Ενοχοι κατά πλειοψηφία κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών για την υπόθεση τράφικινγκ της Ηλιούπολης ο αστυνομικός Δημήτρης Μπουγιούκος που εξέδιδε κατ’ επάγγελμα την 20χρονη Ε., καθώς και ο προηγούμενος μαστροπός της, Ντανιέλ, που την εξέδιδε από ανήλικη.
Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή μετ’ εμποδίων, μπερδεμάτων και αστυνομικής καταστολής στον αλληλέγγυο κόσμο, αφήνει με γλυκόπικρα συναισθήματα το θύμα και όσους στάθηκαν δίπλα της στη δίκη-εξπρές (7 δικάσιμοι) που πραγματοποιήθηκε.
Αιτία, κυρίως η προκλητική απόφαση της χορήγησης αναστολής στον αστυνομικό, ο οποίος καταδικάστηκε μεν σε ποινή φυλάκισης 5,5 χρόνων κατά συγχώνευση για σωματεμπορία, ενδοοικογενειακή βία κατ’ εξακολούθηση και οπλοχρησία, αλλά αφέθηκε ελεύθερος ώς το Εφετείο, ενώ του δόθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου (κατά πλειοψηφία 4-3). Μοναδικός περιοριστικός όρος για τον μαστροπό αστυνομικό, η υποχρέωση παρουσίας του σε Αστυνομικό Τμήμα ανά 15 μέρες.
Πλέον το θύμα, εκτός από το να επουλώσει τις πληγές της, θα πρέπει να περάσει τα επόμενα χρόνια με την ανασφάλεια ότι ο καταδικασμένος αστυνομικός, που παραμένει σε αργία, θα κυκλοφορεί ελεύθερος. Και όλα αυτά ενώ στις υποθέσεις τράφικινγκ υπάρχουν διεθνείς δεσμεύσεις της Ελλάδας για την προστασία των θυμάτων, οι οποίες συνήθως δεν εφαρμόζονται.
Από την άλλη πλευρά, το δικαστήριο δεν υιοθέτησε στο σύνολό της την αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα Χρήστου Καραγιάννη, ο οποίος αποφάνθηκε πως «η καταγγέλλουσα δεν παραπλανήθηκε από μηχανισμούς τράφικινγκ, η ίδια επέλεξε τη ζωή της για να κερδίσει την οικονομική της χειραφέτηση» και πως «αν ήθελε μπορούσε να αλλάξει δρόμο στη ζωή της».
Παράλληλα, στον πατέρα της 19χρονης επιβλήθηκε φυλάκιση 6 μηνών και πρόστιμο 600 ευρώ καθώς κρίθηκε ένοχος για παράνομη οπλοκατοχή (τριετής αναστολή). Η ποινή για τον τρίτο κατηγορούμενο, Ντάνιελ, ήταν 12 έτη και 10 μέρες. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για εμπορία ανθρώπων, μαστροπεία και ναρκωτικά και δεν του δόθηκε αναστολή έκτισης της ποινής.
Η έδρα ξεκίνησε την ανακοίνωση της απόφασης για τον αστυνομικό λέγοντας «αθώος». Ακολούθησε αμέσως μεγάλη ένταση από το συγκεντρωμένο πλήθος με οργισμένα συνθήματα κατά του Μπουγιούκου, ενώ επικράτησε σύγχυση για το περιεχόμενο της απόφασης, η οποία δεν εκφωνήθηκε στο σύνολό της. Στη συνέχεια ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν και χτύπησαν άγρια τους παρευρισκόμενους αλληλέγγυους, κάνοντας χρήση και ενός πυροσβεστήρα.
Μαινόμενοι αστυνομικοί των ΥΜΕΤ έσπρωχναν τον κόσμο με σκοπό να τους οδηγήσουν εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου, με τους παρευρισκόμενους να φωνάζουν «πίσω βιαστές» και «πρώτα λέτε “σπάσε τη σιωπή” και ύστερα ξεπλένετε τον κάθε βιαστή». Αρκετή ώρα αργότερα και αφού η έδρα είχε αποσυρθεί, η δίκη συνεχίστηκε με την οριστική ανακοίνωση της απόφασης, η οποία ξεκινούσε όντως με την αθώωση του Μπουγιούκου από το αδίκημα της σωματεμπορίας, όχι όμως για την υπόθεση της Ε. αλλά για αυτήν της δεύτερης κοπέλας, της Χ.
Μετά το τέλος της δίκης, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Μπουγιούκου, Δημήτρης Γκαβέλας και Βάσω Πανταζή, εξέδωσαν ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «αποτροπιασμό», «εικόνες ντροπής» και «νοσταλγούς των λαϊκών δικαστηρίων».
Οι ίδιοι έφτασαν στο σημείο μάλιστα να υποστηρίξουν πως «οι συνθήκες ουσιαστικά “επέβαλαν” το αποτέλεσμα της οριακής καταδίκης που περιέρχεται σε προφανή αναντιστοιχία με το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας». Αλλος συνήγορος κατηγορούμενου φώναζε σε γυναίκα δημοσιογράφο: «Ως εδώ η ηθοποιία. Υπάρχει και αντριλίκι και θα σας το δώσουμε να το καταλάβετε!» την ώρα που φωτογράφιζε αλληλέγγυα άτομα με το κινητό του.
Αυτό που μένει από την υπόθεση, εκτός από τη μισή καταδίκη των κατηγορουμένων, είναι η στάση της Πολιτείας από την αρχή. Οπως επισημαίνουν οι δικηγόροι της Ε., Αντωνία Λεγάκη και Δήμητρα Κεραμυδά, το θύμα εξαφανίστηκε για 24 ώρες, στους γιατρούς του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» οι αστυνομικοί δήλωσαν ότι είναι κρατούμενη, με αποτέλεσμα να μη διεξαχθούν οι εξετάσεις που προβλέπονται για θύματα τράφικινγκ, άρση απορρήτου της ιστοσελίδας όπου εκδίδονταν τα θύματα δεν έγινε, δεν εξετάστηκαν στοιχεία που αφορούσαν τον καταγγελθέντα ως βασικό συνεργό του αστυνομικού και τέταρτο κατηγορούμενο, ενώ δεν κλήθηκαν κρίσιμοι μάρτυρες.
Μια υπόθεση που βάσει του όγκου των στοιχείων έπρεπε να διαρκέσει αρκετούς μήνες, ολοκληρώθηκε τελικά με μια δίκη-εξπρές 7 δικάσιμων σε 20 μέρες. Η απόφαση «έπρεπε» να εκδοθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Αυτό που μένει, όμως, είναι και η αλληλέγγυα σερβιτόρα, που είπε στο τρομαγμένο κορίτσι «αν θες βοήθεια, έλα σε μένα» και ήταν αυτή που τη διέσωσε από τον εφιάλτη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας