H καθυστέρηση των Αρχών να ολοκληρώσουν την καταγραφή του αιτήματος ασύλου στο κέντρο υποδοχής της Μαλακάσας δεν δικαιολογεί τη συνέχιση της ντε φάκτο κράτησης των ενδιαφερόμενων προσφύγων μέσα στη δομή, πρακτική που εφαρμόζει κατά κόρον το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης Refugee Support Aegean (RSA), το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την προσφυγή τριμελούς οικογένειας με ανήλικο παιδί που περίμεναν περισσότερο από δύο εβδομάδες να καταγραφούν, διάστημα για το οποίο τους απαγορευόταν η έξοδος από τη δομή. Οι Αρχές είχαν διατάξει παράταση του περιορισμού της ελευθερίας τους μέσα στη δομή για είκοσι ημέρες, επειδή δεν είχε προλάβει να ολοκληρωθεί η καταγραφή του αιτήματός τους.
Το δικαστήριο διέταξε τις αρχές του κέντρου να μεταφέρουν την οικογένεια σε ανοιχτή δομή φιλοξενίας την οποία πρέπει να προσδιορίσει, κρίνοντας ότι η συνέχιση της κράτησης δεν δικαιολογείται από την καθυστέρηση της καταγραφής. Εντέλει, μία μέρα μετά την απόφαση του δικαστηρίου, έγινε η καταγραφή του αιτήματός τους.
Σύμφωνα με την οργάνωση, το δικαστήριο αναφέρθηκε στις προβληματικές συνθήκες διαμονής στο κέντρο υποδοχής της Μαλακάσας, το ένα από τα δύο κέντρα υποδοχής της ενδοχώρας (το άλλο είναι στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης) που δεν βρίσκεται στα σύνορα. Η οργάνωση αναφέρεται σε διαμονή σε κοντέινερ με σοβαρές και επικίνδυνες φθορές, διαρροή νερού, έντομα και ποντίκια, χωρίς να έχουν δοθεί είδη καθαρισμού και ατομικής υγιεινής ούτε κλινοσκεπάσματα, ενώ δεν έχουν εξεταστεί από γιατρό, ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό για να εντοπιστούν οι ανάγκες ακόμα και των πιο ευάλωτων.
Η «Εφ.Συν.» έχει αναφερθεί επανειλημμένα σε παρόμοιες εικόνες και συνθήκες ντροπής από τη δομή της Μαλακάσας, όπως και από άλλες δομές, με αφορμή φωτογραφίες και μαρτυρίες προσφύγων μέσω αναγνωστών ή με αφορμή εκθέσεις οργανώσεων, μεταξύ των οποίων το πρόσφατο σημείωμα των Equal Rights Beyond Borders, Refugee Legal Support και Mobile Info Team.
Η RSA καταγγέλλει μάλιστα τη μεταχείριση που επιφύλαξαν οι Αρχές στην ίδια την οργάνωση όταν επισκέφτηκε το κέντρο στις 7 Νοεμβρίου για να παράσχει νομική συνδρομή στη συγκεκριμένη οικογένεια και σε άλλους πρόσφυγες. Η οργάνωση υποβλήθηκε σε πολύωρη αναμονή και της ζητήθηκε να υποβάλει αίτημα εισόδου, «μολονότι μοναδική προϋπόθεση για την είσοδο των δικηγόρων στις δομές είναι η επίδειξη της επαγγελματικής ταυτότητάς τους και παρά το γεγονός ότι είχαμε ήδη προ διημέρου αποστείλει ενημερωτικό μέιλ για την επίσκεψή μας», όπως αναφέρει. Διαπίστωσε μάλιστα ότι οι Αρχές δεν δέχονται να θεωρήσουν το γνήσιο της υπογραφής των κρατουμένων ούτε να απαντήσουν εγγράφως σε σχετικά αιτήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκπροσωπηθούν από δικηγόρο οι πρόσφυγες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας