Με σαφή δείγματα της υπερασπιστικής γραμμής που θα ακολουθήσουν ο πατέρας Αντώνιος και οι επτά συγκατηγορούμενοί του καθ’ όλη τη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, συνεχίστηκε χθες η δίκη για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου». Οι συνήγοροι υπεράσπισης επιχείρησαν να πείσουν πως ο βασικός κατηγορούμενος, Αντώνιος Παπανικολάου, έχει πέσει θύμα σκευωρίας με στόχο την αποκαθήλωσή του από τη διοίκηση της «Κιβωτού» και άρα πως παιδιά που ήταν υπό την προστασία του ψεύδονται για την κακομεταχείριση που υπέστησαν από τον ίδιο και τον βασικό πυρήνα των συνεργατών του.
Αιχμές άφησε η υπεράσπιση κυρίως για τον Συνήγορο του Πολίτη, στον οποίο απευθύνθηκαν τρόφιμοι και εργαζόμενοι της «Κιβωτού του Κόσμου» για να καταγγείλουν περιστατικά ξυλοδαρμών, πολύμηνης απομόνωσης και σεξουαλικής κακοποίησης στις δομές της οργάνωσης. Η δίκη για την κακουργηματική κατηγορία της κατάχρησης ανηλίκων εκκρεμεί, αφού πρόκειται για διαφορετικές -πλην αλληλένδετες- δικογραφίες, όμως η υπερασπιστική γραμμή του πατέρα Αντώνιου είναι ενιαία, αποδίδοντας δόλια κίνητρα αρχικά στην ανεξάρτητη αρχή και στη συνέχεια σε μάρτυρες και καταγγέλλοντες.
Αυτό φάνηκε και όταν ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα η εκπαιδευτικός Β.Δ., η οποία εργαζόταν επί δύο χρόνια σε δομή της «Κιβωτού» στην Αθήνα και ήταν η πρώτη που απευθύνθηκε στον Συνήγορο μετά από σοβαρότατες καταγγελίες που δέχθηκε από παιδιά. Η εκπαιδευτικός, όπως τόνισε, παραιτήθηκε άμεσα από την οργάνωση, ενώ κατέθεσε αρκετές φορές στον Συνήγορο για τα όσα της μετέφεραν: ξυλοδαρμούς, διακοπή φοίτησης στο σχολείο, μεταφορά σε δομές της επαρχίας, ολοήμερη καταναγκαστική εργασία. Ανέφερε ακόμη ότι ένα παιδί αναγκαζόταν για ώρες να σπάει πέτρες σε ένα βουνό στη Χίο, ενώ άλλες καταγγελίες έκαναν λόγο για πολύωρες εξοντωτικές αγροτικές εργασίες: «Μου είπε ο [καταγγέλλων τρόφιμος της “Κιβωτού”] ότι ο πατέρας Αντώνιος τους έλεγε να σκάβουν το χώμα για ώρες για να ανθίσουν λουλούδια, όπως ανθίζουν και τα παιδιά στην “Κιβωτό”».
Η μάρτυρας στάθηκε ιδιαίτερα στις μετακινήσεις των παιδιών από τη δομή όπου εργαζόταν στην Αθήνα σε επαρχιακές δομές της «Κιβωτού». «Αυτή ήταν πολιτική της οργάνωσης: τα αγόρια όταν συμπλήρωναν τα 12 τους χρόνια να πηγαίνουν στην επαρχία».
Πολιτική Αγωγή: Γιατί μετακινούνταν στα 12;
Μάρτυρας: Φαντάζομαι ότι τα πιο μικρά δεν θα μπορούσαν να κάνουν εργασίες. Αυτό είναι δικό μου συμπέρασμα.
(...)
Π.Α.: Για ποιον λόγο εργάζονταν;
Μάρτυρας: Δεν ξέρω. Αυτό που καταλάβαινα ήταν ότι αποκόβονταν. Υποθέτω ότι έφευγαν για να μείνουν πάντα εκεί. Για ποιον άλλο λόγο να μην τα αφήσουν να τελειώσουν το σχολείο, να σπουδάσουν και να ανοίξουν τα φτερά τους;
Οι συνήγοροι υπεράσπισης στάθηκαν, ωστόσο, αλλού στις ερωτήσεις τους: όπως γιατί η μάρτυρας απευθύνθηκε στον Συνήγορο, αντί να πάει σε εισαγγελέα Ανηλίκων, ποιος της υπέδειξε την ανεξάρτητη αρχή, γιατί αποφάσισε να καταθέσει και γιατί η ημερομηνία της κατάθεσής της συνέπεσε χρονικά κοντά στην κατάθεση μητέρας ενός καταγγέλλοντος.
Οι συνήγοροι έφτασαν στο σημείο να ρωτήσουν αν ένας εκ των καταγγελλόντων που της απευθύνθηκαν «έχει τατουάζ» ή αν είναι «γενικά διαχειρίσιμο παιδί», προκειμένου να θίξουν την αξιοπιστία του.
Αποκορύφωμα ήταν όταν, σε μια απόπειρα να υποτιμήσουν κρίσιμες μαρτυρίες της δικογραφίας, συνήγοροι των κατηγορουμένων επικαλέστηκαν στοιχεία από εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις φιλοξενούμενων στην «Κιβωτό», χωρίς όμως να εξηγούν πώς έχουν πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία. Αυτό επισημάνθηκε επισταμένα από συνηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας, όπως και γιατί οι δικηγόροι έχουν στη κατοχή τους αντίγραφα των φακέλων που διατηρούσε η παλιά διοίκηση της «Κιβωτού», με τα προσωπικά δεδομένα συγκεκριμένων φιλοξενούμενων, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Την εντύπωση των δικαστών προκάλεσε έγγραφο που οι συνήγοροι των κατηγορουμένων μοίρασαν στην έδρα. Κατά τους δικηγόρους των κατηγορουμένων, πρόκειται για έγγραφο που απέστειλε μάρτυρας κατηγορητηρίου -η οποία είχε κληθεί από το δικαστήριο να καταθέσει χθες- σε συνήγορο υπεράσπισης, σύμφωνα με το οποίο «έχει ενστάσεις» και αμφισβητεί κατάθεση θύματος. Το έγγραφο φέρει σφραγίδα από τα ΚΕΠ Καλαμάτας και τίθεται υπ’ όψιν της εισαγγελέως της έδρας. Ομως όταν ρώτησε η Πολιτική Αγωγή γιατί μία μάρτυρας κατηγορητηρίου προσκομίζει μέσω των συνηγόρων των κατηγορουμένων ένα τέτοιο έγγραφο, η υπεράσπιση αρνήθηκε να απαντήσει.
Η Πολιτική Αγωγή ζήτησε τη βίαιη προσαγωγή της μάρτυρα, αίτημα στο οποίο η έδρα απάντησε πως «επιφυλάσσεται να διατάξει τα νόμιμα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας