Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
trafficking via mastropia
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα κορίτσια μιλούν για τα δύο κυκλώματα τράφικινγκ

Εφερναν νεαρές κοπέλες ευάλωτων οικογενειών από την Κολομβία στην Ελλάδα, τάζοντάς τους μια καλύτερη ζωή με ιδανικές συνθήκες εργασίας ● Τις εξέδιδαν σε στούντιο-οίκους ανοχής, κρατώντας τες ουσιαστικά φυλακισμένες ● Οι δύο εγκληματικές οργανώσεις εξαρθρώθηκαν με την επιχείρηση «Αμαρυλλίς», έπειτα από καταγγελίες θυμάτων ● Οι καταθέσεις των κοριτσιών συγκλονίζουν το ακροατήριο στη δίκη με τους 26 κατηγορούμενους που διεξάγεται αυτές τις μέρες ● Η διασύνδεση των δραστών με την υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό.

Ηταν νεαρές γυναίκες από ευάλωτες οικογένειες, με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, κυρίως από το Μεδεγίν της Κολομβίας, που ήρθαν στην Ελλάδα με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής και ιδανικές συνθήκες εργασίας. Είτε γνώριζαν πως θα δουλέψουν σε οίκους ανοχής είτε όχι, είχαν μεταναστεύσει στην Ελλάδα με τη βεβαιότητα ότι λίγους μήνες αργότερα θα επέστρεφαν στις χώρες τους με κέρδη δεκάδων χιλιάδων δολαρίων.

H πραγματικότητα ήταν διαφορετική: «Δεν δικαιούμουν ούτε ένα ρεπό τη βδομάδα. Εκανα 15 ραντεβού την ημέρα και κανονικά για το διάστημα που δουλεύω θα έπρεπε να έχω πάρει συνολικά 27.000 ευρώ. Σήμερα έχω καταφέρει να στείλω πίσω στην οικογένειά μου ίσα ίσα 500 ευρώ και μέσα στο πορτοφόλι μου έχω πέντε ευρώ».

Αυτό ήταν ένα μέρος της κατάθεσης που έδωσε στην Αστυνομία η Ναταλί, θύμα του διεθνούς κυκλώματος τράφικινγκ «Αμαρυλλίς» που δικάζεται αυτή την περίοδο για τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της εμπορίας ανθρώπων από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Ασφυκτικός έλεγχος

Οι περιγραφές του ιλιγγιώδους ρυθμού εκμετάλλευσης-εργασίας και του ασφυκτικού ελέγχου της αμοιβής ξεπήδησαν μέσα από τις σελίδες αναγνωστέων εγγράφων, όπου συμπεριλαμβάνονται όλες οι καταθέσεις θυμάτων όπως διαβάστηκαν χθες από την έδρα του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πρόκειται ουσιαστικά για δύο κυκλώματα τράφικινγκ με αλληλένδετη δράση και συνεργασία: το ένα κύκλωμα στρατολογούσε τις γυναίκες που έρχονταν στην Ελλάδα με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής και το δεύτερο τις εξέδιδε στους οίκους ανοχής.

Από τους 26 κατηγορούμενους, συνολικά έντεκα πρόσωπα παρουσιάζονται ως μέλη δύο κυκλωμάτων μαστροπείας και τα υπόλοιπα ως προσωπικό οίκων ανοχής. Το κατηγορητήριο κάνει λόγο για δύο εγκληματικές οργανώσεις με δομή και ιεραρχία, που δραστηριοποιούνταν τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Λατινική Αμερική, τουλάχιστον από το 2020.

Οι εκφοβισμοί

Οι καταγγέλλουσες συμπύκνωσαν με τα λεγόμενά τους τον ορισμό του «happy trafficking» στο οποίο επιδίδονταν οι δύο εγκληματικές οργανώσεις με σκοπό τη γενετήσια και οικονομική εκμετάλλευση γυναικών από τη Λατινική Αμερική: οι γυναίκες, όπως κατέθεσαν, ήρθαν στην Ελλάδα αφού ήρθαν σε επικοινωνία με ομοεθνείς τους -συνεργαζόμενα μέλη του κυκλώματος- που τις έπειθαν για τις ιδανικές συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα και παχυλές αμοιβές.

Με τον τρόπο αυτό τις στρατολογούσαν και στη συνέχεια παρακρατούσαν το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους: με απειλές, εκφοβισμούς και παρακράτηση των διαβατηρίων τους για να μην μπορούν να διαφύγουν, οι γυναίκες έκαναν μέχρι και 20 ραντεβού την ημέρα με πελάτες, ακόμη και όταν αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Κοινό μοτίβο σε όλες τις μαρτυρίες ήταν πως τα κεντρικά πρόσωπα του πρώτου κυκλώματος, ο Βασίλης και η «Ειρήνη» -με επίφαση τα ακριβά ταξιδιωτικά εισιτήρια που πλήρωναν εκ μέρους των γυναικών για να ταξιδέψουν από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα- υπερχρέωναν τις γυναίκες απευθείας κατά την άφιξή τους στη χώρα. Ετσι, πολλές φορές εξαναγκάζονταν να δουλεύουν ακόμη και για 10 ευρώ.

Τα πρόστιμα

Χαρακτηριστική η κατάθεση της Κολομβιανής Amarylles, της γυναίκας που κατήγγειλε πρώτη στις Αρχές τα όσα βίωσε και από την οποία έλαβε την κωδική ονομασία «Αμαρυλλίς» η αστυνομική επιχείρηση: «Μου είπαν ότι το εισιτήριό μου έκανε 2.700 ευρώ και έπρεπε να τους ξεχρεώσω.

»Μου χρέωσαν και τη μεταφορά μου από το αεροδρόμιο στον οίκο ανοχής. Κατάλαβα ότι δεν μπορούσα να κρατήσω χρήματα για μένα. Στο μεταξύ, το εισιτήριό μου από την Κολομβία έκανε 600 €, το είδα. Οταν έφτασα στο στούντιο, έκλαιγα. Ηρθαν και με βρήκαν δύο άλλες εκδιδόμενες και μου είπαν ότι όσα μου είχαν υποσχεθεί στην αρχή [σ.σ. οι κατηγορούμενοι] ήταν ψέματα».

«Πάπι» και «Μαρίνα»

Στις περιπτώσεις που οι γυναίκες «δεν ήταν αποδοτικές», «δεν έμενε ευχαριστημένος ένας πελάτης» ή δεν συμμορφώνονταν με το πρόγραμμα που τους επέβαλλε το κύκλωμα, όπως κατέθεσαν, τους επέβαλλαν «πρόστιμα», με αποτέλεσμα να διογκώνεται το υποτιθέμενο χρέος («μας πήραν όλα τα λεφτά και μας επέβαλαν χρέος 8.000 ευρώ», κατέθεσε χαρακτηριστικά θύμα του κυκλώματος).

Οι γυναίκες αναφέρθηκαν σε ακόμη δύο βασικούς κατηγορούμενους που περιλαμβάνονται στη δικογραφία ως μέλη του διευθυντηρίου της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης που εξέδιδε τις γυναίκες στους οίκους ανοχής: την 72χρονη «Μαρίνα», το πρόσωπο που έχει συνδεθεί με δυσώδεις υποθέσεις μαστροπείας, της 12χρονης από τον Κολωνό και της νεαρής κοπέλας στην Ηλιούπολη, όπως και με την υπόθεση Greek Police Mafia, και τον σύντροφό της Μ.Δ., τον οποίο όλες οι γυναίκες ανέφεραν ως «Πάπι».

Οπως ανέφερε θύμα στους αστυνομικούς, η «Μαρίνα» «διαχειρίζεται τα οικονομικά για όλους τους οίκους ανοχής. Ο Πάπι μού έλεγε ότι η γυναίκα του χρειάζεται τα λεφτά για να πληρώνει τους λογαριασμούς». Από τις καταθέσεις συνάγεται το συμπέρασμα ότι τα δύο κυκλώματα λειτουργούσαν ως συγκοινωνούντα δοχεία, ενώ ο κατηγορούμενος «Βασίλης», διευθυντής της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης, διέμενε στην οδό Κασσάνδρας 3 στον Κεραμεικό, όπως και η κατηγορούμενη «Μαρίνα».

Συνολικά σε τρία στούντιο/οίκους ανοχής αναφέρθηκαν οι γυναίκες που στεγάζονταν στη συγκεκριμένη οδό: στην Κασσάνδρας 3, 4 και 6. Πρόκειται για στούντιο όπου η 12χρονη από τον Κολωνό είχε καταγγείλει ότι την εξέδιδε ο Ηλίας Μίχος, ωστόσο αυτή η πτυχή της υπόθεσης έμεινε τελείως έξω από το «κάδρο» της Δικαιοσύνης στην υπόθεση του Κολωνού.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τα κορίτσια μιλούν για τα δύο κυκλώματα τράφικινγκ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας