Οκτώ πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο προφυλακισμένος Κωνσταντίνος Τζεβελέκος και το πρώην στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Ρόντος, προτείνει να παραπεμφθούν για το σκάνδαλο των παράνομων χρηματοδοτήσεων στη μη κυβερνητική οργάνωση για την αποναρκοθέτηση, η εισαγγελέας Εφετών Αικατερίνη Ψύρη προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.
Εκτός των προαναφερθέντων προτείνεται η παραπομπή (με βάση την ηλεκτρονική σελίδα του «Βήματος») του νυν πρέσβη της Ελλάδας στο Χαρτούμ, Νικολάου Μπάζα, καθώς και των Νικολάου Τσαμαδού (πρώην πρεσβευτής στο Τόκιο και προσφάτως στην Μπραζίλια), Ευάγγελου Ρηγάκου, Αφροδίτης Κοστογιάννη-Κόκκορη, Γεωργίας Λυμπέρη και Μαρίας Μακρυνιώτη, συζύγου του Κ. Τζεβελέκου.
Το σκάνδαλο, που είχε βγει στην επιφάνεια πριν από ένα χρόνο («ΜΚΟ έπεσε σε… ναρκοπέδιο», «Εφ.Συν.», 18/02/2014) με τη σύλληψη του ιθύνοντος νου και στελέχους της κομματικής εφημερίδας του ΠΑΣΟΚ «Εξόρμηση», Τζεβελέκου, αφορούσε παράνομες κρατικές χρηματοδοτήσεις που έλαβε το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης (ύψους 8.871.805 ευρώ) την τετραετία 2000-2004, επί υπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, με την υπογραφή του συμβούλου του, Αλεξ Ρόντου.
Τα ακίνητα
Ο επικεφαλής της ΜΚΟ φέρεται να είχε στήσει ολόκληρο σύστημα, με σκοπό να εκταμιεύονται προς τη ΜΚΟ μεγάλα ποσά, αλλά τα περισσότερα κατέληγαν σε γεύματα και αγορές ακινήτων. Στην κατοχή του βρίσκονται τέσσερα ακίνητα στους Αμπελοκήπους, ενώ έμενε σε μεζονέτα στη Ρόδο, η οποία αποκτήθηκε, όπως φαίνεται, με τα κονδύλια που είχε πάρει από το υπουργείο Εξωτερικών.
Στη Βουλή (Δεκέμβριος 2003), σε ερώτηση της Λιάνας Κανέλλη για το συγκεκριμένο θέμα, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δηλώσει: «Η συγκεκριμένη ΜΚΟ λειτουργεί υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του Κέντρου Αποναρκοθέτησης του ΟΗΕ, με απόλυτη διαφάνεια στο έργο της. Εχει βραβευτεί από την κυβέρνηση του Λιβάνου για τη σημαντική δουλειά που έχει κάνει. Βεβαίως, όλα αυτά τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας. Αν υπάρχουν καταγγελίες, καλό είναι να τις γνωρίζουμε».
Το 2004, ο τότε πρέσβης στον Λίβανο Νικόλαος Βαμβουνάκης ξεκίνησε να αποκαλύπτει το σκάνδαλο της χρηματοδότησης διάφορων ΜΚΟ, καθώς έτυχε να του ζητηθεί η έγκριση για έργα που δεν είχαν καμία αιτιολόγηση. Οχι μόνο δεν υπέγραψε, αλλά κατήγγειλε τα συγκεκριμένα προγράμματα επανειλημμένα στο υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με την αναφορά που έστειλε ο Ν. Βαμβουνάκης στην εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, ύστερα από τις μάταιες προσπάθειές του επί μια δεκαετία, η αρμόδια για τις ΜΚΟ «Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας» (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών «δεν προάσπισε, ως όφειλε, τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου».
Ο πρώην πρέσβης ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα, αλλά αυτή ανατέθηκε στον... ελεγχόμενο. Ο Ν. Βαμβουνάκης «τιμωρήθηκε» κιόλας για την ευσυνειδησία του, αφού η πολιτική ηγεσία μετά από αυτό τον μετέθεσε. Πέρασαν πάνω από 10 χρόνια, άλλαξαν 6 κυβερνήσεις, όμως πολιτική βούληση δεν υπήρξε.
Ελεγχος σε 150 ΜΚΟ
Το προσεχές διάστημα το Συμβούλιο Εφετών αναμένεται να αποφασίσει αν θα παραπεμφθούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι 8 κατηγορούμενοι. Με αφορμή τη συγκεκριμένη απάτη άρχισαν να ερευνώνται οι χρηματοδοτήσεις σε 150 ΜΚΟ, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν σπατάλες εκατομμυρίων ευρώ σε κάποιες από αυτές.
Οπως έλεγε ο Ν. Βαμβουνάκης (Ιούλιος 2014), «άτομα του στενού περιβάλλοντος και των δύο κομμάτων ήταν μέλη Δ.Σ. ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν από το ΥΠΕΞ». Ανέφερε ενδεικτικά μεταξύ άλλων τη ΜΚΟ «Δίκτυο για τη Δημοκρατία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» (2,5 εκατ. ευρώ), μέλος του Δ.Σ. της οποίας ήταν συνεργάτης στο παρελθόν του πρώην υφυπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη, τη ΜΚΟ HUMANET (2,9 εκατ. ευρώ), μέλος του Δ.Σ. της οποίας ήταν η αδελφή πρώην υπουργού, όπως και το «Iνστιτούτο Στρατηγικών Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) Ανδρέας Παπανδρέου».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας