Πανδαιμόνιο επικράτησε στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, κατά τη λύση της συνεδρίασης, ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη εκδίκασης της υπόθεσης για την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι.
Το δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης που για τέσσερα πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής ξεπερνούν τα 100 χρόνια , ωστόσο με βάση την απόφαση, εκτιτέα είναι τα πέντε έτη. Επίσης, οι ποινές μετατρέπονται σε χρηματικές προς 10 ευρώ την ημέρα, με τα ποσά να κυμαίνονται γύρω στις 40 χιλιάδες ευρώ και η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη, οπότε οι έξι ένοχοι αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι.
Η δικαστική απόφαση για τους έξι που κηρύχθηκαν ένοχοι είναι η εξής:
- Σωτήρης Τερζούδης, Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
- Βασίλης Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ποινή φυλάκισης 15 ετών.
- Ιωάννης Φωστιέρης, Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
- Νικ. Παναγιωτόπουλος, Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
- Χαράλαμπος Χιόνης, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
- Κων. Αγγελόπουλος, κάτοικος που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά, ποινή φυλάκισης τρία έτη.
Το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου αναγνώρισε το δικαστήριο στους τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους, στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη. Δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά στους Βασίλη Ματθαιόπουλο και στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.
Μεταξύ των 15 κατηγορουμένων που κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι είναι η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, ενώ παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, αθώοι κρίθηκαν και οι Βάιος Θανασιάς, τότε αντιδήμαρχος Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς, τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου και Αντώνης Παλπατζής, τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.
Αθώα κρίθηκαν επίσης τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛ.ΑΣ. Χαράλαμπος Συρογιάννης και ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης.
Η δικαστική απόφαση από το πρώτο σκέλος της έγινε δεκτή με φωνές, χειροκροτήματα ειρωνείας και «μπράβο-μπράβο» από πολλούς κάτοικους.
Η ένταση κορυφώθηκε με την ανακοίνωση της προέδρου για τη λύση της συνεδρίασης, οπότε και απειλήθηκαν επεισόδια όταν κάποιοι από το ακροατήριο κινήθηκαν προς τους κατηγορουμένους και χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας
Οι κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν από την είσοδο που χρησιμοποιούν οι δικαστές, ενώ προσήχθη ένας συγγενής που κινήθηκε εναντίον καταδικασθέντα, πετώντας του μια καρέκλα, ο οποίος λίγες ώρες αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.
«Αναντίστοιχες» για Βορίδη ποινή και τραγωδία
Θέση για τη δικαστική απόφαση - παρά την κυβερνητική γραμμή που διαφημίζει σε κάθε ευκαιρία την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, όταν υποθέσεις δεν είναι ευνοϊκές για την ίδια - πήρε ο υπουργός Επικρατείας.
Σε εμφάνισή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και κληθείς να σχολιάσει την ετυμηγορία του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, ο Μάκης Βορίδης απάντησε: «Το ακούμε γιατί δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε κάτι άλλο. Προφανώς θα υπάρξουν εφέσεις [...] Μια τέτοιου τύπου ποινή για ένα τέτοιο μέγεθος τραγωδίας και καταστροφής είναι αναντίστοιχη. Μπορεί να μην μπορούμε να προσδιορίσουμε εάν φταίει το δικαστήριο ή αν φταίει ο τρόπος που συντάχθηκε η ποινική δικογραφία ή εάν φταίει ο τρόπος που έγιναν οι κατηγορίες ή η εισαγγελία που τις απέδωσε. Αλλά, πάντως, η γενική αίσθηση είναι ότι κάτι φταίει. Μπορεί το δικαστήριο να έκανε καλά τη δουλειά του, δεν το ξέρω εάν έκανε καλά ή κακά τη δουλειά του. Αλλά, πάντως, το σίγουρο είναι ότι η σειρά των ευθυνών έτσι όπως επιμερίζονται και αναλύονται προφανώς μας αφήνει με μία αίσθηση ότι δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας