Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο Σον Μπάιντερ και η Σάρα Μαρντίνι | Twitter

Στο πλευρό των ακτιβιστών και ο ΟΗΕ - Εκτός κατηγορητηρίου η κατασκοπία UPD

Παρέμβαση και από τα Ηνωμένα Έθνη την Παρασκευή για τους 24 διασώστες προσφύγων που κατηγορούνται για βαριά αδικήματα όπως η κατασκοπία, η διευκόλυνση εισόδου ή η διακίνηση προσφύγων, η πλαστογραφία και άλλα πλημμελήματα και δικάζονται από το Τριμελές Εφετείο Λέσβου.

Στο μεταξύ, σε μια τελευταία εξέλιξη, το δικαστήριο απέσυρε την κατηγορία της κατασκοπίας, λόγω αοριστίας, λόγω του ότι το εν λόγω αδίκημα περιγραφόταν με τον παλιό ποινικό κώδικα. Την ίδια στιγμή, με το «καλημέρα» της δίκης, η πρόεδρος του δικαστηρίου είχε αφαιρέσει από το κατηγορητήριο την παράνομη ακρόαση ραδιοσυχνοτήτων, αφού έχει πάψει να υφίσταται ως αδίκημα από το 2020. Παράλληλα διατάχθηκε και η παύση κάθε δίωξης για πράξεις έως και τις 13/1/2018.

Μιχάλης Μπάκας

Παρόλα αυτά, οι 24 διασώστες εξακολουθούν να απειλούνται με νέα, κακουργηματική δίωξη, αφού εκκρεμεί ακόμα η έρευνα για τις κακουργηματικές κατηγορίες (μεταξύ άλλων σύσταση και υποστήριξη εγκληματικής οργάνωσης, διακίνηση μεταναστών, απάτη).

Η δίκη ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη, έπειτα από πέντε χρόνια αναβολών. Όλοι οι συνήγοροι είχαν κάνει ενστάσεις ακυρότητας του κλητηρίου θεσπίσματος και της προδικασίας, καθώς υπήρχαν πολλά νομικά λάθη.

Σήμερα πάντως, η εκπρόσωπος του Γραφείου Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Λιζ Θρόσελ ζήτησε να αποσυρθεί όλο το σαθρό κατηγορητήριο σε βάρος των 24 μελών της ελληνικής ΜΚΟ ERCI (Emergency Response Center International), μεταξύ των οποίων είναι και η δεινή κολυμβήτρια Σάρα Μαρντίνι από τη Συρία, η ιστορία της οποίας έγινε σειρά («The swimmers») που προβάλλεται με μεγάλη επιτυχία στο Netflix

«Δίκες σαν κι αυτή είναι βαθιά ανησυχητικές γιατί ποινικοποιούν τη σωτήρια προσπάθεια κάποιων ανθρώπων και δημιουργούν ένα επικίνδυνο προηγούμενο», τόνισε στα ΜΜΕ η Θρόσελ και πρόσθεσε:«Υπήρξε ήδη ένα ανατριχιαστικό αποτέλεσμα, με τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να αναγκάζονται να σταματήσουν το έργο τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε... Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας να απορριφθούν οι κατηγορίες εναντίον των 24».

Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ σημείωσε ακόμη ότι η ΜΚΟ στην οποίοι εργάζονται ή είναι εθελοντές οι κατηγορούμενοι διέσωσε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους και παρείχε βοήθεια σε επιζώντες στη Λέσβο, από το 2016 έως το 2018.

Μιχάλης Μπάκας

«Μου πέρασαν χειροπέδες σα να ήμουν δολοφόνος» 

Ο εκπαιδευμένος δύτης διάσωσης Σον Μπάιντερ ταξίδεψε στην Ελλάδα πριν από έξι χρόνια, για να βοηθήσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που βρίσκονταν σε κίνδυνο, κάνοντας το επικίνδυνο πέρασμα από τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Όμως, μέσα σε ένα χρόνο, αυτός και ένας άλλος εθελοντής συνελήφθησαν για κατασκοπία, με την απίστευτη κατηγορία ότι εντοπίστηκαν «σε ένα κλεμμένο στρατιωτικό τζιπ που προσπαθούσε να διεισδύσει σε ναυτική βάση για να κλέψει κρατικά μυστικά».

«Σκέφτηκα ότι είναι πολύ εντυπωσιακό, αλλά δε γίνεται να ισχύει, πρέπει να πρόκειται για αστείο. Δεν έχω κάνει τίποτα τέτοιο», δήλωσε ο Ιρλανδός διασώστης, ο οποίος συμμετείχε στις ανθρωπιστικές προσπάθειες το 2017, διαθέτοντας τις απαραίτητες πρακτικές δεξιότητες για την ασφάλεια στο νερό.

Ο Μπάιντερ που ήταν εθελοντής στην οργάνωση έρευνας και διάσωσης ERCI, που πλέον έχει διαλυθεί. Συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές τον Φεβρουάριο του 2018 και τώρα αντιμετωπίζει δικάζεται μαζί με άλλα 23 μέλη της ΜΚΟ για κατασκοπεία, πλαστογραφία, εμπορία και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση,. με καμία από τις κατηγορίες αυτές να έχει αποδειχθεί στο δικαστήριο

«Μου πέρασαν χειροπέδες, όπως βάζουν σε δολοφόνους, και όλα αυτά επειδή είχα κάποια πολύ βασική συμμετοχή σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για ανθρώπους που έχουν θεμελιώδες δικαίωμα να τις λάβουν», σημειώνει σε συνέντευξή του στο CBC.

Είπε ότι εκείνη την εποχή, η ERCI είχε δύο σκάφη έρευνας και διάσωσης σε λειτουργία και μια ιατρική κλινική, αλλά εκείνος ως μέλος της ΜΚΟ «έκανε πολύ λίγα» ως επί το πλείστον.

Μιχάλης Μπάκας

«Πρόσφερα ίσως ένα χαμόγελο και μια ζεστή κουβέρτα σε κάποιον... που μόλις είχε ξεφύγει από εμπόλεμες καταστάσεις ή άλλα είδη συγκρούσεων κι ούτε καν μπορούσε να ονειρευτεί ότι θα επιζήσει», ανέφερε ακόμη ο Ιρλανδός διασώστης και πρόσθεσε: «Αυτό είναι το τόσο τρομακτικό, γιατί αν μπορώ να ποινικοποιηθώ επειδή έδωσα ένα μπουκάλι νερό ... τότε θα είναι εγκληματική ενέργεια να δείχνετε την παραμικρή χειρονομία καλοσύνης στους ανθρώπους».

Ο Μπάιντερ πέρασε τρεισήμισι μήνες προφυλακισιμένος, προτού αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 5.000 ευρώ, μέχρι να γίνει η δίκη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στο πλευρό των ακτιβιστών και ο ΟΗΕ - Εκτός κατηγορητηρίου η κατασκοπία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας