Σχεδόν έξι ώρες κράτησε η εκδίκαση της υπόθεσης έκδοσης στην Ελλάδα της πρώην δικαστικού Τόνιας Ηλία στο εφετείο του Λονδίνου. Η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου αναμένεται να βγει τις επόμενες εβδομάδες. Η ίδια δεν βρισκόταν στην αίθουσα, καθώς -σύμφωνα με τον συνήγορό της- αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα μάτια της.
Αρχικά στο δικαστήριο κατατέθηκε έγγραφο από το υπουργείο δικαιοσύνης σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός κ. Αθανασίου δεσμεύεται ότι η εκζητούμενη όταν εκδοθεί στην Ελλάδα θα κρατηθεί στην νέα πτέρυγα των γυναικείων φυλακών κορυδαλλού. Αυτή η «εγγυητική» επιστολή κρίθηκε απαραίτητη γιατί επανειλημμένα έχουν αμφισβητηθεί οι συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές.
Πρώτος κατέθεσε μέσω βιντεοτηλεφώνου από την Αθήνα, ο επίκουρος καθηγητής Σωφρονιστικής Πολιτικής στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Νικόλαος Κουλούρης. Ο κ. Κουλούρης αμφισβήτησε τη νομική δεσμευτικότητα της εν λόγω εγγύησης. Όπως υπογράμμισε, η τοποθέτηση κρατουμένων σε συγκεκριμένους χώρους είναι αρμοδιότητα αποκλειστικά και μόνο του συμβουλίου της φυλακής. «Αυτή είναι μια πολίτικη βεβαίωση και όχι μια βεβαίωση η οποία βασίζεται στον νόμο», είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον -όπως τόνισε- οι συνθήκες στις Ελληνικές φυλακές αλλάζουν συνεχώς και συνεπώς πρακτικά είναι πολύ δύσκολο κάποιος να δώσει τέτοιου είδους εγγυήσεις. Τέλος παρουσίασε στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι οι φυλακές Κορυδαλλού έχουν περισσότερους φυλακισμένους από ότι είναι προβλεπόμενο να «φιλοξενούν».
Δεύτερος κατάθεσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης και αυτός μέσω βιντεοτηλεφώνου, αλλά από τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τσιστελίκης που εξειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόνισε με τη σειρά ότι το υπουργείο δικαιοσύνης δεν μπορεί να ορίσει τον τόπο κράτησης των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές. «Δεν έχει αυτήν την αρμοδιότητα», επεσήμανε ο κ. Τσιτσλίκης. Μιλώντας για τις συνθήκες κράτησης, επεσήμανε ότι δύο είναι τα βασικά προβλήματα. Από τη μια η πληθώρα τροφίμων και από την άλλη η έλλειψη σωφρονιστικών υπαλλήλων. Όπως υπογράμμισε, ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει επισημάνει αυτά τα προβλήματα και μάλιστα με δημόσια ομιλία του.
Το μεγαλύτερο μέρος της ακροαματικής διαδικασίας αναλώθηκε στα επιχειρήματα της υπεράσπισης για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές. Όπως υποστήριξε ο δικηγόρος τής Ηλία, η υγεία της πελάτισσάς του κινδυνεύει να κλονιστεί ακόμη παραπάνω, αν τελικά εκδοθεί στην Ελλάδα. Επίσης επανέλαβε πολλές φορές τη θέση των δύο εμπειρογνώμων καθηγητών που κατέθεσαν στην υπόθεση για τη νομική υπόσταση της επιστολής του υπουργού Δικαιοσύνης. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι δικαστές άκουσαν με εξαιρετική προσοχή τα επιχειρήματα του συνηγόρου, κυρίως για τις συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές, πράγμα που δεν είχε συμβεί σε παρόμοια περίπτωση στο πρόσφατο παρελθόν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας